Flere norske nettaviser har kuttet kommentarfeltet på artiklene sine. Sist ut var Nettavisen, som begrunnet kuttingen hovedsaklig med at det ikke lenger oppleves at kommentarfeltet bidrar til noe positivt. I tillegg har Nettavisen brukt store ressurser på å moderere mellom 1.000 og 1.500 kommentarer daglig. Det er lett å være enig i at det er bedre om de ressursene brukes til å produsere god journalistikk.
De siste tre ukene har vi i Fredriksstad Blad vurdert hva vi skal gjøre med vårt kommentarfelt. Det er en kjensgjerning at debatten her har blitt mer og mer overtatt av et par håndfuller med godt voksne menn som mener mangt om mye. I tillegg har det vært generelt mye diskusjon som har gått på person fremfor sak, en del hets av enkeltmennesker og grupper, og bidrag med lite konstruktive meninger. Artikkelkommentarene har for sjelden bidratt til noe positivt, for å bruke Nettavisens formulering.
Da jeg nylig spurte på min egen Facebook-side om vi burde beholde eller kutte kommentarfeltet, var det stor oppslutning om det siste. Ikke minst var det en påfallende og nærmest unison enighet blant byens politikere og andre samfunnstopper om at kommentarfeltet vårt er søppel.
Men hva mener egentlig Fredriksstad Blad-leserne om kommentarfeltet? Det har vi aldri visst noe kvalitativt om, før nå. I forrige uke gjennomførte nemlig det anerkjente analyseinstituttet Sentio Research Norge en representativ meningsmåling med 600 respondenter i Fredrikstad. Ett av spørsmålene var «Hva mener du om Fredriksstad Blads artikkelkommentarer? Er de nyttige og interessante eller er de unødvendige og kan med fordel fjernes?»
41 prosent mener at de er nyttige og interessante.59 prosent mener at de er unødvendige og med fordel kan fjernes.
Oversatt til antall personer, innebærer det at minst 15.000 FB-lesere daglig setter pris på kommentarfeltet. Konfrontert med slike tall ble det umulig for oss å konkludere med at kommentarfeltet med letthet kan fjernes. Tvert i mot; det ble heller en utfordring til å finne en form på det som kan gjøre at kommentarfeltet oftere bidrar til noe positivt. Slik vi for eksempel så da Geir Karlsen fortalte om sine opplevelser i kommentarfeltet på en artikkel om gjeldsofre. Noe som resulterte i denne nære, gode og godt leste artikkelen. Vi har også flere eksempler på at våre journalister har fått nyttige tilbakemeldinger i kommentarfeltet, og denne funksjonen ønsker vi å opprettholde.
Derfor relanserer vi kommentarfeltet vårt allerede denne uken, med ny teknologi og nye, strenge regler. Her er de viktigste endringene:
- Diskusjonene blir trådet - slik at det blir enklere å se hvilke innlegg som er svar på hva.
- Vi krever fullt og ekte navn på alle. Verifisering foregår enten automatisk via 1881, eller manuelt overfor FBs redaksjon.
- Alle innlegg som ikke er saklige, høflige og mer opptatt av sak enn person, blir slettet.
- Ved gjentatte overtramp blir man utestengt.
Målet med dette er at alle skal tenke gjennom hvordan man velger å formulere seg. Vi har full forståelse for at man kan bli engasjert og provosert, men mener at debatten like fullt kan og skal foregå i en sivilisert tone.
Så gjenstår det å se om dette er hva som skal til for å løfte den viktige lavterskel-debattarenaen som kommentarfeltet tross alt er, eller om det gjør at debatten der nå dør ut for godt.