Ole Torp er ikke begeistret for utviklingen i deler av journalistikken.Ole Kaland
NRK-profilen Ole Torp må legge ned programmet - mot sin vilje: – Ledelsen og jeg har forskjellige syn
NRK-veteranen avsluttet denne uken ti sesonger med Torp - og vender tilbake til Dagsrevyen. Nå advarer han mot en økende tendens av overfladisk journalistikk.
– Jeg mener vi er utsatt for et veritabelt angrep fra lobbyister, PR,- og reklamefolk og påvirkere på et stadig større virkeområdet. Det gjør det vanskeligere å være journalist i en komplisert hverdag, sier Torp til Medier24.
Og legger til:
– Jeg synes det er enkel matematikk at vi trenger flere, ikke færre, som driver med seriøs journalistikk. Dessverre ser jeg tendenser til at veldig mange driver med overfladisk journalistikk, der det handler om å innhente en masse «klikk».
Samtidig er Torp bekymret for hvordan utviklingen i bransjen kan komme til å påvirke demokratiet vårt.
– Dette kan bli et demokratisk problem. Journalister er til for å opplyse folk, forsvare den lille mann og å beskytte folk mot myndighetene. Forfaller vi til å skrive om at noen forlater en taxi med eller uten truse på, har også journalistikken forfalt, sier han.
– Ikke akkurat Atlantic Crossing
Torp innrømmer også at han synes NRKs avgjørelse om å ikke lenger lage talkshowet han har ledet de fem siste årene er trist.
– Det kjennes ganske vemodig og spesielt. Å finne gode gjester å interessere seg for, har nærmest blitt en livsstil for meg. Det er ikke noe som alltid gir seg selv, sier Torp.
Han forteller at tanken bak programmet var at det skulle være tidsaktuelt, uten at det nødvendigvis måtte være dagsaktuelt.
Målet var at programmet skulle utfylle NRKs øvrige nyhetsdekning med fordypning og refleksjon.
– I dag vaktsjef Ingebjørg Sæbu og jeg frekke nok til å tro at vi har klart å levere etter målet vårt, så godt det lar seg gjøre med to medarbeidere på et lite budsjett.
Talkshowet har nemlig ikke vært noen stor utgiftspost for NRK, ifølge Torp, som også minner om at programmet har høstet gode seertall og tilbakemeldinger.
– Det må være Nord-Europas rimeligste TV-program. Det er snakk om to stillinger, så det er ikke akkurat Atlantic Crossing vi produserer her, sier han.
– Hvilke tilbakemeldinger har du gitt ledelsen på at programmet legges ned?
– Jeg har sagt relativt tydelig hva jeg mener om det, og har kunnet konstatere at ledelsen og jeg har forskjellige syn på klokskapen i å nedlegge et program som dette.
I den siste sendingen av Torp, som ble sendt onsdag kveld, var tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland gjest.
I tiden fremover skal Torp jobbe som reporter for Dagsrevyen, slik han også gjorde da han startet sin NRK-karriere på begynnelsen av 90-tallet.
Neste år fyller han 70 år og må gå av med pensjon.
Selv om han helst hadde ønsket å fortsette med talkshowet, er han positivt innstilt til oppgaven som venter.
– I bunn og grunn er jeg journalist, og jeg har laget mange reportasjer, både i Norge og som korrespondent i utlandet. Å avslutte som reporter det siste året, kan bli veldig stilig, sier han.