Debatten på torsdag var preget av menn.
Debatten på torsdag var preget av menn.

Ingen damer i «Debatten»: – Fant dere ikke kjerringa mot strømmen?

Det spør en Twitter-bruker om etter torsdagens strømpris-debatt på NRK. – Nei, vi gjorde ikke det denne gangen, beklager «Debatten»-programleder Fredrik Solvang.

Publisert

I torsdagens «Debatten» på NRK ble de høye strømprisene diskutert. I løpet av sendingen var det åtte menn innom, og ingen damer. Det har fått flere Twitter-brukere til å reagere.

En skriver:

«Null damer av åtte(?) deltagere i #nrkdebatt. Naturlig nok, å bruke strøm er jo en mannegreie. Ikke betaler vi regninger, heller». 

Fredrik Solvang skriver at de beklager mangelen på minoriteter og kvinner i NRK-programmet «Debatten».
Fredrik Solvang skriver at de beklager mangelen på minoriteter og kvinner i NRK-programmet «Debatten».

En annen Twitter-bruker spør «Bare mannfolk som kan noe om strøm og sånt»? En tredje skriver: 

«Fant dere ikke kjerringa mot strømmen? #nrkdebatt».

– Beklager

Programleder Fredrik Solvang har fredag gått ut på Facebook, og beklaget at sammensetningen av panelet var skjev – med humoristisk tone. 

«Med rette har en del påpekt en påfallende mangel på personer med minoritetsbakgrunn og funksjonsnedsettelse i Debatten i går. Vi kan bare beklage så mye, vi ba aktørene om de hadde noen andre å sende enn disse, vi vurderte å bytte tema, men til syvende og sist gjorde vi en for dårlig jobb. Tirsdag reiser vi kjerringa! Når det er sagt, Debatten var nest mest sett etter Dagsrevyen på norsk TV i går med 519.000 seere, og av alle som så fjernsyn da, valgte 47 prosent #nrkdebatt. Takk for det og god helg, spesielt til alle damer som led seg gjennom mannegnålet», skriver han på sin egen Facebook-profil. 

Til Medier24 forteller Solvang at de jobber hardt for å unngå lignende situasjoner i framtida. 

– Vi begynner først med å finne ut hvilke syn som må komme til orde og orienterer oss i landskapet. Jeg må jo innrømme at kraft- og strømmarkedet ikke er det vi vanligvis jobber med, så vi brukte mye tid på research. Så identifiserer vi konfliktene, og finner ut hvilke aktører som står best mot hverandre. Når vi har gjort det så kan vi begynne å tenke på navn, sier han. 

 

Kan være vanskelig å få kvinner til å stille

– Jeg må spørre som en twitterbruker gjorde: Fant dere ikke kjerringa mot strømmen? 

– Nei, vi gjorde ikke det denne gangen, sier han. 

Solvang forteller at det er enkelte temaer hvor det er vanskeligere å få kvinner til å stille opp, og at strømpriser skulle vise seg å være et slikt tema. 

– Noe av det første vi spør oss er om dette er et tema hvor det er vanskelig å finne kvinner, og så har vi det med oss i alle samtaler og hele researchen. Vi er veldig bevisste rundt sammensetningen av deltakerne, sier han og fortsetter: 

– På noen fagfelt er det mye vanskeligere enn andre å få kvinner til å stille opp. Dette er et av de vanskelige feltene, tydeligvis. Tradisjonelt tror jeg at finans ofte er vanskelig, og generelt de fagfeltene der kvinner er underrepresentert. I tillegg kommer det elementet av at mange kvinner vegrer seg mer enn menn for å stille opp, sier han. 

Powered by Labrador CMS