Vi finner oss ikke i trusler fra Odins soldater. De har fått alt for mye spalteplass med ryggen til

KOMMENTAR: - Skal du ut i gatene og marsjere, må du tåle offentlighetens lys, skriver DT-redaktør Kristin Monstad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • KRISTIN MONSTAD, ansvarlig redaktør i Drammens Tidende

Kommentaren er opprinnelig publisert på DT.no, og republisert etter avtale. 

I NORRØN MYTOLOGI er Odin, i kraft av sin makt og klokskap, gudenes høvding. Han ofret sågar det ene øyet sitt for å drikke av kunnskapens brønn. Odin er derfor enøyd.

Det eneste de hettekledde karene, som kaller seg Odins soldater, har til felles med sin navnefar, er at de er enøyde.

Ingen av dem kan ha drukket mange dråpene av kunnskapens brønn.

FOR DET FØRSTE insisterer de på å patruljere gater for å spre trygghet, og sprer alt annet enn det. For det andre ønsker de å stå fram i media og ha fokus på sin sak, men de kjenner ikke til premissene for å operere i det offentlige rom.

Forrige lørdag ettermiddag oppdaget en av våre erfarne fotografer at det sto om lag 20 «soldater» i hettegenser ved Røde Kors-huset på Strømsø. De hadde også to store biler, blant annet en amerikansk van, der det sto «innsatsleder» på siden, det samme som politiet skriver på sine biler.

At en så stor samling hadde møte i Drammen, mente vår fotograf åpenbart hadde nyhetens interesse, og på ren refleks tok han noen bilder før han tilkalte en kollega med bedre fotoutstyr. Han jobber oppdragsbasert for Drammens Tidende.

AT DE OGSÅ brukte Røde Kors-huset til møte var interessant.

Da han begynte å ta bilder, kom det først to hissige, unge jenter bort og ba ham om å slutte. Deretter kom det fem menn i samme ærend. Vår fotograf legitimerte meg med pressekortet, og fortalte at de begge representerte Drammens Tidende.

Diskusjonen som fulgte dreide seg om at de som var til stede ikke ønsket å ha ansiktet sitt på bilde. Vår fotograf forklarte at dette var en hendelse på offentlig sted med betydelig nyhetsinteresse.

Han gjorde det også klart at bildene kom til å bli sendt inn til Drammens Tidendes redaksjon, og at det var der beslutning om eventuell publisering skulle tas.

Lederen i gruppa ba da om å få se pressekortet en gang til, og fotograferte dette med mobilen, for å vite hvem han skulle saksøke i etterkant.

Bilnummeret på den andre fotografens bil ble også fotografert. Lederen pekte deretter på hans kamera og sa: «Hvis jeg knuser det kameraet, kommer vel ikke bildene i avisa?»

POLITIET KOM SÅ til stedet. Og både fotografer og lederen av Odins soldater forklarte hva som hadde skjedd.

Etter dette dro alle hver til sitt, og våre fotografer har ikke opplevd noe gjennom uka som har gått.

Saken er likevel anmeldt til politiet.

Verken vi i Drammens Tidende eller de fleste andre medier er ukjente med trusler, og det kan vi ikke finne oss i. Derfor skal vi ha nulltoleranse for dette.

Det handler ikke om graden av utrygghet den aktuelle medarbeideren følte der og da. Eller etterpå. Det er en prinsippsak, for trusler og vold mot redaksjonelle medarbeidere er ingen privatsak.

Til sjuende og sist er det også en trussel mot medienes samfunnsoppgave og samfunnets rett til informasjon.

LOVEN ER KLINKENDE klar: Det er lov å fotografere i det offentlige rom. I henhold til åndsverklovens fotobestemmelser er det lov å fotografere folk uten å be om deres tillatelse når saken har aktuell og allmenn interesse.

Vi har forpliktet oss til pressens Vær Varsom-plakat som gjør at vi også tar de nødvendige etiske hensyn ved publisering.

Arbeidsforskningsinstituttet har i samarbeid med Norsk Journalistlag (NJ) og Norsk Redaktørforening (NR) funnet at norske redaktører og journalister opplever stadig mer sjikane, hets – og flere trusler.

I 2014 oppga hele 25 prosent av alle spurte redaktører og journalister at de hadde opplevd trusler. De pressefolkene som er mest utsatt, er nettopp dem som dekker internasjonale konflikter, og som i vårt tilfelle, ekstremistiske miljøer.

DU KAN LIKE eller ikke like at journalister og fotografer er til stede og dokumenterer begivenheter i det offentlige rom. Det er forståelig at hvem som helst kan føle seg intimidert når noen løfter et kamera og linsen peker på deg.

Men en mann som tar mål av seg til å sørge for trygge gater, må tåle såpass.

Odins soldater har fått altfor mye oppmerksomhet, også i denne avis, med ryggen til.

Mediene har fått kritikk for å være «Odins nyttige idioter», fordi vi har akseptert kravet om anonymitet.

Den kritikken tar vi til oss. Skal du ut i gatene og marsjere, får du vise ansikt. Da må du tåle offentlighetenes lys forfra, også når det kommer fra linsen til en lokal fotojournalist.

ODINS SOLDATER BØR åpne det ene øyet sitt, og se at det eneste de har spredd i Drammen er utrygghet.

Vi i Drammens Tidende kommer ikke til å finne oss i at Odins soldater, eller noen andre, forsøker å begrense det rommet DT kan operere i for å dokumentere virkeligheten.

Vi skal oppføre oss skikkelig og vi skal identifisere oss, men deretter skal vi gjøre jobben vår.

Vi kommer til å fortsette å dekke Odins soldaters tilstedeværelse her i distriktet når vi mener det er journalistisk gode grunner til det.

Fortrinnsvis forfra. Med begge øynene åpne.

Powered by Labrador CMS