Espen Skoland i Discovery Networks Norway.
Espen Skoland i Discovery Networks Norway.

Discovery reagerer på Medietilsynets pengespill-stans: – De mener de kan overstyre redaktør­ansvaret

Espen Skoland varsler rettslig etterspill etter at Medietilsynet varslet at de ville stoppe mediehusets reklamer.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble det kjent at Medietilsynet vil stanse Discoverys pengespill­reklamer fra utlandet.

Medietilsynet mener det kan være grunnlag for å hindre Telenor, Telia, RiksTV, Canal Digital, VCB (Viasat) og Altibox i å sende utenlandske pengespillreklamer på Discoverys kanaler, melder NTB.

– Vi sender nå varsel om dette til TV-distributørene. De får så mulighet til å forklare sitt syn før Medietilsynet gir et slikt pålegg, sier Medietilsynet-direktør Mari Velsand.

Det reagerer Discoverys norske sjef Espen Skoland på.

I en skriftlig uttalelse deler han mediehusets frustrasjon:

– Vi ser at Medietilsynet varsler distributørene om vedtak. Vår oppfatning av dette er den samme som før: Reklamene er en del av våre sendinger sendt fra andre land hvor denne typen markedsføring er tillatt og sendingen er derfor også lovlig. Vi forholder oss til EØS-regelverket, herunder senderlandsprinsippet. Vi observerer at Medietilsynet nå bekrefter at Discovery følger loven, men at de mener de kan overstyre redaktøransvaret ved å rette tiltak mot distributørene i stedet, skriver Skoland.

Den nye kringkastingsloven, som trådte i kraft fra 1. januar, gir Medietilsynet muligheten til å pålegge norske TV-distributører å fjerne eller vanskeliggjøre tilgangen til reklamen på TV for pengespill som ikke har tillatelse i Norge, melder NTB.

Skoland mener Discovery har fulgt regelverket også før den tid.

– Før loven ble vedtatt innførte vi en selvregulering som er like streng som den Norsk Tipping praktiserer, blant annet med forbud mot reklame for bonuser. Slik selvregulering er EU-direktivets foretrukne løsning, og vi har hatt dialog med myndighetene om dette. Vi har altså tatt samfunnsansvar allerede uten å være forpliktet til det og før loven trådte i kraft, skriver han.

Nå varsler Skoland at Discovery vil følge opp saken.

– Discovery har igangsatt en prosess for å få avklart rettslig om Medietilsynet har anledning til å fatte vedtak som retter seg mot lovlige sendinger fra utlandet eller om dette er i strid med EØS-avtalen, men det har Staten valgt å trenere.

– Vi venter fremdeles på en avgjørelse fra lagmannsretten på hvorvidt saken vår kan fremmes, og vi ser frem til at norske domstoler vil gjøre en grundig og god vurdering av hovedspørsmålet når den tid kommer, skriver Skoland.

Powered by Labrador CMS