Oslo (NTB-Gunnhild H. Bjerve): Rådyre medisiner og situasjonen for burundiske flyktninger i Tanzania er blant verdens glemte kriser, ifølge Leger Uten Grenser.
Organisasjonen presenterte mandag ti kriser de mener fortjener medienes og politikernes oppmerksomhet.
– Oppmerksomhet hjelper, taushet dreper, sier lege Morten Rostrup, en av organisasjonens frontfigurer.
På årets liste står situasjonen for titusenvis av burundiske flyktninger som lever under uakseptable forhold i Tanzania, situasjonen i verdens største flyktningleir Dadaab i Kenya og de elendige forholdene i malawiske fengsler.
I tillegg mener organisasjonen verden bør rette oppmerksomheten mot hivpositive i Kongo, der bare én av fire smittede får behandling, grov vold mot flyktninger i Mexico og de 7.100 dødfødslene i verden hver dag.
– Grådige legemiddelselskaper
At pasienter i fattige land ikke får behandling for dødelige sykdommer som hepatitt C, lungebetennelse og tuberkulose fordi medisinene er for dyre, er også blant de glemte krisene.
Lege Vegard Vartdal kaller det grådighet fra legemiddelselskapenes side.
Han forteller at det er utviklet nye og lovende medisiner mot tuberkulose, med langt færre av de svært alvorlige bivirkningene som dagens medisiner har.
Men bare 2 prosent av dem som trenger det, får tilbud om denne medisinen.
– Grådighet koster mye for mange. Vi vet at legemiddelselskapene er sårbare for press. Vi har et ansvar. Noen må slå alarm. Noen må dekke denne saken, sier Vartdal, som mener dette er en perfekt historie om grådige skurker og deres ofre.
– Men det er nærmest total stillhet, konkluderer han.
– Økt interesse
Rostrup ser imidlertid enkelte tegn til at norske medier selv tar initiativ til å dekke glemte kriser og viser til oppslag om den dødelige sykdommen chagaz og om kreft i afrikanske land.
- Verden utvikler seg slik at ting som skjer andre steder også kan få konsekvenser for oss, og da blir det også økt interesse for det.
- Det er bra, men også litt beklagelig hvis det er hovedmotivasjonen for denne interessen. For vi mener ren og skjær humanisme bør være det som gir oppmerksomhet om disse krisene, sier Rostrup til NTB.
På den andre siden er den enorme flyktningkrisen i verden og spesielt krigen i Syria, gjenstand for massiv medieoppmerksomhet og står høyt på politikernes agenda, uten at løsninger er i sikte.
– Det gjøres mye på det politiske området for å prøve å løse konflikten i Syria og stabilisere Midtøsten og Afghanistan. Men du har rett i at oppmerksomhet og stort politisk engasjement ikke alltid er en garanti for at det blir en rask løsning på problemet. Det er likevel en veldig viktig forutsetning, sier Rostrup.
Organisasjonen sa nylig nei takk til penger fra både Norge og EU på grunn av flyktning- og innvandringspolitikken og spesielt EUs avtale med Tyrkia om å sende tilbake asylsøkere.
Dette er de glemte krisene Leger Uten Grenser vil minne mediene og politikerne om:
- 7.100 dødfødsler hver dag: Vi vet hvordan vi kan forhindre det, men lite gjøres.
- De glemte fangene i Malawi: Mange er underernærte, utsatt for å få tuberkulose og hivsmitte og har liten tilgang til lege.
- Hepatitt C: Ny, effektiv medisin finnes, men gjennomført behandling kan koste hundretusenvis av kroner. En halv million mennesker dør fordi sykdommen fører til leversvikt.
- Grov vold i Mexico: 300.000 sentralamerikanere blir utsatt for drap, vold og overgrep på flukt gjennom Mexico hvert år.
- Tuberkulose: Kun 2 prosent får nye medisiner, til tross for at dette er verdens dødeligste infeksjonssykdom.
- Den humanitære krisen rundt Tsjadsjøen i Afrika: Ekstrem vold driver millioner på flukt i et område ribbet for penger, mat og helsehjelp.
- Flyktningleirer på bristepunktet: 140.000 har flyktet fra Burundi til Tanzania. Leirene er sprengt, og hver dag krysser enda flere mennesker grensen.
- Hiv i Kongo: Smittede har liten sjanse for å få medisinene de trenger for å overleve.
- Lungebetennelse dreper: En million barn dør i året til tross for at det finnes effektiv vaksine.
- Flyktningleiren Dadaab i Kenya: I verdens største flyktningleir lever over 325.000 mennesker i fare for å få kolera, bli underernærte og i usikkerhet om hva fremtiden vil bringe.
(Kilde: Leger Uten Grenser)