- HELGE SIMONNES, sjefredaktør i Vårt Land
Kommentaren er opprinnelig publisert hos Vårt Land og på Verdidebatt.no. Gjengitt etter avtale.
Kulturminister Thorhild Widvey har ikke fått gjennomført mye av sin og regjeringens mediepolitikk i de to årene hun har vært statsråd. Nå gjør hun et nytt forsøk ved å oppnevne et utvalg som skal ta et overordnet blikk på medieutviklingen.
Statsråden har hentet inn sin tidligere statssekretær Knut Olav Åmås som leder av utvalget. Hans opphold i Kulturdepartementet ble kortvarig, men sammen med Widvey rakk han å legge fram noen kontroversielle mediesaker for Stortinget.
Forslagene om kutt i pressestøttebevilgningene og innføring av tak på pressestøtten falt begge under Stortingets behandling.
Etter åtte måneder som statssekretær, forlot Åmås politikerjobben for å bli direktør for Stiftelsen Fritt Ord, som er den største frittstående maktinstitusjonen i norsk kulturliv.
Hvert år bevilger Fritt Ord betydelige midler til en mengde med prosjekter. Norske medieaktører er spesielt tilgodesett.
Det vitner om lite fantasi og politisk fingerspissfølelse når Widvey velger Åmås som leder av utvalget.
Hans intellektuelle kapasitet er det ingen ting å si på. Heller ikke hans omfattende kontaktnett, som han ikke minst opparbeidet da han var kultur- og debattredaktør i Aftenposten.
Men slik han har frontet mediepolitikken som statssekretær vil han neppe kunne fungere som en samlende person i hele det politiske landskapet.
Statsråd Widvey burde også ha tenkt på maktfordelingsprinsippet før hun spurte Åmås om å ta jobben. Han skal nå lede utredningen av en sektor som han selv vil være en viktig del av i årene fremover.
Utvalget skal blant annet se på mediestøtten og kringkastingslisensen. Både NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen og TV2-sjef Olav T. Sandnes er tatt inn i utvalget.
Når partsaktørene så sterkt er til stede, er det underlig å se at Widvey unngår å hente inn folk fra de avisene som mottar mye pressestøtte. Hun har tidligere markert seg om en tydelig motstander mot pressestøtten og følger nå opp denne linjen når hun nedsetter et stort utvalg.
Widvey har i mediepolitikken vært i klinsj med opposisjonspartiene på Stortinget fra dag én.
De legger nok merke til at hun fortsatt ikke søker konsensus om et viktig samfunnsområde.