Åslaug Sem-Jacobsen og Anette Trettebergstuen er bekymret for NRKs planer for distriktskontorene.

Regionreform

Medie­politikere om NRK-planer: – Distriktene vil blø. Å si noe annet er naivt

Senterpartiet og Arbeiderpartiet er bekymret for NRKs planer om kun én enhet per fylke etter sammenslåingene fra 1. januar. – Vi har ingen planer om å sentralisere, svarer NRKs Marius Lillelien.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

NRK jobber med en omlegging av distriktskontorene, for å sørge for at man er rigget for å dekke sitt lokale oppdrag, også etter at regionreformen har trådt i kraft fra 1. januar 2020.

Flere NRK-tillitsvalgte har sagt at de er bekymret for lengre avstand til ledelsen med større enheter, og at de nye prinsippene for organisering er vage – og det er derfor krevende for de ansatte å ta stilling til. 

NRKs distriktsdirektør, Marius Lillelien, understreker på sin side at dette ikke er snakk om en sentraliserings- eller nedbemanningsprosess, kun en omorganisering av kontorene, med mål om å være bedre rigget for framtida.

– Færre journalister vil svekke tilbudet 

Representant i Familie- og kulturkomiteen, Anette Trettebergstuen (Ap), skriver også til Medier24 at hun er bekymret for hva dette kan bety for folk sin tillit til NRK som allmennkringkaster. 

– Dette bekymrer meg. Når antall fylker blir færre, og antall distriktskontorer kuttes, vil det nødvendigvis bli lenger mellom folk og NRK lokalt. Hva vil dette har å si for mediemangfoldet? NRKs evne til å dekke hele landet? Og folks tillit til rikskringkasteren? Dersom tilbudet lokalt blir dårligere, for eksempel antall journalister færre, og avstanden større vil det svekke tilbudet, sier Trettebergstuen. 

Hun er spesielt opptatt av å sette endringene i sammenheng med regjeringens omlegging av Posten, og at man skal ned til færre dager med postlevering i uka. Ifølge Trettebergstuen 

– Og ser man dette i sammenheng med at regjeringspartiene har vedtatt å kutte i postleveringa, og dermed er det mange steder som ikke lengre vil få sin daglige lokalavis, blir NRK sin lokale dekning enda viktigere. Vi ønsker ikke at også NRK skal bevege seg i sentraliserende retning. Derfor er det viktig at kulturministeren ikke drar beina etter seg, men reagerer raskt for å sikre at NRK sitt tilbud i hele landet ikke svekkes, sier hun. 

– Distriktene vil blø

Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen sier til Medier24 at hun er bekymret for NRKs utvikling 

– Det er svært viktig at NRK med sitt samfunnsoppdrag sørger for en god journalistisk dekning av, fra og om hele landet. Selv om NRK sier at man ikke konkret skal legge ned de distriktskontorene de allerede har i de fylkene som er nå, så er det selvfølgelig langt fra noen garanti for at disse kontorene består litt lengre fram i tid nå som man har bestemt seg for å slå sammen og legge ledelse og administrasjon til et sted, sier hun. 

Sem-Jacobsen er opptatt av at sentralisering av arbeidsplasser, og lengre avstand til områdene man skal dekke, trolig blir et faktum på sikt.

– Dette vil med svært stor sannsynlig fører til mindre journalistikk fra de områdene som blir ligger lenger unna det redaksjonelle miljøet. Distriktene vil blø. Å si noe annet er naivt. Om det skal unngås må vi se en betydelig styrking fra NRK i bemanning og sendeflater på distriktskontorene, sier hun. 

 

– Mindre journalistikk er ikke veien å gå

Hun ser også med bekymring på at det blir mindre journalistikk og mer musikk i NRKs ettermiddagssendinger fra distriktskontorene framover. 

Sem-Jacobsen er innvalgt på Stortinget fra Telemark fylke, og reagerer også på at NRK varsler at de fra nyttår skal slå sammen ettermiddagssendingene på radio fra Telemark og Vestfold. 

– Fra før av er det de siste årene allerede blitt for lite stoff i den tradisjonsrike Telemarksendinga fra den øvre delen av Telemark. Om sendetiden skal deles med Vestfold også så sier det seg selv at det blir lite stoff fra Rjukan, Notodden og hele Vest-Telemark framover. Jeg mener det å lage mindre journalistikk ikke er veien å gå om man ønsker å være relevant i framtida for lytterne, sier hun og legger til: 

– Jeg mener distriktskontorene er NRKs gullbeholdning. Uansett hvor globale vi blir, vil det lokale aldri gå av moten.

Hun mener NRK bør tenke seg godt om før de begynner en eventuell sentralisering, og ikke minst at de bør vurdere hvordan de eventuelt skal kompensere for en svekking av de lokale sendingene og det lokale tilbudet. 

– Jeg mener derfor at NRK alltid må tenke seg godt om dersom de svekker det journalistiske tilbudet fra distriktene på ulikt vis. Det vil ikke være klokt verken for NRKs framtid eller i jobben med å oppfylle samfunnsoppdraget sitt.

 

Distriktsdirektør Marius Lillelien i NRK.

– Mer lokalt

Distriktsdirektør i NRK, Marius Lillelien, understreker at NRK ikke har noen massive sentraliseringsplaner på gang, men at dette er et forsøk på å rigge seg for å dekke Viken, Vestland Telemark og Vestfold og de andre nye fylkene. 

– Vi har ingen planer om å sentralisere. Norske politikere har bestemt at vi får et nytt norgeskart med nye fylker. Vi jobber med hvordan vi skal løse vårt oppdrag best mulig i lys av det.Da er det nødvendig å ha en redaktør som har ansvaret i hvert fylke. Verre  er det ikke, sier Lillelien til Medier24. 

Lillelien sier at de skal opprettholde et radiotilbud som er mer lokalt enn hva de nye fylkene tilsier, blant annet skal Troms og Finnmark ha egne lokale radiosendinger, for å sikre en best mulig lokal dekning i hele landsdelen. 

– Vi vil forøvrig opprettholde et radiotilbud som er mye mer lokalt enn de nye storfylkene og vi har ingen planer om at det skal bli færre journalister ute i landet. Vårt mål er  å binde landet sammen gjennom tilstedeværelse i hele Norge og vi jobber snarere med hvordan vi kan få mer innholdsproduksjon ute i landet enn det motsatte, sier han.  

 

Powered by Labrador CMS