Hans Rustad, redaktør i Document.no

Document klaget inn til PFU for vaksine-artikkel

Klages inn på åtte punkter i Vær varsom-plakaten. – Beklager det som er å beklage, men på andre ting står vi på vårt, sier redaktør Hans Rustad.

Publisert

Forsker Gunhild Nyborg klager inn Document til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Klagen skal opp til full behandling, bekrefter sekretariatet til Medier24.

7. september publisert Document en artikkel som handler om Nyborg med tittelen «Skremte livet av Norge; nå vil hun ha nye maske- og vaksinekrav: – Viruset raser».

Der refereres det til flere ting hun har skrevet på X (tidligere Twitter). 

Nyborg klager inn avisen til PFU. Hun mener de har brutt punktene: 3.2, 3.7, 4.1, 4.2, 4.4, 4.13, 4.14, 4.17.

I klagen som Medier24 har fått innsyn i skriver Nyborg at hun har mottatt ubehagelige meldinger etter artikkelen. Også i kommentarfeltet hos Document mener hun det ligger kommentarer som bryter med presseetikken. 

Redaktør i Document, Hans Rustad, sier til Medier24 at de skal levere sitt tilsvar til PFU. Han sier de har hatt noe kontakt med klageren.

– Vi beklager det som er å beklage, men på andre ting står vi på vårt, sier han.

Vær varsom-plakaten punkt 4.17 handler om ansvaret for det som står i kommentarfeltene. Rustad sier det i kommentarfeltene hos dem falt noen kommentarer som brukte simple navn.

– Her har vi sviktet i modereringen. Det er vi helt åpne om, det beklager vi og fjerner.

Mener det ikke er dekning

I klagen skriver Nyborg at hun ikke er blitt kontaktet i forkant av artikkelen, og at hun mener det ikke er dekning for oppslaget.

– Jeg har aldri skrevet noe om at jeg vil ha krav til verken vaksiner eller masker. Det er en stor forskjell på å kreve at myndighetene griper inn og innfører krav til befolkningen, og å ønske at de skal gi befolkningene råd og anbefalinger, skriver hun i klagen.

Det er også vedlagt en tråd fra X der hun og journalisten bak saken diskuterer fram og tilbake. Der kommer det fram at journalisten har prøvd å ta kontakt med henne. Det er også lagt inn i saken i ettertid.

– Når han skriver at document "var i kontakt med" meg, gir han inntrykk av at de faktisk har hatt kontakt med meg. Det stemmer ikke. Jeg vet ikke hvilke mailadresser de brukte, når han eventuelt sendte mail og hva innholdet i disse var, skriver hun i klagen.

Hun sier hun er blitt kontaktet på e-post i ettertid, men at hun ikke har svart dem.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS