Ny Emmy-pris til Deeyah Khan – for filmen der hun møtte fienden

Deeyah Khan vant sin andre Emmy-pris for den sterke filmen «White Right: Meeting The Enemy», som hun filmet under opptøyene i Charlottesville.

Publisert

Deeyah Khan vant sin andre Emmy-pris for den sterke filmen «White Right: Meeting The Enemy», som hun filmet under opptøyene i Charlottesville. Nå hagler gratulasjonene inn.

– Gratulerer fra Fritt Ord og meg selv. Velfortjent for en sterk og viktig dokumentar, skriver Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord som nylig hadde Khan til stede i Oslo på en spesialvisning av hennes ferskeste dokumentar.

Deeyah Khan vant den internasjonale Emmy-prisen for nyheter og aktualiteter, som er en dybdereportasje der hun møter amerikanske nynazister og hvite nasjonalister ansikt til ansikt – blant annet under den skjebnesvangre demonstrasjonen i Charlottesville i 2017, der en antirasistisk aktivist ble drept.

Hun fortalte i fjor til The Guardian at hun også ble med nynazistene til en «etterfest» i et befestet hus oppe i fjellene, der vertskapet trakk frem våpen.

– De var giret etter slåssingen. Jeg så meg rundt og tenkte «jeg kommer ikke ut herfra i live».

«White Right: Meeting The Enemy» er Deeyah Khans fjerde dokumentar ut, og har i likhet med forgjengerne vunnet en rekke priser. Nå kan den også skilte med en tilsvarende Emmy-pris som Khans debutfilm «Banaz: An Honour Killing» vant i 2014.

Da prisene ble delt ut i New York, sa Bruce Paisner, president for I nternational Academy of Television Arts & Sciences :

– Kveldens vinnerprogram illustrerer på ny den absolutte betydningen og nødvendigheten av fri og ubegrenset nyhetsrapportering.

Powered by Labrador CMS