Line by line-lesing av gravesakene om Rondablikk hos Dølen: redaktør Tone Sidsel Sandsen (fra venstre), gravejournalist Sigrid Gausen, NRK-journalist Dag Kessel og Dølen-journalist Guro Vollen .

Dølen og NRK jobbet sammen i flere måneder om graveprosjekt. Nå vil de inspirere andre

NORD-FRON: – Nybrottsarbeid som hever nivået på journalistikken, mener Dølen-redaktør Tone Sidsel Sanden om det historiske samarbeidet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Søndag ble den første saken i det historiske gravesamarbeidet mellom Dølen og NRK publisert.

Med støtte fra Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) har lokalavisen og NRK Innlandet sett nærmere på historien om høyfjellshotellet Rondablikk, som i løpet av en helg ble gjort om til akuttmottak for asylsøkere i 2015.

Avsløringene inneholder blant annet historier om brann, gjeld og lokal uro. 

– Kommer leserne og seerne til gode

Dølen startet gravearbeidet allerede i fjor høst, men tok kontakt med NRK Innlandet og SUJO tidligere i år da ressursene begynte å bli knappe og de sto litt fast, forteller Dølens sjefredaktør Tone Sidsel Sanden til Medier24.

Redaksjonene har jobbet tett denne høsten og i helgen kunne endelig Sanden presentere den første saken. 

Hun fullroser samarbeidet og tror det vil gi god avkastning. 

 – Dette hever nivået på journalistikken. At vi går sammen og lager kvalitetsjournalistikk vil komme både leserne og seerne til Dølen og NRK til gode, sier Sanden til Medier24.

– Når man tar seg tid til å lage grundig journalistikk, så vil det ta journalistikken et hakk videre, legger hun til. 

Sanden både håper og tror også at samarbeidet vil inspirere andre medier i Norge.

«Dølen er den første lokalavisa som har jobbet så tett med NRK om et prosjekt, og kanskje kan det være starten på et samarbeid som mange lokalaviser kan få glede av senere», skrev hun i en kommentar søndag

– Mange lokalaviser er kanskje redde

Dette er noen av de som har jobbet med gravesamarbeidet mellom Dølen og NRK. Fra venstre: Distriktsredaktør i NRK Innlandet, Inger Johanne Solli, Guro Vollen, Sigrid Gausen, redaktør Tone Sidsel Sanden, Tor Larsen, Ane Vaet og Arafat Malik fra Dølen, samt Dag Kessel fra NRK Innlandet.

Overfor Medier24 understreker og forklarer Sanden hvorfor spesielt mindre lokalaviser bør se på hennes eget avishus på Vinstra.

– Dette er på mange måter nybrottsarbeid. Ved å gå sammen, samarbeide, prate sammen og dra nytten av hverandres kompetanse - så vil vi kunne gi leserne noe bra, sier hun. 

– Mange små lokalaviser som oss kan kanskje være litt redde for å sette i gang med et slikt gravearbeid. For det er krevende, og vi har begrensede ressurser. Det kjenner nok mange lokalaviser på. Hverdagen er hektisk, og man er presset på tid og har få personer å spille på, sier Sanden.

Derfor er oppfordringen hennes til andre redaktørkollegaer i samme situasjon klar:

– Husk at du har muligheter til å få hjelp. Du har for eksempel SUJO og NRK som vi har jobbet tett med. Man må være åpen for å se mulighetene, sier Sanden. 

NRK og mediemangfoldet 

Den oppfordringen applauderer også distriktsredaktøren til NRK Innlandet, Inger Johanne Solli. 

– Dette er et veldig spennende prosjekt. Det blir snakket veldig mye om mediemangfold og hvordan NRK skal bidra til det. Men det kan være en lang vei fra å si det til å faktisk gjøre noe, sier Solli til Medier24.

Og fortsetter:

– Det kan være krevende, og er ikke så enkelt å få til. 

Solli innrømmer også at det har kostet for NRK Innlandet. 

– Det har tatt to-tre månedsverk for oss. Vi har bidratt med både graving, samt foto og video, forteller hun. 

–Men hvis vi på distriktskontorene og NRK virkelig mener at dette er noe å satse på, så må det også koste litt, poengterer Solli.  

Hun samarbeider gjerne med Dølen - eller andre lokalaviser - igjen med en gravesak. Men understreker at det ikke nødvendigvis må ta mange måneder.

– Det behøver ikke å være like stort som denne saken. Det kan også være en tre ukers jobb også. Man kan grave både på langs og i dybden, sier Solli.

Skal orientere kringkastingssjefen

Line by line-lesing hos Dølen: Guro Vollen (fra venstre), Dag Kessel (NRK Innlandet), redaktør Tone Sidsel Sandsen og gravejournalist Sigrid Gausen.

Hun fullroser Sandens og Dølens initiativ til samarbeid, og understreker flere ganger at det er lokalavisen som har lagt grunnlaget for saken. 

– Vi kom ikke bare til et dekket bord. Det var også mat på bordet, sier Solli med et smil. 

– Men vi håper vi kan bidra til at saken og Dølens arbeid nå kan nå ut nasjonalt via NRK.no. Det fortjener både dette gravearbeidet og Dølen, sier hun. 

Prosjektredaktør i NRK Lars Kristiansen har også vært involvert i samarbeidet i høst. Ifølge Sanden er han «den som har vært til størst hjelp i prosjektet hos NRK». 

Grete Gynnild-Johnsen, NRKs redaktør for mediemangfold og samarbeid, har også vært vært delaktig i prosessen.

Det har naturlig nok blitt lagt merke til av flere i statskanalen. Også hele veien opp til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksens kontor. 

– Dette blir helt klart lagt merke til. Jeg har opplevd bare positive tilbakemeldinger. Jeg skal på et redaktørmøte hos kringkastingssjefen 2. desember. Da skal vi snakke mer om det, forteller Solli. 

Skal presentere saken i studio

Graveprosjektet - som har fått navnet «Rondablikksoga» - vil bli presentert med en rekke saker den nærmeste tiden. Dølen skal først publisere tre nettsaker og en sak i papiravisen på torsdag, før NRK vil kjøre ut sine saker - til både nett, radio og TV.

Torsdag denne uken det også planlagt at både Sanden og Solli skal gjeste NRK Innlandets distriktssending for sammen å snakke om saken og samarbeidet.

Sanden synes det bare er flott at avisens journalistikk deles med flere.

– For Dølen er all publisitet god publisitet. At NRK nå vil lenke og henvise til oss, vil bare bygge merkevaren «Dølen». Dette vil generere oppmerksomhet, sier hun. 

Distriktsredaktør i NRK Innlandet, Inger Johanne Solli (til venstre) og Dølens sjefsredaktør Tone Sidsel Sanden skryter av samarbeidet de har hatt de siste ukene.
Powered by Labrador CMS