– Hvor er NRKs sjefredaktør Vibeke Fürst Haugen? Spørsmålet synes aktuelt påtrengende i Bamsegutt-saken, skriver Runar Kristiansen.
Foto: Torill Henriksen /privat
MENINGER:
Hvor er sjefredaktøren?
«Det tilsynelatende surret rundt viktige redaksjonelle spørsmål vi har sett i Bamsegutt-saken, er det siste NRK trenger», skriver Runar Kristiansen.
Mye har vært sagt, og sies, om NRK-serien «Ingen elsker Bamsegutt». Debatten om hvorvidt dette er en viktig historie som må fortelles eller om den aldri burde ha vært publisert, skal jeg la ligge.
Mitt poeng er: hvem styrer egentlig det redaksjonelle i NRK? Hvem har siste ord i spørsmål av viktig betydning for allmennkringkasteren?
I mandagens Dagsnytt 18 kom det fram at NRK tre-fire uker før publisering ble kjent med at det fantes en tidligere straffedom mot seriens hovedperson. Vurderingen var at dette ikke var relevant informasjon i TV-historien.
Jeg mener dette var en feilvurdering, men det er nå så. Presseetisk er det fullt mulig å argumentere både for og imot hvorvidt dette hører hjemme i det NRK vil formidle om Bamsegutt. Poenget her er at NRK tok et aktivt valg, nemlig å utelate opplysningen.
Så skjer det som bare må skje: når serien publiseres, blir det kjent i andre medier at det foreligger en tidligere straffedom. Da går tydeligvis alarmen på Marienlyst, over natten avpubliseres serien om Bamsegutt.
For en dokumentarsatsing som dette, finnes det vel ikke noe mer uheldig, ja nærmest ydmykende enn at programmet tas av midt i svevet.
Det er ikke minst ydmykende for programskaperne, men også belastende både for hovedpersonen, familien hans og de fornærmede i den tidligere straffesaken.
Det er da jeg undres: Så virkelig ikke NRK sprengkraften i opplysningen de fikk om den tidligere dommen da de valgte den bort? Dersom utelatelsen var et nøye vurdert redaksjonelt valg, hvorfor holder de ikke fast på dette?
TV-sjef på NRK Tyholt, Kristian Karlsen fikk spørsmålet fra Medier24 om hvem som har tatt den redaksjonelle avgjørelsen. Han svarer, sitat: «Slike avgjørelser tas med mange involverte, og blir tatt i fellesskap. Det gjelder også her». Javel, i fellesskap? Hva betyr det? Praktiseres det flertallsavgjørelser i form av håndsopprekking? Dette må da sies å være en pussig form for utøvelse av redaktøransvaret.
Er dette også forklaringen på en annen helomvending i NRK? I diskusjonen om Sophie-Elise, uttalte NRKs ansvarlige redaktør, kringkastingssjefen, at redaksjonelle avgjørelser i NRK blir tatt nedover i de redaksjonelle miljøene i huset. En underlig uttalelse av en ansvarlig redaktør.
Mandag kveld kom Marius Lillelien til Dagsrevyen for å svare på vegne av NRK. Han svarte helt greit for seg, men fra nyhetsanker ble det opplyst at kringkastingssjefen ikke ønsker å kommentere saken.
Med andre ord: sjefredaktøren i NRK har ingen mening som hun ønsker å dele med seerne i en sak av stor prinsipiell betydning for NRK.
Det tilsynelatende surret rundt viktige redaksjonelle spørsmål vi har sett i Bamsegutt-saken, er det siste NRK trenger. I en tid der allmennkringkasteren er under press fra mange hold, øker kravet, ikke bare til redaksjonell styring, men også til at redaksjonell styring synes utad.
Personalledelse og økonomistyring er selvsagt viktig, enda viktigere er at NRK har en sjef med tydelig redaksjonell profil – en operativ sjefredaktør.
———————————————-
Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.