Kommentar

Partilederdebatten – et «Ex on the Beach» for demokratiet

«Kan partilederdebatten fenge nye seere ved å ta i bruk flere grep vi kjenner fra reality-tv og andre populære tv-program? Her er noen ideer», skriver Andreas Ryen Eidem

Publisert

NRK har igjen gått fryktløs på den umulige oppgaven (?) med å gjøre en direktesendt debatt på lineær tv i 2019 interaktiv og engasjerende for det brede lag i befolkningen.

Det er en skitten jobb, men en statskanal has to do it.

Sist mandag gikk den første partilederdebatten foran høsten kommunestyre- og fylkestingsvalg på NRK 1 under Arendalsuka. Om lag en fjerdedel av seerne fra forrige valgs tilsvarende tv-debatt var borte, kunne Medier24 melde etterpå.

Jeg kan se for meg at noen i redaksjonen i NRK spurte på et idémøte i vår: Skal vi ikke bare lage en god, gammeldags debatt for dem som faktisk fortsatt ser på vanlig tv? Nei, den slags har vi Stortingets spørretime til, svarte sikkert en annen.

I år har derimot rikskringkastingen stablet på beina et konsept som viser at de følger med i tiden. Det er stjålet inspirasjon fra sjangeren som har produsert flere C-kjendiser enn det fins lokalpolitikere her til lands: reality-tv.

Andreas Ryen Eidem (36) 

Eidem er spaltist i Medier24. Til daglig er han tekstforfatter i et reklamebyrå i Midt-Norge og har flere års erfaring som journalist i Adresseavisen, lokalavisa Innherred og Trønder-Avisa. 

I sommer og høst lar NRK folket bestemme (i hvert fall delvis) hvilke tema politikerne skal diskutere ved avstemming. Politikeren må deretter selv velge en motstander å debattere temaet mot. Altså, en tvekamp, som i Farmen, bare med en bedre kledd programleder. 

I neste debatt bør vi også kunne stemme hjem det paret med minst kjemi, slik det gjøres i sommerens store farsott, Love Island UK.

Programleder Fredrik Solvang behersker ikke bare kunsten å stille det samme spørsmålet fem ganger på rad, en beundringsverdig egenskap i en tid hvor stadig flere politikerintervju gjøres over e-post, men sannelig kan han vitse også. 

Jeg la merke til at publikum humret godt da Solvang dro en vits som kommenterte Christian Tybring-Gjeddes vase-kommentar. Men hva med en utvidet standup-sekvens helt i starten, som i Seinfeld? Kunne ikke det vært noe for å dra seerne inn?

Eller hva med en voiceover til å kommentere debatten, slik vi har i Eurovision, Charterfeber og 4 stjerners middag? Programlederne i «Andregenerasjonen» på NRK P3 har allerede filmet seg selv mens de ser debatten – omtrent som i «Sofa».

Men konseptet jeg har aller mest tro på, er å hente inn forsmådde velgere etter forrige valg til å overraske politikerne. Brutte valgløfter, bortkastede stemmer og knuste hjerter – her blir det konfrontasjoner og drama.

Vi kan kalle det et «Ex on The Beach for demokratiet». 

Powered by Labrador CMS