Har «Hvite Gutter» blitt til «Hvite Discovery»? – Kritikken er helt legitim

Onsdag lanserte Discovery, som blant annet eier TVNorge og Dplay, sine tv-satsinger for våren. – Ekskluderer mangfoldet, sier SV-politiker om «blendahvit» representasjon blant profilene.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Jeg vil først understreke at det helt åpenbart er opp til Discovery selv å programmere, men som menneske reagerer jeg på at man ekskluderer mangfoldet i samfunnet, og ikke forteller historiene til de som ser ut som deg og meg, sier Freddy Øvstegård til Medier24.

Vedlagt pressemeldingen med informasjon om Discoverys høstlansering var et bilde av høstens tv-profiler. Øvstegård mener det er en påfallende lite mangfoldig samling med mennesker som skal fronte TVNorges programhøst.

 

– Flere hvite gutter enn bare de hvite guttene

Øvstegård mener at mangfold i tv-serier er viktig, fordi representasjon i tv-serier avgjør hvem som får fortalt sine historier, og hvem som får vært synlige.

Mediepolitisk talsperson i Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård.

– Det er noe med at når ungdommer som ikke ser ut som for eksempel meg, ikke kan kjenne seg igjen i det som skjer på norske tv-skjermer. Det er et problem med representasjon.

– Discovery lanserte blant annet sesong tre av serien Hvite Gutter. Er det litt ironisk i dette tilfellet?

– Det ser i hvert fall ut som det er flere hvite gutter enn bare de hvite guttene her. Og hvite jenter, da.

– Er mangel på representasjon i tv-serier noe du har bitt deg merke i tidligere?

– Jeg ser på en del av humorprogrammene på TVNorge, det gjør jeg. Jeg må innrømme at jeg ikke har lagt merke til det, og det er kanskje ikke tilfeldig at sånne som meg ikke har det. Det handler hvordan privilegier fortsetter å gå i et samfunn – hvordan de blir opprettholdt.

– Har fokus på mangfold

Mediesjef hos Discovery, Hanne McBride, vedgår at de ikke har lykkes med å sørge for et mangfold i årets tv-satsinger. 

Hanne McBride.

– Jeg vil først og fremst si at mangfold er mye mer enn bare kjønn og hudfarge, og det regner jeg med Freddy André Øvstegård er enig i. Samtidig er kritikken hans helt legitim, og det er vanskelig å være uenig med poenget hans, med utgangspunkt i fellesbildet som ble tatt på lanseringen i dag, sier hun til Medier24.

Hun fremholder likevel at mangfold er viktig for Discovery. 

– Vi har et sterkt internt fokus på mangfold, og har tildels heftige diskusjoner om prioriteringer, sier McBride.

Og fortsetter: 

– For det er en krevende øvelse å skulle speile samfunnet på skjermen. Faktisk. Det er mange strukturer som er litt låst, men i stedet for å unnskylde oss, skal vi aktivt jobbe for å bidra til en endring. Det jobber vi med hver dag. Vi burde ikke lenger være i en posisjon hvor denne kritikken er noe vi blir utsatt for med rette, sier hun.

– Mangfold er mer enn farge

En som imidlertid ikke lar seg provosere er Dana Manouchehri, som er generalsekretær i orgLIM (Likestilling, integrering, mangfold). Hun mener det er altfor mye fokus på farge når det snakkes om mangfold.

 

– Hvis min tante eller mor hadde stått i der, ville ikke bildet vært annerledes. De er fra Iran, men har grønne øyne og lyst hår. Likevel ville det bidratt til mangfold. Det er ikke konstruktivt å hele tiden lete etter ting å kritisere for, man burde heller applaudere det mangfoldet som faktisk er der. 

LIM beskriver seg selv som en organisasjon bestående av personer med «ulik etnisk bakgrunn, hovedsakelig liberale muslimer, som ønsker å bidra positivt til integreringsarbeidet og i samfunnsdebatten.», på sine nettsider

Manouchehri mener Discovery har lykkes med å sørge for en mangfoldig sammensetning. Selv om det stort sett er hvite mennesker som skal fronte tv-programmene fremover. 

– Jeg ser damer og menn i forskjellige aldre, med forskjellige legninger. Det er klart at mangfold i form av farge mangler, men så kan du spørre om hvis det hadde vært to polakker eller to dansker, ville du sagt at det var et manglende mangfold?, spør hun retorisk.

Powered by Labrador CMS