Helje Solberg, NRK.

Vil etablere nasjonalt senter for kildekritikk

Foreslår å etablere «Senter for kildekritikk». Det kan koste mellom 70-100 millioner kroner i året.

Publisert Sist oppdatert

Flere mediebedrifter, presseorganisasjoner og Faktisk.no foreslår å etablere et nasjonalt senter for kildekritikk i Norge.

Målet er blant annet å styrke motstandskraften mot falske nyheter og desinformasjon.

Forslaget er spilt inn for regjeringen, skriver NTB. I en pressemelding anslår aktørene at det vil koste mellom 70 til 100 millioner kroner i året.

– De siste årene har truslene mot samfunnets felles faktagrunnlag økt, blant annet på grunn av den nye geopolitiske spenningen. Samtidig har utviklingen innen kunstig intelligens gjort det enkelt og billig å masseprodusere og spre desinformasjon.

Det sier Helje Solberg, nyhetsdirektør i NRK og styreleder i Faktisk.no AS.

Hun får et halvt års permisjon fra jobben i NRK for å lede prosjektet som skal konkretisere forslaget.

Hun får med seg mangeårig stabssjef og rådgiver i VG, Øyvind Næss. De to skal etablere en prosjektgruppe, der Faktisk.no også vil bidra med ressurser.

Presseorganisasjoner og mediehus går sammen om forslag om å etablere nasjonalt senter for kildekritikk.

Målet er at senteret skal bidra til følgende:

  • At alle i Norge kan navigere i et stadig mer komplisert informasjonslandskap, og på den måten styrke og utvikle demokratiet.
  • Å etablere et ledende fagmiljø innen kildekritikk og kritisk mediebruk for å styrke og utvikle det norske demokratiet.
  • At befolkningen evner å stå imot feilinformasjon, propaganda, radikalisering og annen uønsket påvirkning.
  • Å etablere et godt samarbeid med sentrale aktører i det norske samfunnet, som for eksempel akademia, næringslivet, medier, Forsvaret og skoleverket.

Samtlige presseorganisasjoner støtter forslaget.

– Hvis vi som samfunn skal kunne stå imot desinformasjon og svekket tillit, er vi avhengig av bedre kompetanse om kildekritikk. Dette hverken kan eller bør overlates til myndighetene alene, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen i pressemeldingen.

Målsettingen er etablering av flere regionale sentre. De skal tilby kompetanse, teknologi og opplæringsressurser til skoler, universiteter, det offentlige og næringslivet, opplyser Solberg.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS