Rosenborgs Tore Reginiussen scoret onsdag 2-0 målet  i Mesterfinalen i fotball mellom Brann og Rosenborg på Brann Stadion. Søndag er det alvor, og da tyder sendeskjemaet (innfelt) på at TV 2 vil sende målene under kampene.
Rosenborgs Tore Reginiussen scoret onsdag 2-0 målet i Mesterfinalen i fotball mellom Brann og Rosenborg på Brann Stadion. Søndag er det alvor, og da tyder sendeskjemaet (innfelt) på at TV 2 vil sende målene under kampene.

Slik snor TV 2 seg etter reglene for å sende mål fra Eliteserien: Setter opp fem «nyhetssendinger» midt i FotballXtra

- Vi sender nyheter hele døgnet, og følger regelverket, sier TV 2-redaktør Jan Ove Årsæther.

Publisert

Det har vært stor spenning til hvordan TV 2 vil håndtere norsk fotball søndag, når Discoverys kanaler begynner for alvor med norsk fotball fra Eliteserien og 1. divisjon.

Full forvirring, skrev Medier24 (NTB) søndag, utfra TV 2s varsler om at de vil bruke den såkalte nyhetsretten til å sende klipp på opp mot 90 sekunder fra kampene - mens de pågår.

Klipp som Discovery vil he seerne på sine kanaler for å se.

Nyhetsretten er i Åndsverkloven definert til å gjelde nyhetssendinger, og om FotballXtra er et nyhetsprogram ville ikke TV 2 kommentere tidligere denne uka.

 

- Vi forholder oss til gjeldende lovgivning

Slik lyder den aktuelle delen av paragraf 45a i Åndsverkloven

(...) Et fjernsynsselskap som er etablert innenfor det europeiske økonomiske samarbeidsområde [kan] i sine generelle nyhetssendinger, vederlagsfritt sende korte utdrag fra begivenheter av stor interesse for allmennheten som et annet fjernsynsselskap har eksklusive rettigheter til å sende fra. Korte utdrag fra slik begivenhet skal ikke være lengre enn det nyhetsformålet tilsier, og kan uansett ikke overstige 90 sekunder. Utdrag kan bare gjengis så lenge begivenheten har nyhetsinteresse. (...).

Nå er sendeskjemaet publisert, og det framstår mer klart hvordan kanalen vil håndtere dette:

FotballXtra «avbrytes» av intet mindre enn fem «sportsnyheter», som formodentlig da vil sende klipp fra fotballkampene.

Slik kommenterer nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 dette spørsmålet overfor Medier24 fredag:

- Sportsnyhetene vil i sin form være som alle andre sportsnyheter vi sender. Som vi har sagt hele uken, vi forholder oss selvfølgelig til gjeldende lovgivning på området. Mål fra alle ligaer er en del av dette. Nyhetsretten regulerer dette aldeles utmerket.

- Vi omgår ikke regelverket. Vi følger det. Dette blir en sending som fotballfansen vil sette stor pris på og som gir norsk fotball den oppmerksomheten den fortjener, sier Årsæther.

- Men er det aldeles normalt å sende sportsnyheter 1750, 1820, 1850, 1920, og 2000?

- Hva er vel mer naturlig enn å lage sportsnyhetssendinger når La Liga, Premier League og eliteserien er i full gang?

- Forstår du det hvis noen synes det framstår som at antall nyhetssendinger ser ut som en tilpasning til regelverket?

- Verden utvikler seg. Vi har både en nyhetskanal og en sportskanal. Og vi sender nyheter hele døgnet.

- På samme måte som alle andre mediehus, er nyhetsrett en rett vi benytter oss av til å informere om det viktigste som skjer på sportsområdet, svarer Årsæther.

 

- Forventer at de forholder seg til reglene

Discovery har betalt intet mindre enn 2,4 milliarder kroner for intet mindre enn seks år med norsk fotball.

Og har derfor reagert på signalene fra TV 2 tidligere om at de vil bruke «nyhetsretten» til å sende fotballmål mens kampene pågår.

Dagsrevyen har for eksempel for vane å sende bilder mot slutten av kampen, og under Sportsrevyen søndag kveld. Nå blir altså den tradisjonen utfordret av TV 2s nye «FotballXtra-kveld».

Hvordan Discovery vil forholde seg til det, er foreløpig uavklart. I en kort kommentar fra Discovery fredag sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland:

- Vi er glade for at TV 2 ønsker å dekke norsk fotball. Samtidig forventer vi at de forholder seg til de reglene som gjelde for bruk av innhold knyttet til rettigheten.

 

Powered by Labrador CMS