Hvorfor brant Nedre Foss gård? Patetisk brannjournalistikk fra norsk presse

KOMMENTAR: Mediedekningen av brannen på Nedre Foss gård var nesten like tragisk som selve brannen, mener journalist Fredrik Drevon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Heldigvis kom alle gjester og ansatte seg helskinnet ut da Nedre Foss gård på Grünerløkka brant 30. desember i fjor.

Dessverre var dekningen vinklet på følelser og ikke på fakta: Medienes rituelle innhenting og oppramsing av forutsigbare reaksjoner ble prioritert på bekostning av graving i årsaken til brannen.

”Leit m brann på Nedre Foss gård (…)” skrev Oslos byrådsleder Raymond Johansen på Twitter, og ble sitert i bøtter og spann av journalister som trengte kommentar.

”Leit” var neppe reaksjonen nettdeskene var ute etter.

”Nei, nei, nei. Det kan ikke være sant!” lød tittelen på intervjuet VG gjorde med Bellona-leder Frederic Hauge om brannen.

Breaking news på norsk

Ser man bort fra rutinemessig copy-paste av Twitter-meldinger fra nødetatene, inneholdt mediedekningen null informasjon om relevante branntekniske aspekter.

Derimot ble faktaboks-aktig bakgrunnsinformasjon opphøyet til bærende brødtekst i haugevis av pompøse breaking news-oppdateringer fra riksdekkende medier.

30. desember klokken 18.56 meldte Politiets operasjonssentral at ”Vi er fremme på stedet. Muligens en brann som har spredd seg fra en grill til ventilasjon. Obre er i innsats.”

Oslo Brann- og redningsetat skrev kl. 18.59 på Twitter: ”Brenner i ventilasjonsanlegget og vi er i gang med slokking.” Etaten hadde 12 biler på stedet.

VG var nå i breaking news-modus à la CNN og hadde 12 journalister og fotografer på saken.

Jeg bor 600 meter unna Nedre Foss gård. Brannalarmen i bygården jeg bor i ble utløst to ganger samme kveld, trolig på grunn av røyk fra Nedre Foss gård.

Politiet oppfordret folk i området til å lukke vinduene sine. I 22-tiden gikk jeg bort og så på brannen. Enorme flammer sto opp og høydemateriell var i sving. Politiet hadde sperret av et stort område på østsiden av Akerselva.

Neste dag skrev nrk.no at ”Vitner har forklart at det var mye røyk fra de vedfyrte grillene på brannstedet.”

Flere medienyheter? Følg oss på Facebook:

Medier24.com

Gravevegring

I stedet for å grave i det helt åpenbare, nemlig tekniske aspekter ved de vedfyrte grillene og ventilasjonssystemet, valgte redaksjonene å bruke tiden på saumfare sosiale medier for reaksjoner på brannen fra politikere og kjendiser.

Dagblad-saken med tittelen ”Derfor raste brannen uforstyrret (…)” ga ingen ny informasjon om hvorfor brannen angivelig ”raste uforstyrret” (noe den faktisk ikke gjorde), men kokte tynn suppe på en Twitter-melding fra Oslo Brann- og redningsetat.

Prøvde journalistene å finne ut om Nedre Foss-personalet hadde retningslinjer for bruk av åpen ild, som fakkelbokser, stearinlys og vedfyrt grill?

Nei.

I denne sammenheng kan det være verdt å nevne at Årvoll gård, med bygningsmasse fra tidlig 1800-tall, har totalforbud mot åpen flamme, også telys.

På Nedre Foss gård hadde de derimot hver kveld et halvt dusin fakkelbokser spredt tilsynelatende tilfeldig rundt byggene.

Dette sier en god del om holdninger der i gården til åpen flamme. Prøvde journalistene å intervjue for eksempel en ingeniør som er bevandret innenfor detaljprosjektering og brannsikkerhet? Definitivt ikke.

Pain in the ass

Hvis man søker på hashtaggen #nedrefoss i Twitter finner man en melding der det fremgår at fem såkalte grillsylindre ble installert i restaurantens kjøkken av Ben Eisendrath 1. juli 2015.

Meldingen innholder en lenke til Eisendraths Instagram-konto med et bilde av grillene.

I kommentarfeltet under bildet hevder en kokk ved navn David Varley om grillene at ”It looks like it’s going to be a pain in the ass.” Eisendrath svarer: ”I questioned it (and the team) (…)”.

Med andre ord har installatøren uttalt offentlig at han ikke går god for grillsystemet i en restaurant lokalisert i Grünerløkkas angivelig eldste bygning, som er pusset opp for 50 millioner kroner.

Jeg spurte både Eisendrath og Varley åpent i min Twitter-feed om de står inne for sin tidligere kritikk av grillene på Nedre Foss gård, noe de begge bekreftet at de gjør.

Varley svarte at han har jobbet mye med denne typer installasjoner, og at han synes det ser vanskelig ut å vedlikeholde og rengjøre grillene.

Eisendrath svarte at han ikke så den endelige grill-installasjonen ved åpningen av restauranten.

Begge uttalelsene reiser ytterligere tvil vedrørende brannsikkerhet ved Nedre Foss gård.

Uansett hva bygningsmassens eier Christian Ringnes til slutt sier om brannårsaken, så er Eisendraths påstander svært relevant informasjon.

Samtidig gir søk på Ben Eisendrath i nyhetsarkivet Atekst null treff.

Dette er med andre ord opplysninger som VGs 12 reportere på saken mente det var uinteressant å følge opp.

De måtte jo holde fokus på breaking news.

Powered by Labrador CMS