Dag Idar Tryggestad og Olav T. Sandnes.

TV 2-sjefen: – Kan ikke late som at det ikke påvirker sluttproduktet vårt

Det ble tegnet mørke skyer i mediehorisonten da Norsk Journalistlag inviterte til debatt om medienes rammebetingelser under landsmøtet på Gardermoen onsdag.

Publisert Sist oppdatert

(GARDERMOEN) Desinformasjon, gigantiske globale aktører, kutt i de fleste mediehus og en skrantende medieøkonomi som står midt i en transformasjon var noen av bekymringene som ble løftet under debatten.

NJ-leder Dag Idar Tryggestad tegner et sammensatt øyeblikksbilde, der han på kort sikt ikke er bekymret. Lengre fram i tid er han mer bekymret.

– Mitt ønske er at vi må få en forutsigbarhet i mediepolitikken, sa han, og pekte blant annet på at man nærmest våkne opp til et momsfritak som forsvant over natta.

TV 2 fikk kjenne på nettopp det da momsfritaket forsvant. De har måttet kutte blant annet fordi momsfritaket forsvant.

– Jeg kan ikke late som at det ikke påvirker sluttproduktet vårt og journalistikken. Det er ikke et norsk eller nordisk fenomen. Det er et internasjonalt fenomen at det er krise i finansiering av journalistikk, sa Olav T. Sandnes, sjefredaktør i TV 2, og fortsatte:

– Det var en beslutning som ble tatt uten forvarsel og konsekvensutredning. Det var kulturpolitikere som ikke var på vakt da beslutningen i Finansdepartementet ble tatt.

Står midt i transformasjon

Et annet konsern som har fått kjenne på en stadig mer krevende medieøkonomi er Schibsted Media, som står midt i kutt av 350 årsverk, eller 13 prosent av bemanningen.

Konsernsjef Siv Juvik Tveitnes blir spurt av debattleder Gry Veiby om det er mulig å levere like godt som før.

– Det er mulig, men det handler om at man må prioritere hardere, sier hun, og forklarer at de står midt i et digitalt skifte.

– Vår viktigste oppgave er å bygge en digital lønnsomhet; det som skal bære journalistikken fremover.

Tage Pettersen (H) pekte blant annet på utfordringen med å få folk til å betale for journalistikk i dyrtid.

Tveitnes forklarte at kuttene kommer som følge av at virksomheten ikke er lønnsom.

– Bruker du mer penger enn det som kommer inn på kontoen din, så går det på et tidspunkt galt.

Hun tror de er mulig å gjøre mediene lønnsomme, men at det er en stor jobb. Derfor trengs forutsigbare rammebetingelser.

– Saken om nullmoms er ikke kun en TV 2-sak. Det er en felles bransjesak som vi var like sjokkert over da det skjedde, sier hun.

– Vi står i tøffe tider og det vil være tøffe tider for medieøkonomien, og vi må stå i endringene i mange år til.

Venter på avklaring

Tidligere i år mottok kulturminister Lubna Jaffery en rapport fra Medietilsynet om blant annet konsekvensen av å fjerne momsfritaket. Statssekretær Erlend Hanstveit forteller at de jobber med ny endring.

– Det var åpenbart et kontroversielt grep som ble gjort, sa han.

– Det var ikke nødvendigvis riktig det som ble gjort, men det er ikke sikkert vi skal tilbake til ordningen som var der, fortsatte han.

Når det kommer en avklaring kunne han ikke si, men sa at det var et krevende arbeid midt oppi en situasjon med høyt rentenivå.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS