Sarah Sørheim, nyhetsredaktør NTB Foto: Thomas Brun / NTB scanpix.
Sarah Sørheim, nyhetsredaktør NTB Foto: Thomas Brun / NTB scanpix.

Debatt

Svarer på påstand om at NTB er «ekstremt innvandrings­vennlige»: Spekulativt om NTBs språkbruk

«Når det gjelder NTBs bruk av begrepet «flyktning», faller Thuestads spekulasjoner om NTBs eventuelle bakenforliggende agenda på stengrunn», skriver nyhetsredaktør i NTB, Sarah Sørheim.

I et innlegg på Medier24 hevder Document.nos Øyvind Thuestad at NTB «gjør hva de kan for å fremme innvandring» og at vi har en slagside i vår dekning av «masseinnvandringen av unge menn fra tredje verden».

Thuestads påstander er basert på begrepsbruken i en enkelststående nyhetssak, pluss det som i beste fall er en misforståelse av NTBs bruk av begrepet «flyktning».

Vi i NTB er oss bevisste på vår språkbruk, og skal ikke benytte oss av karakteriserende eller ladede begreper i vår journalistikk.

Nyhetssaken Thuestad refererer til handler om situasjonen i Middelhavet, og vår beskrivelse av Italias innenriksminister Salvinos politikk som «intenst innvandringsfiendtlig».

Dette er en noe mer forsiktig variant av hva det amerikanske nyhetsbyrået AP skriver i sin sak: «Italy’s viruently anti-migrant interior minister». (Som vi redegjør for i vårt svar til Thuestad). Han har likevel rett i at beskrivelsen her blir unødvendig ladet. Her burde vi i steden for å karakterisere, vist til konkrete uttalelser og eksempler på hva slags politikk Salvino står for. 

Når det gjelder NTBs bruk av begrepet «flyktning», faller Thuestads spekulasjoner om NTBs eventuelle bakenforliggende agenda på stengrunn.

Her har vi en praksis på linje med både FNs migrasjonsorgan IOM og så og si alle de store, globale nyhetsorganisasjonene: Med mindre vi har kilder på at menneskene vi omtaler har flyktningstatus, benytter vi oss av begrepet «migranter».

Dette er en nøytral betegnelse, som også inkluderer flyktninger. Hvis gruppene består av både dokumenterte flyktninger samt mennesker vi ikke kjenner statusen til, bruker vi «migranter og flyktninger». 

Powered by Labrador CMS