Mogens Jensen (S) Danmark
Mogens Jensen (S) Danmark

Riksdekkende danske TV-kanaler er fortsatt ikke kommet til enighet med rettighetshaver Discovery om å vise OL

– OL er en nasjonal begivenhet som er viktig for mange dansker, sier idretts- og mediepolitisk talsmann i Socialdemokratiet, Mogens Jensen.

Publisert

Som i Norge, sitter Discovery på de danske OL-rettighetene fram til 2024. Den såkalte «Sportslisten», som politikerne har satt sammen, i Danmark, gir imidlertid Danmarks Radio (danskenes NRK) og dansk TV2 rett til å by på sportsrettigheter som OL.

Partene er imidlertid uenige om prisen. Discovery skal ifølge danske medier ha betalt 9,5 milliarder danske kroner for de eksklusive rettighetene. Det er uklart hvor mye Discovery-gruppen krever for å videreselge deler av rettighetene.

I øyeblikket ligger det an til at Kanal 5, 6'eren, Canal 9 og Eurosport sender OL-bildene fra Pyeongchang neste år og Tokyo i 2020. For DR og TV2 blir ikke enige med Discovery om betingelsene, skriver Ritzau.

 

Stor barriere

Nå reagerer politikerne.

– OL er en nasjonal begivenhet som er viktig for mange dansker, sier idretts- og mediepolitisk talsmann i Socialdemokratiet, Mogens Jensen.

– Dersom disse rettighetene kun finnes på betalingskanaler, er det en stor barriere for mange mennesker. OL hører hjemme på DR og TV2, sier han videre.

DR har uttalte til avisen Børsen at de fortsatt er i forhandlinger med Discovery, mens TV2 ikke vil kommentere saken.

Sportslisten er ingen garanti for et store sportsbegivenheter havner hos de to riksdekkende kanalene. På listen finner en det danske A-landslagets kvalifiseringskamper til VM og EM, men de matchene sendes på Discoverys danske plattform.

– Vi har en sportsliste som ser fin ut på papiret, men som reelt ikke virker, sier Morten Marinus i Dansk Folkeparti.

 

Tar saken til Europarådet

Han ber kulturminister Mette Bock om en redegjørelse. Hun har ikke ønsket å kommentere saken.

Enhedslistens Søren Søndergaard mener internasjonale løsninger må på plass. Han vil at dyre TV-rettigheter skal tas opp i Europarådet.

– Det er uakseptabelt dersom store deler av pengene vi gir til allmennkringkastere skal gå til rettigheter for å vise OL, sier Søndergaard.

Den danske sportslisten sier at en rekke arrangement skal gå på TV-kanaler som når minst 90 prosent av innbyggerne i Danmark. Kun DR og TV2 når det kravet.

Dersom de to riksdekkende kanalene ikke blir enige om prisen som forlanges for rettighetene, kan saken løses ved voldgift.

Her hjemme skal Discovery sende OL-døgnet rundt på TVNorge. Noen øvelser blir også vist på andre kanaler, som Eurosport Norge.

 

Slik ser danskenes sportsliste ut:

1) OL, sommer- og vinterleker i sin helhet.

2) VM- og EM-sluttspill i fotball (menn), alle Danmarks kamper pluss semifinaler og finale.

3) VM- og EM-sluttspill håndball (menn og kvinner). Alle Danmarks kamper pluss semifinale og finaler.

4) Danmarks VM- og EM-kvalifiseringskamper i fotball (menn).

5) Danmarks VM- og EM-kvalifiseringskamper i håndball (menn og kvinner).

Powered by Labrador CMS