Samfunnsdebattant, politiker og personvernets forkjemper Georg Apenes er død

Datatilsynets tidligere direktør gikk bort i helga, 76 år gammel. Apenes var også kjent som politiker, samfunnsdebattant - og medlem i PFU.

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB-Anna Nesje): Tidligere stortingsrepresentant, direktør i Datatilsynet og jurist Georg Apenes er død, 76 år gammel.

Dagbladet har fått opplyst fra Østfold Høyre at Apenes døde søndag.

Han var valgt inn på Stortinget for Høyre i tre perioder mellom 1977 og 1989. Der satt han i blant annet utenrikskomiteen og justiskomiteen.

Da han sluttet som stortingsrepresentant, tok han over som direktør i Datatilsynet etter Helge Seip, som var tilsynets første direktør.

Apenes ble en markant leder fram til han gikk av med pensjon i 2010.

Apenes deltok ofte og gjerne i samfunnsdebatten, ikke minst om problemstillinger knyttet til informasjonsteknologi, særlig personvernet.

Apenes var også aktiv i pressedebatten, som mangeårig medlem i Pressens Faglige Utvalg.

Frisk debattant

Både i debatter og karakteristikker var Apenes kjent for å være frisk i ordbruken. Apenes var sterkt imot datalagringsdirektivet, som han kalte for «totalitært svermeri».

Datadirektøren mente det var liten vilje i Norge til å styrke personvernet, og han var særlig bekymret for universitets- og høyskolemiljøene.

Som pensjonist ble han styreleder i organisasjonen Digitalt Personvern, hvor han fortsatte arbeidet mot direktivet.

– Georg Apenes har hatt veldig stor betydning for personvernet i Norge. Det var han som i praksis etablerte personvernet som et stort nasjonalt anliggende her i landet, og med sine prinsipielle holdninger og retoriske kraft, var han høyt respektert i alle miljøer, sier Bjørn Erik Thon, Apenes' etterfølger i Datatilsynet, til Dagbladet.

Skribent og ridder

Georg Apenes arbeidet i mange år for å få oppklart saken om drapet på moren, Inger Johanne Apenes. Hun ble drept i 1978, og feil mann ble dømt i saken. Til slutt kom en tilståelse fra mannen som sto bak drapet.

Apenes var utdannet jurist og jobbet som journalist i Fredriksstad Blad på 1970-tallet, og han fortsatte å skrive. Det kom en rekke bøker og artikler fra hans hånd, og han var fast kommentator i flere aviser.

I 2010 ble Apenes utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Apenes var gift med Ingrid I. Willoch, høyrepolitiker og tidligere varaordfører i Fredrikstad.

Powered by Labrador CMS