Deeyah Khan møtte amerikanske nynazister for å finne ut hvem de var. Onsdag sendes dokumentaren på norsk TV

NRK2 viser den prisbelønte dokumentarfilmskaperen Deeyah Khans nye film, «White Right: Meeting the Enemy».

Publisert

Dette er Khans fjerde dokumentarfilm ut, etter å ha vunnet en rekke priser – inklusive Emmypris, Peabody Award og Kulturdepartementets menneskerettspris – for sine foregående dokumentarer.

Deeyah Khan, filmografi:

* «Banaz a Love Story» (2013)

* «Jihad: A Story of the Others» (2015)

* «Islam's Non-Believers» (2016)

* «White Right: Meeting The Enemy» (2017)

«White Right» er svært personlig; hennes egen reise for å se hvem de er – menneskene som sender henne dødstrusler på epost og deres like.

– Da jeg var seks år, tok pappa meg med på demonstrasjon mot rasisme og fascisme. Jeg vokste opp i Norge. Skinhead-rasister terroriserte vår muslimske minoritet. Faren vår sa at ting ville forandre seg. Men ekstremisme og rasisme er på fremmarsj igjen i Europa og i USA. Jeg ville treffe folk som mener den hvite rase er truet, og at jeg er deres fiende, sier den norsk-britiske filmskaperen i starten av dokumentaren.

Deretter møter hun ledere i både den såkalte alt right-bevegelsen til rene nynazister – og er til stede under demonstrasjonen og opptøyene i Charlottesville i fjor, der en antirasistisk aktivist ble drept.

Dokumentaren ligger allerede ute på NRKs nett-TV under tittelen «Deeyah Khan – I møte med fienden», etter at den hadde verdenspremiere på britiske ITV før jul i fjor.

Onsdag kveld viser NRK2 Deeyah Khans nye film, som på norsk blir hetende «Deeyah Khan - i møte med fienden».
Onsdag kveld viser NRK2 Deeyah Khans nye film, som på norsk blir hetende «Deeyah Khan - i møte med fienden».

Da skrev Guardian at de amerikanske nynazistene fremstår som «slående like» mennene i hennes forrige film, «Jihad».

– Saken de kjemper for er en annen, men motivasjonen og personlighetstypen er den samme, lød Khans svar til avisen. Hun mener at selv om enkelte er tiltrukket av volden, er flertallet på jakt etter en følelse av tilhørighet eller mening, en «måte å bidra på til verden som – i deres øyne – er positiv».

Bak «White Right» står Deeyah Khans produksjonsselskap Fuuse Films.

Powered by Labrador CMS