Saken handlet opprinnelig om at Fredrik Solvang hevdet at Nettavisen har brutt Vær Varsom-plakaten (VVP). Nå har Solvang selv gått offentlig ut på sin Instagram-profil og innrømmet at innlegget hans ble feil. Han mener ikke lenger at Nettavisen har brutt VVP.
Programleder for Debatten på NRK, Fredrik Solvang, postet lørdag formiddag et Instagram-innlegg hvor han mente at Nettavisen brøt Vær Varsom-plakaten.
Bakgrunnen er at Nettavisen publiserte et leserinnlegg av Sofie Tømmerås Lyshagen som kritiserte Solvang for å blande rollene som privatperson og programleder på Instagram.
Lysthagen stilte spørsmålstegn rundt blanding av privatliv og sin offentlige rolle i sosiale medier, og at dette kan dette bidra til at man forvirrer mottakerne.
«Hvem er det mottakerne gir tilbakemelding til? Solvang profesjonell programleder, eller Fredrik privatperson?», skriver Lysthagen.
I det opprinnelige innlegget så anklager Solvang Nettavisen for å ikke ha gitt mulighet for tilsvar.
«Sånt mener jeg ikke hører hjemme i noen redaktørstyrte spalter og Nettavisen brøt også Vær varsom-plakaten ved å ikke tilby meg mulighet for å svare », skriver Solvang i innlegget.
Til VG sier Nettavisens nyhetsredaktør, Erik Stephansen, at Fredrik Solvang har fått mulighet til å svare på kritikken.
– Da innlegget ble publisert, tok Solvang kontakt med oss for å gi tilsvar. Det fikk han selvfølgelig muligheten til. Men så fikk vi tilbakemelding om at han ikke ville benytte seg av det likevel, forteller nyhetsredaktøren til VG.
Men lørdag ettermiddag la Solvang ut en ny melding hvor han skriver at Instagram-posten ble feil.
«Selv om jeg ønsker å skjerme privatlivet mitt, forstår jeg at min rolle og meninger blir debattert. Jeg ser også at Nettavisen har fulgt en løpende debatt, og at det ikke er noe brudd på Vær Varsom-plakaten. Nå ønsker jeg å legge saken bak meg og se fremover», skriver Solvang.
Ansvarlig redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, svarer selv i kommentarfeltet under.
Han sier at det står respekt i Sovalg sin innrømmelse, og at det finnes læringspunkter også for dem i Nettavisen.
«Det er alltid bra å gi folk en heads up før slike innlegg, og det er alltid bra å høre folk. God etikk er ikke bare å overholde VVP, men også vise raushet», skriver Stavrum.