Harald Klungtveit blir oppgitt av saker som dette.
Harald Klungtveit blir oppgitt av saker som dette.

Jeg er overfølsom for elendig journalistikk. Og denne historien fra Romerikes Blad er helseskadelig

KOMMENTAR: - I motsetning til strømmålere er Romerikes Blad farlig for sine lesere, mener Harald Klungtveit.

  • HARALD KLUNGTVEIT, redaktør for Filter nyheter

Fredag 28. april var RBs hovedoppslag en navngitt mann som tror strømmåleren i naboens hus er årsaken til at han opplever kvalme, hodepine, prikking i tinningen og skjelving på hendene.

Saken underbygges av at vedkommende har «legeattest på at han får plager når han utsettes fra trådløst nettverk og mobiltelefoner».

For å slå det fast med en gang: Ingen strømmålere gir «stråling» som forårsaker helseplager.

 

Folk med psykosomatiske plager og symptomer som mangler en konkret årsak, kan ha det svært vondt - fysisk og psykisk.

Det er en katastrofal misforståelse å tro at man er på den svake parts side ved å viderebringe anti-vitenskapelige påstander. 

En avisredaksjon som bryr seg om fakta ville tatt kontakt med kilder som kan forklare hvordan stråling (ikke) fungerer eller medisinere som kan opplyse om nocebo-effekten, altså at man kan bli syk av å tro at man er utsatt for noe skadelig selv om antagelsen er feil. 

Det er en grunn til at Vær Varsom-plakaten krever at mediene er «kritisk i valg av kilder og kontrollerer at opplysningene som gis er korrekte».

 

I stedet har RB intervjuet en uvitenskapelig forening av selvdiagnostiserte som kaller seg «Folkets strålevern», som tidligere har nektet å bidra til blindtester.

(Forståelig nok, siden slike tester gjerne avdekker at «el-overfølsomme» ikke merker forskjellen på om et apparat er tilkoblet strøm eller ikke).

Den journalistiske innsatsen fra RB burde kanskje heller ha ligget i å undersøke hvorfor en lokal lege eventuelt skriver ut attester på diagnoser pasientene selv kommer opp med. 

 

Ukritiske medieoppslag som dette leder til at også andre som trenger kyndig hjelp setter diagnoser på seg selv som ikke har rot i virkeligheten, noe som utvilsomt vil forlenge lidelsene eller skape nye.

Selv lider jeg av overfølsomhet for elendig journalistikk, og fikk fredag kvalme og prikking i tinningen av Romerikes Blad.

 

Powered by Labrador CMS