Distriktsdirektør Marius Lillelien i NRK.

NRK-ledelsen har bestemt seg: Vil ha ett distrikts­kontor per fylke

Distriktsdirektør Marius Lillelien letter på sløret rundt prinsippene for den nye organiseringen av NRK lokalt.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

NRK skal lage nye prinsipper for hvordan de skal organisere seg lokalt. Flere klubbledere sa til Medier24 at de frykter at ny struktur kan gi lengre avstand til ledelsen, sentralisering og en dårligere oppfyllelse av NRKs lokale oppdrag

Først sendte de ut fire prinsipper på høring rundt om i organisasjonen. Etter en lengre runde, har de kommet tilbake med et revidert forslag.

De tre prinsippene som nå foreslås er:

  • NRKs distriktskontorstruktur tilpasses samfunnsutviklingen for å speile Norge og løse oppdraget best mulig
  • NRK skal som hovedregel ha en organisatorisk enhet per fylke, men det er åpning for at en enhet har ansvar for flere fylker 
  • Redaktøransvaret for enheten skal være tydelig. Lokal redaksjonell ledelse tilpasses enhetens behov og oppdrag

I brevet sendt til organisasjonen trekker de fram tre ting som skal gjøres videre: 

  • Konkretisere konsekvenser av prinsippene som del av OU-prosessen i DDIV (distriktsdivisjonen red.anm.) 
  • Avklare redaksjonelle ansvarsområder og redaktørlinjer i ny organisering
  • Lage ny plan for dekning av geografiske eller journalistiske blindsoner i de nye fylkene 

I henhold til den nye regionreformen skal Vestfold og Telemark slås sammen til ett fylke, Hordaland og Sogn og Fjordane skal slås sammen til Vestland, Troms og Finnmark skal slås sammen, Østfold, Buskerud og Akershus skal bli Viken, Hedmark og Oppland skal bli Innlandet, Aust-Agder og Vest-Agder skal bli Agder og Nord- og Sør-Trøndelag har allerede blitt sammensatt og sammenslått på samme drømmelag. 

– Jobbe for at de blir én enhet

Distriktsdirektør Marius Lillelien i NRK.

Men hva betyr egentlig de nye prinsippene? 

Distriktsdirektør Marius Lillelien understreker overfor Medier24 at fylker som skal slås sammen og som ikke allerede har felles NRK-kontor, for eksempel Troms og Finnmark, Vestfold og Telemark og Hordaland og Sogn og Fjordane, nå ligger an til å bli slått sammen.

– Jeg kan ikke slå fast at de blir slått sammen, der skal vi gjennom en videre prosess. Men vi kommer til å jobbe videre for at det blir én organisatorisk enhet, som ledes av én distriktsredaktør i de fylkene, sier Lillelien til Medier24 og fortsetter: 

– Så har vi Oslo og Viken. Der kommer vi til å vurdere om det er andre løsninger som er hensiktsmessig og om det er lurest å se Oslo og Viken under ett, eller om det finnes andre måter å organisere dette på.

I Trøndelag, Agder og og Innlandet (Hedmark og Oppland), er det allerede felles kontorer.

 – Færre distriktsredaktører

Skal det bli færre distriktskontorer, ligger det også an til at det blir færre distriktsredaktører. Lillelien er imidlertid klar på at det ikke går mot nedbemanning på DK-redaktør-nivå. 

– Det ligger jo i sakens natur at det blir færre distriktsredaktører enn i dag, men vi har vært tydelige på at dette ikke er en kuttprosess. Det kan bli endringer i oppgaver, men de trenger ikke frykte for jobbene sine. 

Lillelien understreker også at det viktigste i denne prosessen er at publikum får et best mulig tilbud, og at man rigger seg på en best mulig måte, for å kunne dekke helheten i de nye fylkene på en god måte. 

– Det viktigste her er hvordan tilbudet til publikum framstår. I Troms og Finnmark vil vi der, som i dag, lage egne radiosendinger for Troms og Finnmark, de har allerede felles TV-sendinger og nettstrategien ligger fast. Vi kommer til å opprettholde et mer lokalt tilbud til publikum enn de nye fylkesgrensene tilsier, sier han. 

Det vil også gjelde for Viken og Oslo, ifølge Lillelien. 

– Vi kommer også i Viken og Oslo til å opprettholde like mange sendinger som i dag – kanskje vi til og med lager noe mer enn i dag.

I både Troms og Finnmark og i Viken har enkelte politikere og partier varslet at det kan komme en omkamp om fylkessammenslåingene – en eventuell omkamp bekymrer ikke Lillelien nevneverdig.

– Det er derfor vi har laget prinsipper, som ikke bare gjelder for denne situasjonen. Det er viktig å ha prinsipper som ligger til grunn, og ikke bare gå rett på hva som er praktisk slik det foreligger akkurat nå. 

– Skeptisk

NJ-tillitsvalgt i NRK Telemark og i distriktsdivisjonen, Even Skårberg Aarnes, sier til Medier24 at han fortsatt mener prinsippene er vage, og at det er krevende for de NRK-ansatte å ta stilling til. Samtidig understreker Skårberg Aarnes at han er skeptisk til sammenslåinger.

– Prinsippene som legges til grunn nå er i utgangspunktet veldig like de forrige. Jeg er skeptisk til at det skal være maks en organisatorisk enhet per fylke, det vil gi noen kjempestore enheter i geografi og noen enheter med et kjempestort publikum, sier han og fortsetter:

– Slik jeg tolker formuleringene rundt «en organisatorisk enhet per fylke», må det bety at for eksempel Troms og Finnmark skal slås sammen til ett distriktskontor, sier han. 

Det samme vil trolig gjelde flere andre av distriktskontorene til NRK, som NRK Telemark og NRK Vestfold og NRK Hordaland og NRK Sogn og Fjordane. 

Skårberg Aarnes er usikker på hva de reelle konsekvensene egentlig er av disse foreslåtte prinsippene, og mener det også er vanskelig å spå hvordan det blir.

– Det er vanskelig å se dette som en helhet for hele divisjonen. Det er fortsatt litt diffust. Jeg er også litt usikker på hvor godt grunnlag dette egentlig legger for det videre arbeidet, sier han og legger til: 

–Det er fint at ledelsen vil forankre, men jeg føler ikke dette er en stødig ramme og et stødig fundament. Hvis ikke grunnmuren man starter på er solid og stødig, så vet man aldri hvordan det går, sier han. 

For gjengen hos NRK Telemark, betyr det at de trolig blir en del av kontoret NRK Vestfold og Telemark. 

– For oss vil det trolig bety en redaktør mindre, og at vi skal ha en redaktør for hele fylket, men det konkrete der er en jobb som starter nå, sier han.

– Skulle gjerne sett noe mer konkret

Even Skårberg Aarnes, NRKJ Telemark.
Stian Strøm, NRKJ Finnmark.

Leder for NJ-klubben hos NRK Finnmark, Stian Strøm, sier til Medier24 at han også mener det er for tidlig å si noe om hvordan dette blir seende ut til slutt. 

– Dette er vanskelig å ta stilling til og jeg skulle gjerne sett noe mer konkret. Hva er det egentlig ledelsen ønsker og vil? Disse prinsippene forteller ikke oss noe særlig mer enn de første prinsippene gjorde, sier han. 

På spørsmål om hva han tenker om at NRK Troms og Finnmark muligens skal tilbake til å være ett felles distriktskontor, svarer Strøm: 

– Det store spørsmålet er jo hvordan ledelsen skal struktureres. Skal man ha en egen redaktør i Finnmark, slik man hadde tidligere? Troms og Finnmark var sammenslått i om lag 10 år. Da fant man jo ut at det ikke fungerte, så hva er det nå man tror skal fungere? 

Ikke enig i vage prinsipper 

Lillelien er ikke enig med Strøm og Skårberg Aarnes om at de nye prinsippene er vage. 

– Nå har vi lagt noen prinsipper til grunn, som er ganske tydelige. Det er ikke så mange andre tolkninger av den enn det jeg har fortalt til deg nå. 

På bekymringen rundt om det blir større avstand til ledelsen, og at ett distriktskontor skal dekke svært store geografiske områder, svarer Lillelien:

– Jeg skjønner at de gjerne vil ha tydelige svar på det, men samtidig ønsker vi å ha en prosess videre, hvor vi involverer fagforeningene i det. Det kommer vi til å jobbe videre med, da vil prosessen lede fram til tydelige svar, sier han.

Prosessen skal etter planen lande før årsskiftet.

Powered by Labrador CMS