TIMEs gråtende jente i Texas ble ikke skilt fra moren

– Det eneste som er separert bort her, er sannheten, sier Trumps pressetalskvinne Sarah Sanders.

Publisert

En gråtende liten jente i Texas som er vist på bilder som har sirkulert på sosiale medier og på forsiden av Time Magazine, ble faktisk ikke skilt fra moren.

Bildet er et av flere bilder som er blitt symbol på president Donald Trumps sterkt kritiserte innvandringspolitikk, som blant annet innebærer å ta barna fra foreldre som krysser grensa ulovlig.

Men to år gamle Yanela Varela fra Honduras, som strigråter mens hennes mor ransakes av amerikansk grensepoliti, ble faktisk aldri skilt fra moren.

Bildet, som ble tatt i McAllen 12. juni, ble brukt på forsiden av Time, der jenta står foran en Trump som tårner seg opp over henne, med teksten «Velkommen til Amerika». Bildet bidro også til å samle inn 18 millioner dollar i donasjoner til en frivillig organisasjon i Texas som arbeider for migrantene.

 

TIME’s new cover: A reckoning after Trump's border separation policy: What kind of country are we? https://ti.me/2yujl6Z

Publisert av TIME Torsdag 21. juni 2018

 

- Skammelig

Pressetalskvinne i Det hvite hus, Sarah Sanders, kaller det skammelig at Demokratene og mediene utnytter bildet til å fremme sin sak.

– Hun ble ikke separert fra sin mor. Det eneste som er separert bort her, er sannheten, sier Sanders.

I artikkelen om jenta i Time som bildet illustrerte, het det at hun ble tatt fra moren.

Artikkelen er siden blitt korrigert til at moren løftet henne opp og de to ble ført bort. De er nå i forvaring sammen.

Både lederen for Honduras' kontor for beskyttelse av migranter, Lisa Medrano, og jentas far Denis Varela bekrefter at hun ikke ble tatt fra sin mor.

 

God illustrasjon

Men Time forsvarer likevel bruken av bildet på forsiden.

I en erklæring sier sjefredaktør Edward Felsenthal at det er en grunn til at bildet er det mest synlige symbolet på den pågående debatten om innvandring i USA.

Han skriver at Trump-administrasjonens politikk innebar at alle som krysset grensa ulovlig ble siktet for en kriminell handling, noe som førte til at barn ble skilt fra sine foreldre, og at forsiden derfor er en korrekt illustrasjon av saken.

Etter at politikken med å ta barn, inkludert spedbarn, fra foreldrene ble møtt av store protester både i USA og i resten av verden, ga Trump ordre om at den skulle avvikles.

 

Kaotiske forhold

Men to dager senere er skjebnen til 1.800 barn som er skilt fra sine foreldre og plassert i leirer over hele USA, fortsatt uklar. Av de 2.300 som ble tatt fra sine foreldre, er 500 returnert, ifølge myndighetene.

Immigrasjonsmyndighetene sier de leter etter 15.000 senger til å huse barn og foreldre, og Pentagon har sagt at de kan stille 20.000 senger til rådighet på militærbaser i USA.

Men utover det virker alt kaotisk. Myndighetene kan ikke si hva som nå skjer med barna som er spredt rundt i USA, ofte så langt borte som New York eller Chicago, og foreldrene er frustrert. Mange aner ikke hvor barna deres er, eller når de får se dem igjen, og noen av foreldrene er sendt ut av USA igjen uten sine barn.

Powered by Labrador CMS