Kvinner spiller biroller i Hollywood, men regjerer på TV. To tøffe premierer denne uka
«The Catch» fortsetter revolusjonen som «Orange Is the New Black» startet.
NTB
PublisertSist oppdatert
London/Paris (NTB-Emil L. Mohr): Hollywood får så ørene flagrer for mangelen på sterke jenteroller på film. Men i TV-segmentet stiller det seg annerledes.
Og denne uka står i de tøffe kvinnekarakterers tegn.
Med mesterbeltet på vender «Orange Is the New Black» tilbake på Netflix fredag. I utfordrerhjørnet stiller «The Catch», som får premiere på FEM tirsdag.
Er du klar for sesong fire med denne gjengen? TRAILER:
Mens Emmy-grossisten «OITNB» knapt trenger noen presentasjon, er sistnevnte satt i et rikingmiljø i Los Angeles. Mireille Enos, kjent fra amerikanske «The Killing», spiller en økokrim-privatetterforsker som selv blir rundstjålet av en hvitsnippforbryter i kretsen.
– Det er en av få serier i den klassiske svindelsjangeren, forteller hun til NTB i London.
– Selv om vi har fått servert mye av den slags på kinolerretet – «Eventyreren Thomas Crown», «Mr. & Mrs. Smith», til en viss grad «James Bond» – har vi foreløpig ikke sett så mye til det på fjernsyn.
«The Catch»
Amerikansk krimserie fra 2016
Ansvarlige produsenter: Shonda Rhimes og Betsy Beers
I rollene: Mireille Enos, Peter Krause, Alimi Ballard, Jay Hayden, m.fl.
Premiere: 14. juni på FEM
«The Catch» er ikke bare original. Etter finanskrisa og foran presidentvalget er den høyst relevant, skal vi tro Enos.
– Vi mennesker er som mest sårbare overfor svindlere når vi opplever store sosiale forandringer, når vi åpner et nytt kapittel av livet, hevder hun.
– Forholdene må ligge til rette for å bli lokket utpå. Og valget kan resultere i betydelige endringer og skifter, uavhengig av hvem som vinner. Dermed er det fritt fram for lurendreiere igjen.
«Orange Is the New Black»
Amerikansk dramaserie fra 2013
Ansvarlig produsent: Jenji Kohan
I rollene: Taylor Schilling, Laura Prepon, Kate Mulgrew, Lea Delaria, m.fl.
Sesongpremiere: 17. juni på Netflix
Fengselsfugler
Enos-skikkelsen Alice Vaughan ville hatt lite å stille opp med overfor «OITNB»-gjengen.
Den sitter nemlig bak lås og slå allerede, noe Kate «Red» Mulgrew mener er én grunn til at hun og medsøstrene revolusjonerte strømmefeltet i 2013.
– Istedenfor å måtte se opp til de «vakre» menneskene på skjermen, titter du rett bort – hvis ikke ned – på oss, sier hun til NTB i Paris.
– Da blir det straks lettere å sympatisere med – og virkelig se – disse «avkledde» damene som er havnet på skråplanet. Du putter deg selv inn i det, og du blir selv en del av historien.
Angivelig har den feirede produsenten Jenji Kohan sørget for at den fjerde sesongen er den «mørkeste» hittil.
– Vi befinner oss i en «trykkoker-situasjon» hvor hun bare fyller på og fyller på. Til slutt er noe nødt til å gi etter, hvilket det gjør, sier Mulgrew, som tillater seg litt spesialskandiavisk publikumsfrieri ved å trekke paralleller til teaterlitteraturen.
– Ibsen var den første som forsto seg på klassekonflikter, og det finnes definitivt en klassestruktur i fengslet. På den annen side var Ibsen mer opptatt av å «ta» de bemidlede, så dette er strengt tatt mer strindbergsk i natur, humrer hun.
Vikingalibi
Også Enos har vikingalibiet i orden, etter å ha laget 44 «The Killing»-episoder sammen med svenske Joel Kinnaman.
Hun gleder seg over at kollegaen siden er blitt superstjerne, med alt fra «House of Cards» til «Suicide Squad» på CV-en.
– Han er overalt – og fortjener det, attesterer hun.
– Han er begavet og bedårende, men først og fremst en veldig varm person. Han er et av favorittmenneskene mine på jord.
– Hvordan står det til med «The Kiling»?
– Den er ned- og tilbakelagt, skjønt vi fleipet med at vi skulle gjøre comeback om ti år med spillefilmversjonen, røper Enos.
– Problemet er at idet serien ble avsluttet, var ingen av oss politifolk lenger. Altså er det vanskelig å forestille seg hva vi faktisk skulle funnet på.