Sigrid (24) gikk rett fra studier til graving på Vinstra: – Alle nyutdannede journalister bør se ut av byen
(NORD-FRON): Sigrid Gausen fullførte journalistutdannelsen i vår. Fire måneder etter jobbet hun fulltid med graveprosjektet til Dølen og NRK gjennom Senter for undersøkende journalistikk (SUJO).
Sentralt i det omfattende gravearbeidet står journalist Sigrid Gausen (24). Hun gikk rett fra studier ved Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) ved Universitetet i Bergen i vår til graveprosjektet på Vinstra.
– Jeg var ferdig med bachelor i journalistikk i vår. Per Christian Magnus fra SUJO – som var en av foreleserne mine – visste at jeg var på utkikk etter jobb, så han tok kontakt og spurte om jeg ville være med på et graveprosjekt på Vinstra, forteller Gausen til Medier24.
– Jeg sa selvsagt ja. For gravejournalistikk er ikke noe man får mange tilbud om. Spesielt ikke som nyutdannet. Dette virket også veldig spennende, sier hun med et smil.
– Både fantastisk og frustrerende
Gausen flyttet dermed til Nord-Fron, og har gravd på fulltid siden 2. september.
– Jeg lurte først på om jeg kunne jobbe fra Oslo eller Bergen. Men jeg bestemte meg raskt for å flytte til Vinstra. Det var en ganske stor overgang etter seks år i Bergen, men jeg har trivdes veldig godt, forteller hun.
Gausen har hatt sin gravebase i redaksjonen til Dølen, og har hatt løpende kontakt og bistand fra både SUJO – ved nevnte Per Christian Magnus og Kristine Holmelid.
Ifølge henne selv har hun også ringt «natt og dag» til prosjektredaktør i NRK, Lars Kristiansen.
Graveprosjektet har handlet om historien til høyfjellshotellet Rondablikk, som i løpet av en helg ble gjort om til akuttmottak for asylsøkere i 2015.
Avsløringene – som presenteres under prosjektnavnet «Rondablikksoga» – inneholder blant annet historier om brann, gjeld og lokal uro.
Gausen sier arbeidet har vært krevende, men svært givende.
– Det har vært utrolig spennende. Men som med gravesaker flest, så har det både vært fantastisk og frustrerende, sier hun.
– Det var mye å sette seg inn i, dokumenter å lese og kilder å snakke med. Vi møtte også stadig på utfordringer, forteller Gausen.
– Tone har vært uvurderlig
En av de utfordringene var at Gausen ikke er fra området.
– Jeg kjente ikke alle folkene og relasjonene. Men samtidig har det også vært en fordel for meg. Jeg kommer utenfra og ser ting litt på en annen måte, sier hun.
Gausen skryter av samarbeidet og den løpende dialogen med både SUJO og NRK.
Men Gausen trekker spesielt frem det tette samarbeidet med Dølen-redaktør Tone Sidsel Sanden.
– Tone Sidsel har vært uvurderlig i arbeidet med sakene, hun har gitt veiledning og skriveråd. Hun har et skarpt blikk for god historiefortelling, sier Gausen.
– Hun er fantastisk å jobbe under. Døren hennes står alltid åpen for en prat, legger hun til
– Tone Sidsel er også utrolig ambisiøs. Dette er et samarbeid mellom store NRK og lille Dølen, og det er takket være henne. Det viser hvilke ambisjoner hun har, sier Gausen.
Og påpeker:
– Det er viktig at en lokalavis er ambisiøs og tenker stort, selv om den «bare» er en lokalavis. Lokalbefolkningen fortjener like mye kritisk journalistikk som det de landsdekkende mediene driver med.
– Trives godt her
Graveprosjektet avsluttes nå før jul, og Gausen er i utgangspunktet da ferdig med Vinstra og Nord-Fron for denne gang.
Hun ønsker seg primært til Oslo til våren, og håper graveerfaringen hennes vil komme godt med i jobbsøknadene.
Men det kan også være hun blir værende i Dølen en liten stund til.
– Jeg trives godt her, og blir gjerne som vanlig nyhetsjournalist. Lokaljournalistikk er interessant og viktig, og også god erfaring å ha med seg videre, sier Gausen.
Hun anbefaler også andre unge journalistkollegaer om å løfte blikket ut av storbyene for å skaffe seg erfaring.
– Jeg anbefaler alle nyutdannede om å se ut av byen. Det er mange som vil ha seg jobb i byen, og det skjønner jeg. Det var min opprinnelige plan også. Jeg hadde ikke sett for meg å bosette meg på Vinstra, sier Gausen.
– Men jeg har trivdes veldig godt. I en lokalavis får man virkelig gjort alle de tingene man har studert for som journalist. Man får søkt i postlister, pleie politikontakt, samt jobbet med alle saksfelt fra helse- til byggesaker, sier hun.
Og oppfordringen er klar:
– I stedet for å bruke spisse albuer for å sikre seg en vikarjobb i Oslo, så er det enklere å skaffe seg erfaring i en lokalavis.
– Sigrid har gjort en bunnsolid jobb
Dølen-redaktør Tone Sidsel Sanden skryter av sin gravejournalist.
– Sigrid har gjort en bunnsolid jobb med prosjektet. Hun gikk inn i dette med entusiasme og stort pågangsmot, med mål om å gjøre det beste for Dølen, sier Sanden.
– Det har vært et krevende arbeid, som det er å jobbe med en slik stor tekstdokumentar, men Sigrid har løst utfordringene med trygghet og stor kompetanse.
– I tillegg har Sigrid sklidd rett inn kollegiet her i Dølen, og har vært et friskt pust inn i redaksjonen, sier Sanden.