Hadia Tajik intervjuet på NRK Dagsrevyen søndag kveld.
Hadia Tajik intervjuet på NRK Dagsrevyen søndag kveld.

Når Hadia Tajik får breie seg på NRK med de villeste påstander uten et eneste kritisk spørsmål, er det grunn til å grue seg til årets valgkamp

KOMMENTAR: - NRK sviktet sitt samfunnsoppdrag fullstendig søndag kveld, mener Jan Petter Sissener. 

  • Jan Petter Sissenes, jobber med finans og verdipapirer i Sissener AS.
Investor og samfunnsdebattant Jan Petter Sissener.
Investor og samfunnsdebattant Jan Petter Sissener.

Er det noe rart at det over hele Norge brer seg en enda sterke mistillit til norsk presse?

Allerede i 2014 svarte kun en tredel av den norske befolkningen at de har tillit til at journalistene handler til samfunnets beste i en undersøkelse, ifølge Edelman Trust Barometer.

Ansvaret for et stadig større tap av troverdighet er kun pressens.

For hvor er det blitt av nøytralitet til stoffet, og hvor er det blitt av de relevante kritiske spørsmålene? Mens det sikkert for noen redaksjoner er legitimt, men uforsvarlig, å skylde på ressurser, så gjelder ikke dette for NRK.

Nylig ble det avslørt at NRKs 1000 ansatte i distriktene når bare 65.000 seere under 50 år på TV, så NRK har både folk nok og tid nok til å følge opp Vær Varsom-plakaten.

Søndag sviktet NRK fullstendig sitt samfunnsoppdrag.

Utgangspunktet for både nettsak og innslag i Dagsrevyen var en statistikk fra SSB som Arbeiderpartiets nesteleder Tajik og hennes PR-apparat grep begjærlig. Nå skulle «alle skal med»-partiet vise verden at det var best på arbeidsledighet og ny sysselsetting.

Og hvem vår dårligst? Jo, Erna Solberg og Siv Jensen.

– De har mislyktes fullstendig, sa Hadia Tajik helt uimotsagt.

Å mislykkes fullstendig er et så sterkt begrep at det faller heldigvis på sin egen urimelighet. At NRK ikke tok seg bryet med å konfrontere Hajik med denne beskrivelsen skyldes nok at pressen lever av sterke one-linere.

Så hvorfor ødelegge en god sak og skape trøbbel for en god kilde?

NRK er selvfølgelig avhengig av at partiene serverer sine drittpakker og formidler derfor disse pakkene villig vekk. Hadde NRK brukt normale journalistiske metoder og snudd drittpakken mot avsenderen ville nyhetstilfanget skrumpet inn.

Statistikk er verdens beste hjelpemiddel for folk som vil ha offentlig oppmerksomhet, og som kjent at de brukes og misbrukes.

Tajik misbrukte SBB-statistikken på det groveste, fordi hun hyllet sitt eget parti for å ha skapt langt flere arbeidsplasser da de hadde regjeringsmakten, enn nå som Erna styrer landet. I utgangspunktet ser dette kanskje greit ut, men det er det så absolutt ikke.

Å sammenligne tall før og etter oljeprisens fall er selvfølgelig en ubrukelig metode, dessuten vet alle at innenfor økonomien er det noe som heter sykluser, og disse kan politikerne gjør fint lite med.

I bestefall kan de sette noen «plaster på såret».

Finansminister Siv Jensen fikk heldigvis anledning til å komme til ordet, men uten at hennes utsagn ble fulgt opp med det mest vanligste journalistiske spørsmålet, hvorfor.

– Man prøver å sammenligne epler og pærer. De (Ap) styrte i en helt annen tid.

Her har altså Siv Jensen helt rett, men hennes budskap ble plassert i bunn av NRKs nettartikkel.

Ikke mange leste den.

Hadde NRK gjort jobben sin som presseorgan hadde det vært en mye mer treffsikker tittel å bruke nettopp «Hajik misbruker statistikk for å ramme regjeringen», istedenfor den NRK valgte:

«Her er tallene Ap mener beviser at Erna og Siv har mislyktes totalt».

Powered by Labrador CMS