Debatten tirsdag 26. februar: Fra venstre: Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, NRK-programleder Fredrik Solvang og samfunnsdebattant Sara Berge Økland.
Debatten tirsdag 26. februar: Fra venstre: Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, NRK-programleder Fredrik Solvang og samfunnsdebattant Sara Berge Økland.

VG: NRK skal ha fjernet kvinne med nye anklager mot Giske fra Debatten etter PFU-trusler

Tirsdagens «Debatten» gikk uten en kvinne (40) som skal ha blitt invitert til programmet. Det skyldes etter press fra Trond Giske, ifølge VG.

Publisert

Det melder VG.

Kvinnen er en tidligere ansatt i Kulturdepartementet, som i 2017 fortalte Dagens Næringsliv om ubehagelige opplevelser med Trond Giske.

Som ung sekretær til daværende kulturminister Trond Giske skal hun ha følt at Giske stilte krav om å få utført private oppdrag langt utover det som er vanlig. Hovedverneombudet i Kulturdepartementet oppfordret kvinnen til å varsle allerede i 2010, men det orket hun ikke. Det var først i DN at hun fortalte sin historie.

Den nå 40 år gamle kvinnen var tirsdag blant de inviterte deltakerne til NRK-programmet Debatten, hvor VGs dekning av Trond Giske og metoo debatteres. 

– Jeg ble invitert til Debatten mandag formiddag. Jeg lovet å tenke over det, selv om det var kort beskjed for meg i en svært vanskelig og vond sak. Jeg bestemte meg likevel for å stille. (…) I formiddag hadde jeg også samtaler med Fredrik (Fredrik Solvang, journ. anm.) om programmet skulle legges opp på en best mulig måte, sier kvinnen til VG.

Samtidig skal NRK ha hatt tett kontakt med Trond Giske, ifølge VG. Avisen skriver at NRK vraket kvinnen som debattdeltaker etter at Trond Giske skal ha advart NRK-ledelsen om at han ville klage statskanalen inn til Pressens Faglige Utvalg dersom de gav sendetid til en ny Giske-varsler.

I 2017 ble kvinnen sitert på følgende av Dagens Næringsliv:

– Han (Giske, journ. anm.) forlangte at vi skulle utføre stadig flere private oppdrag og ærender for ham. Det gjaldt alt fra å handle inn private matvarer, arrangere hans bursdag, til å ordne julegaver for ham. Det var ingen grenser for hva han kunne kreve av oss, forteller kvinnen.

NRKs debattredaktør Kyrre Nakkim sier følgende til VG:

– Vi har hatt kontakt med Giske og denne varsleren flere ganger. Vi ble redd for at vi ville få problemer med Vær varsom-plakaten og retten til samtidig imøtegåelse.

Powered by Labrador CMS