Stortingets presselosje markerer sitt 100-årsjubileum i år med å en rekke politikere og politiske jouurnalister til Sentralen i Oslo torsdag kveld.
Tidligere partileder i Venstre, Trine Skei Grande, var invitert for å snakke om utviklingen av politisk journalistikk og presselosjens rolle sammen med Aftenposten journalist Solveig Ruud og forfatter Terje Valestrand.
Hun ble spurt av presselosjens leder, Mats Rønning, om politisk journalistikk var bedre før, og startet med å si at hun har vegret seg for å kritiserer mediene.
– Å kritisere pressen er som å stikke hodet inn i munnen til løven og si at den har dårlig ånde, sier Grande.
Enorm flokkmentalitet
Men det tok ikke lang tid før Grande fikk utløp for frustrasjonen over nivået hun mener dagens politiske journalistikk i Norge ligger på.
– Det har blitt en enorm flokkmentalitet blant politiske journalister. Alle skal stille sine egne spørsmål og lage de samme sakene. Hvis du gir noen et svar, så blir de andre sur. Man skal svare på ensidig mye.
Hun er også kritisk til den hvordan sitatpraksisen i den politiske journalistikken har utviklet seg.
– Det å spørre det samme spørsmålet om igjen til noen sier feil, det er nytt. Jeg mener det ikke er en styrke.
Trine Skei Grande påpekte at hun også har et dårlig forhold til bruken av anonyme kilder - som hun mener at har blitt mer utbredt.
Hun refererer til en sportsjournalist i TV 2 som hadde problematisert bruken av en anonym kilde innan i det norske herrelandslaget i fotball.
– Hvorfor kan ikke politiske journalister stille slik spørsmål? Jeg har aldri oppfattet at noen stiller det spørsmålet og fremstiller det i saken, selv om kilden er en stor del av saken.
– Vil ende opp med politikere dere ikke liker
Til slutt i debatten ble alle deltakerne spurt om hvordan man i fremtiden vil reagere på den politiske journalistikkens praksis i fremtiden.
Trine Skei Grande var ikke i tvil om at den er på feil vei.
– Hvis dere fortsetter å kjøre på som før, så vil dere til slutt få politikere som dere ikke liker. Man vil ende i en situasjon hvor politikerne kommer med et «statement», og går videre hvis man fortsetter å sitere slik man gjør i dag. Da ender dere opp med Trump, sier Grand med klar melding til de tilhørende politiske journalistene.
Hun tror det vil ødelegge for det som er bra med norsk politisk journalistikk i dag. Hun benyttet også sjansen til å mene om at politikere har blitt kjendiser - og behandles deretter journalistisk.
– Det er familien som oftes har det tøffest. Selv om du er gift eller barn, så trenger du ikke å ønske å være en offentlig person. Det som er fint med norsk politikk at man ikke må vise frem et perfekt liv som politiker.