Fredrik Solvang - her som debattleder på et arrangement i desember 2015.
Fredrik Solvang - her som debattleder på et arrangement i desember 2015.

MediaPuls 161: Hva skal NRKs Detektor faktisk være? Vi snakker med Fredrik Solvang om valgkampens nye debattprogram

PODKAST: Solvang & co skal faktasjekke norske politikere - og blant annet samarbeide med Faktisk.no.

Publisert

Tidligere i år ble det kjent at de konkurrerende mediehusene NRK, VG, Dagbladet og TV2 skulle samarbeide om å utvikle den faktasøkende og kildekritiske journalistikken i en tid der teknologi blir stadig viktigere.

Selskapet Faktisk.no ble opprettet, med oppstartsmidler fra Fritt Ord, Stiftelsen Tinius, Dagbladets Stiftelse, NRK og TV2.

MediaPuls kan avsløre at NRK sitt nye debattprogram, Detektor, som går på luften i august, og som skal ledes av Dagsnytt18-programleder Fredrik Solvang blir et samarbeidsprosjekt mellom Faktisk.no og NRK.

Publikum oppfordres til å sende tips om fakta-uttalelser fra politikere som NRK Detektor vil faktasjekke sammen med Faktisk.no.

EU vil stoppe sporing av nettbrukere

Mer enn 25 europeiske mediehus går nå sammen og ber EU-kommisjonen revurdere forslaget som skal stanse sporing av nettbrukere. I praksis betyr det at personaliserte annonser og programmatisk annonsering blir mye vanskeligere å få gjennomført.

Blant mediehusene som nå har skrevet brev til EU-kommisjonen er Financial Times, The Guardian, Le Monde, Spiegel, Telegraph, Daily Mail og Les Echoes. De mener den nye loven er bra, men at den sparker beina under finansieringen av journalistikken, og gir Google og Facebook enda mer makt og kontroll over det digitale annonsemarkedet.

Samtidig jobbes det i USA – gjennom «The Browser Act» å gjøre tilsvarende innstramminger som vil ramme nettopp Facebook og Google. De samme teknologigantene støvsuger markedet for kunstig intelligens, anført av Googles moderselskap, Alphabet. Nå er det Ikke lenger «mobil first» som gjelder, men «AI first».

Tilbake i Norge hermer Høyre etter BI og kjøper søkeord på sine «konkurrenter«. Men hvem i all verden bruker Bing, foruten Arbeiderpartiet?

Britiske (og evigunge) Cliff Richards har fått medhold av en britisk domstol som slår fast at BBC må avsløre sine kilder i anledning av en overgrepssak i 2014. I sosiale medier siden sist tar vi for oss de siste tallene om bruk av sosiale medier fra Ipsos MMI.

Abonner og hør på MediaPuls via SoundCloudAcastTuneIn RadioGoogle Play Music eller iTunes. Eller via RSS-feed!

Nyttige lenker:

 

Takk for at du lytter til MediaPuls

Har du forslag til temaer og saker vi bør ta opp i MediaPuls, så kan du komme med de via vår åpne sendedisposisjon på bit.ly/MediaInnspill.

Du finner Hans-Petter og Marius på HansPetter.info og Helt.Digital. Vi hadde satt veldig stor pris på om du vil abonnere og rate oss på iTunes. Alle episoder legges ut fortløpende med lenker til alt vi har snakket om på Mediapuls.no.

Powered by Labrador CMS