Når Dagsnytt 18 blir Nitimen, og NRK blir et mikrofonstativ for Oslos nye byråd

SØNDAGSPOSTEN: Anne Grosvold, Raymond Johansen & co satte trolig norgesrekord i politisk koseprat på riksdekkende radio mandag.

Publisert Sist oppdatert

Oslo mangler lokalaviser, klager Raymond Johansen, men hva trenger Oslo slike til når han har NRKs nasjonale nyhetsflaggskip som mikrofonstativ?

Journalister og politikere i Oslo ser ikke at det meste av det mediene har publisert om oslopolitikken denne uken, er lokaljournalistikk.

Det har verken med vrangvilje eller svekkede intellektuelle evner å gjøre; det skyldes skylapper og et tunnelsyn som lett oppstår i lukkede sosiale systemer.

Oslo er Norges hovedstad og største by, men vegg-til-vegg-dekningen av byens nye "regjering" denne uken vært selsom å følge fra utsiden av det indre kretsløp.

Bård Borch Michalsen: 

Kommentatoren begynte å arbeide som journalist midt på 1970-tallet, Han har arbeidet i dags-, fag- og ukepresse, nærradio, lokal-TV og nyhetsbyrå, er utdannet cand.polit/medieviter og arbeider i dag ved Universitetet i Nordland.

Og for ordens skyld: Michalsen er vararepresentart til kommunestyret i Harstad for Venstre. 

SÅ VAR DET vel lokaljournalistikk med nyhetspoenger, brodd og kunnskapsrike oppfølgingsspørsmål som er blitt presentert oss?

- Litt travel dag, eller?

Hun smiler og ler gjestene inn i studio.

Jeg skal innrømme det: Jeg var halvveis dormende da jeg hørte Raymond Johansen, Lan Marie Nguyen Berg og Marianne Borgen bli hyllet på plass i stolen kl. 18.00.49 mandag som var.

Hadde Nitimen startet med ettermiddagssending, eller kunne jeg ved en feil ha tatt inn en nærradio fra Sørlandet som skulle presentere kommunens nye fremste menn og kvinner?

DET VAR HELE nasjonens nyhetsflaggskip Dagsnytt 18 (25 år omtrent på denne tiden), så jeg bråvåknet.

Anne Grosvold - prisbelønnet norsk intervjujournalist - ønsker gjestene velkommen. De kommer litt etter litt. De klukker og ler.

Programlederen også.

Grosvold stiller disse spørsmålene i løpet av det 10 minutter lange innslaget:

 • Har det vært en litt travel dag så langt, eller?
 • Har du begynt å lissom kjenne litt på ordførerverdigheten ennå?
 • Er dette mer enn en litt lang 17. mai-tale?
 • Alle disse fantastiske løftene er jo avhengig av at dere får et økonomisk handlingsrom. Hvordan har dere tenkt å få til det?
 • Tilbake til økonomien. Er ikke du litt bekymret, Marianne Borgen?
 • Og med den regjeringen vi har nå, er det vel lite trolig at dere får veldig mye mer støtte fra de sentrale myndighetene. Hvordan skal dere løse det, da?
 • En ansvarlighet som heller ikke Arbeiderpartiet har problemer med å gå inn på?
 • Og så skal dere satse ganske kraftig på eldreomsorgen ved å opprette fond som utvikler teknologien som gjør at gamle folk med trygghet kan bo hjemme lenger. Det er heller ikke gratis, Marianne Borgen?
 • Hva var dere kranglet mest om?
 • For det ville ha vært unaturlig at SV for eksempel skulle ha sett på bort fra flyktningproblematikken?
 • Og det har dere tenkt til? (Å ta sin del av flyktningdugnaden.)
 • Ukentlig vegetarmiddagens i alle kommunens kantiner?
 • Gjelder det sykehjem òg?
 • Av alle de sakene dere nå har diskutert. Hva vil dere begynne med? Hva er det første?

DE TRE GJESTENE fikk rik anledning til begeistret å dosere om den politiske plattformen innimellom programlederens velvillige lissepasninger, som ga en sømløs overgang til flere formuleringer samarbeidspartiene har filet seg frem til.

Og programlederen konstaterte for egen del at løftene er fantastiske, at trioen i studio vil sørge for en trygg alderdom, at SV naturligvis er positiv til en dugnad for flyktninger (selv om de ikke sier det selv), og at Oslo neppe kan vente seg noe fra den blåblå regjeringen.

KAN DETTE VÆRE norgesrekord? Jeg tror det.

Neppe har lokalpolitikere tidligere fått lov til å koseprate om politikken sin uimotsagt i 10 minutter i en nasjonal nyhetssending hos NRK.

Dersom lokalpolitisk nytt fra andre deler av landet skal få mer oppmerksomhet i riksnyhetene enn noen få sekunder, må det minst dreie seg om påstander om korrupsjon eller politikere med væpnet revolusjon i programmet som rykker inn i ordførerkontoret.

Kommunikasjonsstaben til Raymond Johansen & co kunne ikke ha prestert bedre enn det Dagsnytt atten gjorde de første 10 minuttene mandag.

Powered by Labrador CMS