Dag Idar Tryggestad og Olav T. Sandnes.Foto: Kent Olsen
TV 2-sjefen: – Kan ikke late som at det ikke påvirker sluttproduktet vårt
Det ble tegnet mørke skyer i mediehorisonten da Norsk Journalistlag inviterte til debatt om medienes rammebetingelser under landsmøtet på Gardermoen onsdag.
(GARDERMOEN) Desinformasjon, gigantiske globale aktører, kutt i de fleste mediehus og en skrantende medieøkonomi som står midt i en transformasjon var noen av bekymringene som ble løftet under debatten.
NJ-leder Dag Idar Tryggestad tegner et sammensatt øyeblikksbilde, der han på kort sikt ikke er bekymret. Lengre fram i tid er han mer bekymret.
– Mitt ønske er at vi må få en forutsigbarhet i mediepolitikken, sa han, og pekte blant annet på at man nærmest våkne opp til et momsfritak som forsvant over natta.
– Jeg kan ikke late som at det ikke påvirker sluttproduktet vårt og journalistikken. Det er ikke et norsk eller nordisk fenomen. Det er et internasjonalt fenomen at det er krise i finansiering av journalistikk, sa Olav T. Sandnes, sjefredaktør i TV 2, og fortsatte:
– Det var en beslutning som ble tatt uten forvarsel og konsekvensutredning. Det var kulturpolitikere som ikke var på vakt da beslutningen i Finansdepartementet ble tatt.
Står midt i transformasjon
Et annet konsern som har fått kjenne på en stadig mer krevende medieøkonomi er Schibsted Media, som står midt i kutt av 350 årsverk, eller 13 prosent av bemanningen.
Konsernsjef Siv Juvik Tveitnes blir spurt av debattleder Gry Veiby om det er mulig å levere like godt som før.
– Det er mulig, men det handler om at man må prioritere hardere, sier hun, og forklarer at de står midt i et digitalt skifte.
– Vår viktigste oppgave er å bygge en digital lønnsomhet; det som skal bære journalistikken fremover.
Tage Pettersen (H) pekte blant annet på utfordringen med å få folk til å betale for journalistikk i dyrtid.Foto: Kent Olsen
Tveitnes forklarte at kuttene kommer som følge av at virksomheten ikke er lønnsom.
– Bruker du mer penger enn det som kommer inn på kontoen din, så går det på et tidspunkt galt.
Hun tror de er mulig å gjøre mediene lønnsomme, men at det er en stor jobb. Derfor trengs forutsigbare rammebetingelser.
– Saken om nullmoms er ikke kun en TV 2-sak. Det er en felles bransjesak som vi var like sjokkert over da det skjedde, sier hun.
– Vi står i tøffe tider og det vil være tøffe tider for medieøkonomien, og vi må stå i endringene i mange år til.