Debatten der NRK-programleder Fredrik Solvang intervjuet SIAN-leder Lars Thorsen har vært gjenstand for mye diskusjon. Nå er saken behandlet av Kringkastingsrådet. Skjermdump NRK
NRKs SIAN-debatt refset i Kringkastingsrådet: – Utrolig tragisk
Samtidig støttet de fleste av rådets medlemmer NRKs avgjørelse om å invitere SIAN-leder Lars Thorsen til Debatten.
Torsdag morgen behandlet Kringkastingsrådet klagene mot NRK-programmet Debatten, som inviterte lederen av Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN), Lars Thorsen som gjest i studio.
De fleste rådsmedlemmene støttet NRK og redaktør i nyhetsdivisjonen, Knut Magnus Berges avgjørelse om å invitere Thorsen i programmet.
Bushra Ishaq mente derimot at invitasjonen var svært kritikkverdig.
–Det er utrolig tragisk at NRK ikke tar inn over seg dette perspektivet. Det er utrolig trist fordi NRK gir en aktør som ønsker å true og truer enkelte mennesker og gruppers eksistens i Norge.
Samtidig la hun til:
– Dette er en dehumaniserende retorikk mot navngitte muslimer og det handler om etnisk rensing.
Ishaq var også kritisk til at NRK ikke hentet inn en motdebattant til SIAN-lederen, men heller lot programleder Solvang fungere som en motstemme.
– Det er også veldig påfallende at man har en overdreven tro på programleder og programmet selv, hvor man tenker at SIAN ikke trenger en motdebattant. Der har programmet feilet.
Ishaq mente også at dette ikke var første gang NRK hadde sviktet på dette punket.
– Ikke bare i dette tilfellet, men også under koronadebatten med legen som skapte reaksjoner, sier Ishaq, og refererte til det omdiskuterte intervjuet med lege Gunhild Alvik Nyborg i mars.
– En debatt vi måtte ta
Redaktør for NRKs nyhetsdivisjon, Knut Magnus Berge, tar ikke lett på klagene som har kommet inn til rådet, eller kritikken fra Ishaq.
– Vi tar det på alvor, og vi visste at dette ville kunne føre til bråk. Temaet for debatten var ytringsfrihetens grenser. Vi mente dette var en debatt vi måtte ta, og vi brukte lang tid til å overveie dette. Vi landet på at det var riktig å invitere SIAN, sier han.
Berge mener NRKs utgangspunkt er å tilrettelegge for at samfunnsdebatten skal holdes bred og åpen, og at flest stemmer skal bli hørt.
Samtidig understreker redaktøren at SIAN ikke vil bli å se hyppig i kanalens debattsendinger.
– SIAN kommer ikke til å bli en gjenganger i våre sendinger. De opererer helt i grenselandet for hva som er lovlig, enkelte vil hevde over grensen. Men denne gangen landet vi på at det var riktig, sier han.
– Lakmustest for ytringsfriheten
Marvin Wiseth var blant medlemmene i Kringkastingsrådet som støttet NRKs avgjørelse om å la SIAN-leder Thorsen delta i debatten.
– Jeg mener at SIAN i seg selv ikke er verdt å slippe inn i studio, men når sians tilstedeværelse får folk i byer som Trondheim, Bergen og Oslo til å delta i gateslag med politiet, er de langt mer interessante enn de egentlig er, sier Wiseth.
Wiseth mener denne saken er viktig for ytringsfrihetens skyld.
– Dette er en lakmustest for ytringsfriheten og viser om vi er villige til å tillate meninger som ligger langt fra vår egne. Derfor er det i utgangspunktet helt riktig å la SIAN stille i studio.
– Avkledde SIAN totalt
Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk utrykte også støtte til Debatten og programleder Solvang.
– Det Fredrik Solvang gjorde gjennom sin dyktige journalistikk - var at han totalt klarte å avkle denne gruppen. De står igjen som gruppe nummer to i norgeshistorien som ønsker å deportere mennesker på et religiøst etnisk grunnlag, sier han.
Selbekk mener NRK har grunn til å være stolte av journalistikken de presenterte under den mye omtalte sendingen.
– Sist gang det var på agendaen var i 1942, da Norge var okkupert av nazistene. Dette klarte NRK å få frem gjennom dyktig journalistikk. Det skal de være stolt av. Etter min mening var dette journalistikk på sitt beste, sier han.