(PRESSENS HUS): Lørdag kveld ble Data-SKUP-prisene delt ut på Pressens hus. 19 bidrag var nominert, og det ble delt ut pris til både liten og stor redaksjon.
Prisen for liten redaksjon gikk til iTromsø for prosjektet «X–rAI».
iTromsø sin undersøkelse, «X-rAI: Granskning av en varslet krise,» avdekket alvorlig ressursmangel ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø.
Ledet av journalist Rune Ytreberg, bidro over halvparten av redaksjonen, inkludert utviklere og fotografer, til prosjektet som startet i august 2023.
Med bruk av AI-verktøy som X-rAI, kombinerte redaksjonen klassisk graving med moderne datajournalistikk for å avdekke at kapasitetsproblemer har ført til alvorlige konsekvenser for pasienter, inkludert dødsfall.
Avisen avslørte av flere pasienter hadde dødd eller blitt feilbehandlet grunnet sykehusets underbemanning, spesielt ved røntgenavdelingen. Arbeidet inkluderte analyser av dokumenter fra Helsetilsynet og Statsforvalteren, hvor det fremkom at UNN hadde underrapportert om problemene.
Journalistene brukte avanserte AI-baserte metoder for tekstanalyse, som genererte sammendrag og tidslinjer, og oversatte medisinsk fagspråk. Dataiku, Flabb, og Pinpoint ble brukt for å organisere dokumentene og samordne prosjektet. Til tross for motstand fra UNN og forsøk på å unngå dokumentinnsyn, avslørte iTromsø at ledelsen ved UNN ignorerte varsler fra ansatte om pasientsikkerheten.
Juryen skriver om prosjektet:
Prosjektet kombinerer særlig avanserte og moderne teknikker med klassisk krav om innsyn. Ved å utvikle et verktøy spesielt for den store granskningen har man kunnet ta til seg store mengder ustrukturert informasjon og gitt journalistene mulighet til å finne fortellinger og historier fra forskjellige deler av samfunnsapparatet som man gransker.
Prisen for stor redaksjon gikk til NRK for «Norge i rødt, hvitt og grått»
NRKs prosjekt «Norge i rødt, hvitt og grått» har kartlakt 44 000 naturinngrep mellom 2017 og 2022. De brukte kunstig intelligens, satelittbilder og GIS-verktøy i arbeidet.
Arbeidet ble ledet av Mads Nyborg Støstad, Ruben Solvang, Su Thet Mon og Anne Linn Kumano-Ensby i samarbeid med eksperter som Zander Venter fra Norsk institutt for naturforskning. Datainnsamlingen var omfattende, inkluderte 41 191 satellittbilder og bruk av KI-verktøy som Google Dynamic World. For å verifisere dataene og sikre nøyaktighet, utførte teamet omfattende manuelle sjekker og feilanalyser.
Prosjektets publisering har skapt stor oppmerksomhet og ført til politisk debatt om naturvern. Det har bidratt til konkrete tiltak, som en bevilgning fra regjeringen til utvikling av et naturkart basert på KI og satellittbilder, og flere lokalpolitiske beslutninger om å styrke naturvernet.
Juryen skriver om prosjektet:
Prosjektet kombinerer dataanalyse og visualisering på en sjeldent tiltalende måte. Man setter lyset på et problem som ikke tidligere er skildret på denne måten. Journalistene bruker avanserte og moderne tekniske metoder, inkludert kunstig intelligens, men kombinerer dette med kildekritikk og manuelle kontroller for å sikre at data er pålitelig. Ved å analysere over 44 000 satellittbilder og presentere resultatene både i tekst, visualisering og video, har man vist hvordan store mengder natur går tapt hver dag
Det ble også delt ut flere diplomer.
VG fikk diplom for sitt prosjekt «En søsters kamp»
VGs rapport «En søsters kamp» beskriver hvordan teamet, ledet av Therese Ridar, Helene Husvik, Simen Grytøyr og Line Møller, jobbet med å fortelle historien om Marin Siems selvmord, en kompleks beretning om psykisk sykdom og relasjonen til søsteren Wilde.
Etter Marins død fikk VG tilgang til hennes digitale liv, med over 5000 bilder og 1200 videoer, som ga et nært innblikk. Et omfattende etisk arbeid med eksperter og organisasjoner som Bipolarforeningen og Foreningen Leve sikret at publiseringen håndterte sårbare temaer varsomt.
Teknisk ble historien formidlet i et mobilvennlig format hvor leserne selv styrer tempoet ved å bla gjennom korte video- og tekstsekvenser. Visuelle elementer, som fargevalg og typografi, reflekterte Marins sinnsstemninger. Data fra lesemønstre viste at brukere konsumerte innholdet på forskjellige måter; noen skummet raskt gjennom, mens andre fordypet seg i hvert kort.
Analysen ga innsikt i publikums engasjement, med høy lesetid og variabel bruk av lyd, som understreker viktigheten av både tekst og video for å ivareta historiens røde tråd.
Juryen skriver om prosjektet:
Dette er et prosjekt som virkelig berører. En ny og innovativ måte å fortelle på skjerm har skapt en gripende og imponerende historie om et veldig vanskelig emne. Journalistene har hatt tilgang til et unikt materiale, som de har forvaltet godt og med stor respekt.
NRK fikk også diplom for saken «Instukids»
"Instukids"-prosjektet fra NRK dokumenterer hvordan barn og unge på norske barnevernsinstitusjoner åpent deler sine erfaringer om institusjonsliv, rus og overgrep på sosiale medier.
NRKs gravegruppe i Sørøst, i samarbeid med Brennpunkt og tidligere med Faktisk.no, har gjennom datajournalistikk og tett kildedialog kartlagt historiene til 100 unge mellom 13 og 23 år, hvor mange beskriver alvorlige utfordringer i institusjonene.
Undersøkelsen startet med kartlegging av ungdoms bruk av TikTok, hvor mange delte ufiltrerte erfaringer fra psykiatriske og barneverninstitusjoner. Gjennom analyser og kontakt med ungdommene, dokumenterte journalistene hvordan barn blir eksponert for rusmidler og overgrep under institusjonenes omsorg. Metodene inkluderte manuell analyse av TikTok-kontoer, nedlasting av videoer og kontakt via sosiale medier, samt strukturering av informasjonen i databaser for å avdekke fellestrekk i erfaringene de delte.
Juryen skriver om prosjektet:
Prosjektet har systematisk samlet inn informasjon fra en mengde kilder. Her ligger det dokumentariske og hovedpersonenes egne fortellinger i fokus, og med hjelp av dem har man avslørt en mengde overgrep og forsømmelser innen offentlig omsorg.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no