- Hvis jeg har savnet noe etter at jeg sluttet i NRK, så er det lukten av sagmugg når man sender direkte TV. Da pumper det ganske mye adrenalin. Og det gleder jeg meg til å være med på igjen.
Det sier Mads Yngve Storvik til Medier24.
Nå skal han tilbake i TV-sirkuset, etter seks år i Posten og to år som ansvarlig redaktør for Nationen og konsernsjef for Tun Media:
Storvik blir prosjektleder for OL i Discovery Network Norge, og får tittelen nestleder sport, rett under sportsdirektør Jan-Erik Aalbu.
«Kunne ikke si nei»
Han forlater altså en toppsjefstilling i et lite norsk mediekonsern, for en lederjobb i et av TV-universets virkelige giganter.
Og med rettigheter til fire OL i vente, ble det en utfordring Storvik ikke kunne si nei til å bli med på.
- Å få være med på Discoverys storstilte satsing på sport er bare en drøm som blir virkelighet. Discovery har så mye muskler at dette var det umulig å si nei til. Det er en fantastisk mulighet å få være med å bygge opp noe som ikke er der i dag, sier Storvik til Medier24.
Nordlendingen understreker at han går til jobben med ydmykhet.
Både overfor det Discovery har bygd opp de seneste åra - og ikke minst for hva vintersport og OL betyr for det norske folk.
- TV 2 og NRK har gjort mye bra for det norske folk tidligere, og vinter-OL betyr mye for nordmenn. Det skal vi ha en stor dose ydmykhet for. Men med Discoverys ressurser skal vi klare å være minst like god som våre forgjengere, sier Storvik ambisiøst.
Mads er perfekt for jobben
I en pressemelding fra Discovery Networks sier sportsdirektør Jan-Erik Aalbu dette om hans nye nestkommanderende:
– Det er deilig å få på plass en så erfaren mann som Mads. Vi har fire OL foran oss, det første i Sør-Korea allerede vinteren 2018, så Mads vil nok få dagene til å gå når han kommer på plass.
- Bakgrunnen hans er perfekt for jobben, og i tillegg er han en meget hyggelig fyr, så dette er en gledens dag for oss i Discovery, sier Aalbu i meldingen.
Storvik har som nevnt vært to år i Nationen og Tun Media, og før det seks år som informasjonsdirektør i Posten Norge.
Men før det igjen var han 11 år i NRK - blant annet som vaktsjef og redaksjonssjef i Sporten fra 2002 til 2008.
Og var sentral i de tre olympiske lekene i Salt Lake City (2002), Athen (2004) og Torino (2006), samt flere fotballmesterskap, ski-VM og andre mesterskap.
Samt den norske eliteserien i fotball, som Discovery også har rettighetene til fra og med neste sesong.
- Men TV-bransjen har forandret seg ganske mye fra 2008 til 2016?
- Ja, men det handler først og fremst om distribusjon. Den gang lekte vi oss med strømme-TV, og serverne knelte hver eneste gang fordi det var så mange som ville se på. Nå kan folk se på TV akkurat når det passer dem, sier Storvik.
- Men innholdsmessig er prinsippene bak det samme - det handler om å skape en god opplevelse rundt godt innhold. Og sportssendinger er fortsatt noe som samler folket foran skjermen, legger han til.
Forlater mediehus som har snudd skuta
Men nå forlater altså Mads Yngve Storvik jobben som sjefredaktør og konsernsjef i Nationen og Tun Media.
Det gjør han etter to år med store endringer i bransjen og reduksjon i pressestøtta, men ikke minst også en positiv utvikling på både betalende abonnenter og kommersielle inntekter.
- Men du gir deg etter «bare to år», vil noen si?
- Ja, og det er kanskje for tidlig, eller det er ikke det - til syvende og sist er det vel sjelden en optimal timing for å bytte jobb. Men når jeg først valgte å takke ja til Discovery, så måtte jeg gi meg her, sier Storvik.
Samtidig er han fornøyd med å kunne gi seg på vei opp, og forlate et mediehus og et konsern som for en håndfull år siden hadde alvorlige økonomiske utfordringer.
Men som de seneste åra har levert gode tall, og ikke minst to år på rad med opplagsvekst; 7,5 prosent i 2014, og et par prosent pluss ble det også i fjor.
Regnskapet for 2015 vil også vise et av tidenes beste overskudd for både Nationen og konsernet Tun Media.
- Jeg forlater ikke et skip med hull i skuta - det hadde vært langt verre, sier han.
Og når han nå forlater avisbransjen for denne gang, er det med en oppfordring til kolleger om å ikke «kollapse», eller gi opp, i vanskelige tider.
- Da jeg begynte her, så alt negativt ut og vi snakket oom hvor vi skulle kutte kostnader. Da ville si aget av enda noen hakk til på greina vi sitter på, slik at den ville falt av. I stedet klarte vi å øke inntektene, sier Mads Yngve Storvik.
Han mener at hvis man bare kutter, så står man i fare for å bli borte til slutt. Og at man skal utvikle nye inntektsstrømmer, men samtidig ta vare på de gamle.
- Jeg har vært blant dem som trodde papiret skulle dø ganske fort. Men så lenge det representerer størstedelen av inntektene våre, og leserne vil ha det, så må vi fortsette med det.
- Og så på vi lage en papiravis som er så god som mulig. Vi kan ikke bare resignere og tenke at alt renner ut med badevannet, sier han.
- Men det er lettere å si for aviser med 20, 30 og 40 millioner i pressestøtte?
- Jo - det er klart. Men det blir ikke mindre rett av den grunn, svarer den avtroppende avisredaktøren.
- En slags kjærlighetssorg
Avgangen ble kjent internt i mediehuset på Grønland denne uka, og Storvik understreker at han har hatt to flotte år i Nationen og Tun Media.
Han går formelt av som sjef allerede 1. februar, men vil stå til disposisjon en tid framover. Storvik begynner i Discovery «i løpet av våren».
Fra 1. februar blir Nationens nyhetsredaktør Rino Andersen konstituert som ansvarlig redaktør, mens økonomidirektør Lise Vedde-Fjærested blir konstituert administrerende direktør for Nationen og Tun Media.
Styreleder Johnny Ødegård sier dette i en melding fra Nationen:
– Mads har vært en svært viktig drivkraft i arbeidet med å forberede selskapet for en digital framtid. Vi ville gjerne hatt han med videre men har respekt for at han søker nye utfordringer, sier Ødegård.
Og den avtroppende sjefen beskriver den neste tida som en mild kjærlighetssorg:
- De få gangene jeg har sluttet i jobb, så har det hver gang føltes som en slags kjærlighetssorg, sier Storvik.
Men understreker:
- Til forskjell fra kjærlighetslivet, så kan jeg hoppe over til «en ny» med en gang. Og så skilles vi som gode venner!