Senterpartiets mediepolitiske talsperson Åslaug Sem-Jacobsen er bekymret for omleggingen av distriktssendingene til NRK. Bildet er fra 2018.Gorm Kallestad / NTB scanpix
Østfold mister egen distriktssending: – Strider med NRKs distriktspolitiske ansvar
Fra nyttår legger NRK om distriktsnyhets-kabalen. Antallet lokalsendinger reduseres fra elleve til ti.
– I NRK-plakaten står det at «NRK plikter å tilby innhold som er produsert i og tar utgangspunkt i distriktene.» Jeg forventer at NRK sørger for å oppfylle NRK-plakaten i Østfold, sier mediepolitisk talsperson for Senterpartiet Åslaug Sem-Jacobsen.
Hun sikter til at NRK fra og med 2. januar 2020 ikke lenger vil ha egne distriktsnyheter fra Østfold, i forbindelse med regjeringens regionsreform. I stedet vil nyheter fra Østfold inngå i lokalsendingene fra Oslo og det nye Viken (Se faktaboks.)
I tillegg til å endre på antall lokalsendinger, vil også sendetid og antall sendinger endres noe.
Distriktskabalen
Før 2020:
Nordnytt: Troms og Finnmark
Nordland: Nordland
Midtnytt: Trøndelag
Møre og Romsdal: Møre og Romsdal
Vestlandsrevyen: Hordaland og Sogn og Fjordane
Rogaland: Rogaland
Sørlandet: Aust-Agder og Vest-Agder
Østafjells: Buskerud, Vestfold og Telemark.
Østnytt: Hedmark og Oppland
Østlandssendingen: Oslo + Akershus
Østfold: Østfold
Etter 2020:
Egne sendinger for:
Troms og Finnmark fylke
Nordland fylke
Trøndelag fylke
Møre og Romsdal fylke
Vestland fylke
Rogaland fylke
Agder fylke
Innlandet fylke
Vestfold og Telemark fylke
Oslo og Viken fylker
Endrer distriktene
Direktør i NRKs distriktsdivisjon Marius Lillelien forklarer at det er snakk om relativt få endringer i distriktskabalen, ettersom de nye fylkene i flere tilfeller sammenfaller med de eksisterende NRK-distriktene.
– Det er én endring, og det er at vi i dag har en sending som heter Østafjells, med nyheter fra Vestfold, Telemark og Buskerud. Til neste år er Buskerud en del av Viken, så det blir en egen lokalsending for bare Vestfold og Telemark, og en felles regional for Oslo og Viken, bestående av det som i dag er Østlandssendingen og NRK Østfold, samt nyheter fra Buskerud.
Dermed er den største endringen at Østfold mister sine egne distriktssendinger, og heller legges under et distrikt som brer seg over fire av dagens fylker.
Dette får Sem-Jacobsen til å reagere.
– Jeg forstår at NRKs jobb nå også er å forholde seg til nye regioner, men de endringene de da gjør må ikke føre til at det oppstår nye «hvite flekker» geografisk som ikke blir dekket godt journalistisk.
Vil ikke kutte årsverk
I tillegg til å legge om distriktene kommer tidspunktene for lokalnyheter til å endres fra nyttår. Per nå sendes distrikstnyhetene i tre bolker på henholdsvis fem, fem og ti minutter, klokken 18.50, 20.55 og 22.55.
Med det nye formatet vil det i stedet være snakk om en sending på 15 minutter klokken 19.45, etter Dagsrevyen, og en sending på fem minutter klokken 22.55.
–Hovedgrepet er å gi distriktsnyhetene en mer sentral plass etter Dagsrevyen. Det er prime time. Vi har gjort det noen ganger før, for eksempel i forbindelse med fotball-VM for kvinner. Da får vi en seerøkning på 50-60 prosent, sier Lillelien.
Til tross for at det totale antallet sendeminutter per distrikt ikke reduseres, vil det totale antallet sendeminutter reduseres, i og med at antall distrikter reduseres.
– Matematisk så vil antall minutter man lager journalistikk om og for folk i Østfold blir færre. Det mener jeg, som mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, strider med NRKs distriktpolitiske ansvar, sier Sem-Jacobsen.
Lillelien understreker at det ikke foreligger planer om kutt i årsverk, selv om det totalt skal produseres mindre TV.
– Skal ikke oppstå blindsoner
Til bekymringene fra Sem-Jacobsen forsikrer Lillelien at NRK kommer til å oppfylle NRK-plakaten etter endringene.
– For det første kommer vi fortsatt til å lage daglige radiosendinger fra Fredrikstad, for det andre er kontoret vårt i Østfold langt framme når det gjelder digitale leveranser, det vil vi bygge videre på. Og sist men ikke minst er det ikke avgjort hvor ansvaret for avviklinga av den nye regionale TV-sendinga skal ligge – Fredrikstad er definitivt et godt alternativ.
Han mener også at bekymringen for reduserte TV-minutter fra Østfold blir feil fokus.
– TV er fortsatt et viktig medium, men å telle journalistisk dekning bare i antall TV- minutter mener jeg med all respekt tilhører en litt annen tid. Våre folk i Østfold leverer ypperlig både i digitale flater og på radio. Vi mangler ikke kanaler i dag for å nå ut med journalistikken.