- Du mangler et sugerør her, sa Discovery-sjef Harald Strømme til TV 2-sjef Olav Sandnes og pekte på sistnevntes vannglass.
Og så var tonen satt for torsdagens TV-toppmøte i Grieghallen under Nordiske Mediedager i Bergen denne uka.
Ispedd diskusjoner om innhold, distribusjon, strømming, SKAM, samarbeid og hooking, ble den høyaktuelle situasjonen for TV 2 som allmennkringkaster kraftig debattert.
TV 2 har som kjent sagt klart fra at de vil ha penger fra staten for å fortsette som allmennkringkaster med forpliktelse til nyhetsproduksjon i Bergen.
Den midlertidige avtalen forrige uke kom med ingen penger, men en permanent avtale skal lyses ut i løpet av året.
Men om TV 2 i det hele tatt søker på noen av dem, er langt fra klart.
- Hvorfor er det en sånn lidelse å være her i Bergen?, spurte programleder Fredrik Solvang.
- Det er ingen lidelse å være i Bergen, svarte Olav Sandnes.
- Vi ønsker å være i Bergen, og liker oss her. Men er avhengig av kompensasjon for å fortsette med disse forpliktelsene.
- Kan du love at dere blir i Bergen?
- Jeg kan ikke love noe som helst for framtida. Men vi har ingen planer om å flytte fra Bergen, eller fra Oslo, eller for den saks skyld fra Norge.
«Skreddersydd for TV 2»
De andre TV-sjefene kom med stadige utfall mot TV 2s ønske om å penger fra staten for å ta på seg forpliktelser om å være kommersiell allmennkringkaster med nyheter fra Bergen.
Bakgrunnen for ønsket er som kjent at «fordelen» i å være sikret distribusjon i TV-nettet, ikke lenger er en like stor fordel når TVNorge og TV3 når ut til nesten like mange.
Men så har jo bransjen også endret seg siden TV 2 kom til verden understreket «konkurrentene»:
- TV 2 fikk disse privilegiene i 1992. Det er 24 år siden. Sist jeg sjekket, så har det skjedd noe i medielandskapet på disse årene, sa Torry Pedersen.
- TV 2 lager utmerkede nyheter. Men hvorfor skal det være koblet til en TV-skjerm? Disse nyhetene kommer til å publiseres digitalt, og det kommer til å styrke TV 2 i konkurransen mot både oss, Aftenposten og alle andre på nett, sa han.
MTG og TV3-sjef Trygve Rønningen sa det slik:
- Vi må ikke klandre TV 2 for å be staten om penger. Det ville jeg også gjort. Men det har feilet i ambisjonene om å beholde Bergen og å betale for oppdraget.
- Og når man snakker om likebehandling, så er jo denne pakken skreddersydd for TV 2. Det burde vi være ærlig på, la han til.
- Har ikke bedt om statsstøtte
Ordet statsstøtte figurerte stadig i debatten. Det ordet ville ikke TV 2-sjef Sandnes ha på seg.
- Vi har ikke bedt om statsstøtte, men vi har bedt om å få en motytelse for å ta på oss et oppdrag. Og få dekket de merkostnadene til det. Så er vi beredt til å kapsle inn disse denne virksomheten, sa Sandnes.
Men den ordrike Discovery-sjef Harald Strømme ville ikke være med på det bildet.
Han begynte som nevnt med sugerøret, og kom noe senere med denne metaforen:
- Å gi penger til TV 2 for nyhetsproduksjon, blir som å helle en bøtte vann i et hjørne av et badekar og så øremerke det vannet. Og på ryggen i det karet ligger Egmont. Når du så heller oppi, stiger selvsagt det vannet godt!