KOMMENTAR: Erik M. Iversen, jus-student, blogger og Venstre-politiker
- Kommentaren er først publisert på Iversens blogg ivers.wordpress.com, og gjengitt etter avtale med artikkelforfatteren.
Oppdatert fredag formiddag: Se tilsvar fra VG nederst i saken.
Det startet med et foredrag som politiet i Hälsingland (nord i Gävleborgs län) holdt foran riksdagen. Dette fikk lokalavisen Hela Hälsingland nyss om, og skrev lørdag en artikkel om at en «tiggerleir» omsatte for 10 millioner kroner under et helt år. Tiggingen, fra en campingplass i distriktet, var organisert ifølge artikkelen og uttalelser fra politiområdesjef Lars Fredin i Norra Gävleborg.
Dette hektet seg nasjonal media på. Expressen plukket opp saken og innhentet kommentarer fra såvel Beatrice Ask (tidl. justisminister) som Mattias Karlsson (nestleder i Sverigedemokraterna), som begge har fremmet forslag om at organisert tigging burde være forbudt. «Polisens spaning visar: Tiggeriet är organiserat», skrev Expressen.
Begge avisene skrev i vage termer at organiseringen kunne være straffbar, noe som politiet senere måtte ut og dementere: De har ikke holdepunkter for at tiggingen er organisert med bakmenn, men at de som tigger muligens kunne samarbeide. Uten bakmenn.
Mandag kveld skjedde så vendingen, da politiet direkte dementerte flere av påstandene som fremkom i Expressens og Hela Hälsinglands dekning. Politiet hadde ikke spanet på tiggerne, de hadde hatt direkte kontakt ved flere tilfeller med migrantene på campingplassen. De hadde ikke sittet og telt hverken antall migranter eller hvor mye penger de tjente. «Det må være en tolkning», sa Liselotte Ström* i politiet om fremstillingen at tiggingen var organisert.
At det skulle være 150 tiggere i gruppen totalt sett kjente hun seg ikke igjen i.
«Det är en ren matematisk siffra, jag kan inte säga om den stämmer. […] Det har inte varit viktigt för oss om de är 40, 70 eller 100.»
Tallet 10 millioner i omsetning var heller ikke noe politiet lenger sto bak. Michael Anefur, som inntil i fjor var regjeringens nasjonale samordningsperson for hjemløse personer, stilte spørsmålstegn ved at tiggerne kunne tjene 300 kroner om dagen. Han hadde bare hørt om 60-80 kroner i sine samtaler med tiggere. En person skal i et avhør ha fortalt at han tjente mellom 80 og 300 kroner per dag, men hvem som begynte å telle opp omsetningen kunne de ikke slå fast. «För vi har inte räknat pengar för det har inte varit vårt syfte [formål, skrib.anm.]».
Det meste gikk altså galt.
Nyheter24 stilte et interessant spørsmål. Politiet i Gävleborg fortalte om sin kartlegging på et seminar i Riksdagen arrangert av Moderaterna. Kunne de feilaktige opplysningene om tiggerne på campingplassen ha påvirket partiet til å komme med sitt utspill om at de ønsket å kriminalisere organisert tigging?
Folkpartiets Roger Haddad som var til stede mente at foredraget ga et helt annet bilde enn hva andre politidistrikt hadde gjort, som slo fast at tiggingen ikke var organisert. Påpekes bør at politiet i midtre Gävleborg allerede i 2013 i et brev til flere kommuner oppfordret kommunene til å forby tigging lokalt, noe som vakte oppsikt i nasjonal media.
«En dålig dag för journalistiken», skrev Susanne Sjöstedt, politisk redaktør (s) i Tidningen Ångermanland tirsdag. Dårlig fordi ingen medier gadd å sjekke storyen før Nyheter24 ringte campingplassen og plutselig skjønte at tallene ikke stemte.
Så langt om Sverige. Vi zoomer ut.
VG og Nettavisen skrev nemlig også om saken. Nettavisen skrev opprinnelig om kartleggingen, om tallet ti millioner og tallet 150 tiggere under overskriften «- Dette er organisert».
Etter å ha gjort dem oppmerksom på dementien ble artikkelen onsdag endret (dóg ikke overskriften). Nå ender ingressen «Politispanere i Sverige med nye avsløringer – eller …?» (min utheving).
Campingeieren blir sitert fra Nyheter24, men spørsmålet om tiggingen er organisert blir til et munnhuggeri mellom Ström og Rolf Ångström, leder for politiet i midtre Gävleborg. «Polisen har inte heller kunnat konstatera om det finns en brottslig organisering av det tiggeri som många av de boende ägnat sig åt», skriver Ström i en pressemelding hos politiet onsdag.
VG gjentar på sin side de omstridte og/eller tilbakeviste opplysningene: 150, ti millioner, 300 kroner dagen, spaning og organisering.
(Jeg har i dag sendt e-post og gjort dem oppmerksom på svenske mediers oppfølging, og avventer svar).
Lærdommen som kan trekkes av denne saken på norsk er følgende: Publiserer du en nyhetssak fra utlandet kan det være på sin plass å etterpå følge noe med på om saken utvikler seg eller er ferdig avsluttet. Spesielt hvis man allerede i utgangspunktet kan finne frem til Expressen og Hela Hälsingland og gjengi førsteoppslaget.
* Politiets områdesjef i Gâvleborg heter ifølge politiets egne nettsider Lisa Ström og ikke Liselotte Ström.
Relevante linker til saken:
- Tiggarläger omsätter miljonbelopp, Hela Hälsingland (opprinnelig oppslag)
- Fel att dra slutsatser, Hela Hälsingland (oppfølging)
- En dålig dag för journalistiken, Tidningen Ångermanland, kommentar
- Byggde M-topparnas tiggeriutspel på polisens miljonlögn?, Nyheter24.se
- Polisen ger olika besked, Dala-Demokraten
- Polisens spaning visar: Tiggeriet är organiserat, Expressen
- Nu backar polisen – är inte organiserat tiggeri, Expressen (oppfølging/korrigering)
- Svensk politi: Tiggere omsatte for rundt 10 millioner, VG (lest 21. mai kl. 15.00)
- Tiggingen er organisert, Nettavisen (i endret form)
- Lisa Ström: Syftet med polisens insats, polisen.se
Tilsvar fra VG:
Fredag formiddag fikk vi følgende tilsvar fra VG, ved redakjsonssjef Rolf Sønstelie:
Etter at vi ble oppmerksomme på at svensk politi hadde gått tilbake på disse opplysningene, skrev vi det inn i saken som et uthevet avsnitt øverst i teksten. Altså har vi korrigert vår egen artikkelen på en klar og tydelig måte for leserne. Dette ble gjort torsdag ettermiddag.