Fra NRKs debatten tirsdag 26. februar 2019: I etterkant av programmet har de fått kritikk for å ha et for mannsdominert panel.

Fredrik Solvang ut mot kvinner som ikke ville stille i Debatten: – Dere er feige

– Jeg er ikke enig med Fredrik i at man kan kalle kvinnene feige, sier NRKs Kyrre Nakkim. Solvang har i ettertid sagt at det ble «mer kategorisk enn det burde».

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I et Facebook-innlegg går  Debatten-programleder Fredrik Solvang hardt ut etter kritikken mot gårsdagens #metoo-debatt på NRK. 

I panelet satt blant annet Magne Lerø og Per Sandberg, i tillegg til BT-kommentator Jens Kihl og Ap-varsler Sunniva Andreassen. Også VGs Hanne Skartveit, TV 2s Pål T- Jørgensen og Sara Berge Økland var med. 

– Dere er feige

I etterkant av programmet har de fått kritikk for å ha et for mannsdominert panel. Det førte til følgende innlegg fra Solvang på Facebook: 

«God morgen! Jeg ser #nrkdebatt får litt kritikk for at det var for få kvinner i sendingen om #metoo i går. Til det er det bare å si: Dere er feige, dere takker nei, dere tør ikke. Og dette gjelder spesielt alle kvinner i Arbeiderpartiet. Sånn, da var det sagt. Ha en fin dag!».

Etterhvert legger han til:

«Edit kl 10.40: Nei, folkens! Kanskje ble dette litt hardere og mer kategorisk enn det burde. Uansett, jeg må jobbe. Skal bruke resten av dagen på å ringe damer og jobbe med verdens beste kvinnedomninerte redaksjon. Ciao!». 

Medier24 har vært i kontakt med Solvang, som ikke ønsker å utdype kommentaren. Han henviser videre til NRKs Kyrre Nakkim for kommentar.

– Ikke enig

NRKs debattredaktør Kyrre Nakkim tar avstand fra Fredrik Solvangs innlegg på Facebook, men sier at det kommer som en følge av lang tids frustrasjon over at kvinner ikke stiller i debattflater, sier han til Medier24.

 

– Jeg er ikke enig med Fredrik i at man kan kalle kvinnene feige. Vi hadde utfordringer i går med å få Arbeiderpartiets kvinner til å stille og grunnlaget er noe forskjellig; noen vil ikke, andre kan ikke og noen hadde andre grunner, sier Nakkim til Medier24 og fortsetter:

– Vi merker presset på å ha kvinner i debattflatene våre og vi jobber veldig hardt med dette i redaksjonen. Dette har vi krav på internt og Fredriks Facebook-innlegg kom etter lang tids frustrasjon over at det er vanskelig å få dem til å stille, for dette bruker vi mye tid på, sier Nakkim.

– Grenser for hva man skal tåle

BT-kommentator Jens Kihl, som selv satt i Debatten-panelet, gikk ut på Facebook med støtte for de kvinnene som ikke ønsket å stille i Debatten. Han skriver: 

«Etter å ha fått eit par hundre meldingar på Facebook, Twitter, sms, Messenger, telefonsvarar, e-post og ganske mykje anna som forklarer meg kva for eit fælt, hatefullt og mindreverdig menneske eg er, og som går i detalj på korleis eg ser ut, snakkar, står og oppfører meg, må eg berre seie at eg forstår kvinnene som seier nei betre enn eg forstår Fredrik Solvang som kallar dei feige». 

Kihl utdyper overfor Medier24: 

– Jeg har aldri gått i en sånn debatt før. Jeg fikk sagt noen ting som jeg var fornøyd med at ble sagt, som at jeg forsøkte å forklare hva som har skjedd i Trøndelag Arbeiderparti og hva #metoo har betydd. Så sa jeg at Sandberg og Lerø er menn som mener #metoo har gått for langt. Det angrer jeg på, og det har jeg sagt unnskyld for etter debatten, sier han.

Han sier at det ikke har kommet trusler mot han etter Debatten, men at det har vært mange negative tilbakemeldinger, som går inn på han. 

«Har du Sett maken til klovn går tøft ut så driter du deg ut,, få deg linser som holder øynene dine rolig,, så nesten ut som ivokaprino dukke. Trur du bør takke nei til TV programmer», skriver en i kommentarfeltet under hans Facebook-post. 

– Modig å stå der

Kihl sier at basert på alle tilbakemeldingene han har fått etter debatten har han full forståelse for at man ikke ønsker å stå der som varsler. 

– Jeg er jo ikke selv en varsler, eller en person som har stått i dette personlig. Jeg har ingenting å tape på å gå i en slik debatt, men jeg har snakket med flere kvinner i Ap, som sier: Selvfølgelig kan ikke vi stå i det panelet. Det orker vi ikke. Og det må jeg bare si at jeg har full respekt for. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi tenkt at det ville komme så mange negative tilbakemeldinger, sier han. 

Kihl mener holdningen til Solvang, om at de som ikke tør å stille er feige, kan tyde på at det er Debatten som har et problem. 

– Jeg tenker det ikke er damene som er feige, men Debatten som har et problem, hvis de tenker at dette er nivået man legger seg på, sier han og fortsetter: 

– Det er veldig modig av Sunniva (Andreassen, Ap-varsler red.anm.) å stå der, men når folk takker nei handler ikke det bare om at folk er feige. Det handler om at folk føler det er grenser for hva man skal tåle, sier han. 

Powered by Labrador CMS