Et minnesmerke over den avdøde gravejournalisten Daphne Caruana Galizia på Malta.
Et minnesmerke over den avdøde gravejournalisten Daphne Caruana Galizia på Malta.

Mann dømt til 15 års fengsel for journalistdrap på Malta

En av de tre mennene som er tiltalt for drapet på gravejournalisten Daphne Caruana Galizia på Malta i 2017, er dømt til fengsel etter å ha erkjent straffskyld.

Publisert Sist oppdatert

Vincent Muscat ble pågrepet i desember 2017, sammen med brødrene George og Alfred Degiorgi, anklaget for å ha skaffet til veie og montert bilbomben som tok livet av Caruana Galizia to måneder tidligere.

Under et rettsmøte tirsdag erklærte Muscat seg overraskende skyldig etter tiltalen.

Dommeren, Edwina Grima, understreket at den alvorlige tiltalen kan gi livsvarig fengsel og spurte på nytt om han erkjente straffskyld, noe han gjorde.

– Skyldig, sa Muscat.

Kort tid senere falt dommen på 15 års fengsel for Muscat. Grima påpekte at straffen tok hensyn til det faktum at han samarbeidet med politiet i saken som har rystet øynasjonen i Middelhavet.

Avdekket korrupsjon

Caruana Galizia var kjent som en uredd gravejournalist og hadde i tiden før attentatet skrevet flere artikler der hun anklaget regjeringsmedlemmer og personer med nære forbindelser til regjeringen for korrupsjon.

Blant annet avdekket hun at Michelle Muscat, kona til landets daværende statsminister Joseph Muscat, hadde etablert et stråselskap i skatteparadiset Panama.

Vincent Muscat er ikke i slekt med den tidligere statsministeren og hans kone.

Vincent Muscat ble tirsdag også dømt til å betale drøyt 430.000 kroner i sakskostnader. Dommen er et resultat av en avtale med påtalemyndigheten om å dele informasjon om drapet.

Da Muscat tilsto, gikk politiet til flere pågripelser, skriver Times of Malta. Avisa omtaler tilståelsen som et stort vendepunkt i etterforskningen av drapet på Caruana Galizia.

Ble betalt

En av de tre tiltalte har i avhør fortalt at de fikk 150.000 euro for å ta den profilerte journalisten av dage, og de etterlatte har rettet en anklagende pekefinger mot Joseph Muscat.

Muscat gikk i desember 2019 av etter omfattende press og med en EU-granskning hengende over seg, og etter at stabssjefen hans og to ministre hadde trukket seg i forbindelse med etterforskningen av drapet.

Maltas politisjef Lawrence Cutajar gikk av i januar 2020 etter anklager om at han hadde forkludret etterforskningen.

Powered by Labrador CMS