Journalist Damares Stenbakk i Fædrelandsvennen.
Journalist Damares Stenbakk i Fædrelandsvennen.

Sommerpraten

Visste ikke at kilde var tidligere toppolitiker: – Jeg ble så flau

Fædrelandsvennen-journalist Damares Stenbakk forteller om sin pinligste episode som sommervikar i sommerpraten.

Publisert

«Sommerpraten» stiller Medier24 en rekke personer i og tett på mediebransjen spørsmål om hva de gjør i sommer.

Neste kvinne ut er journalist Damares Stenbakk i Fædrelandsvennen.

– Hvordan oppsummerer du første mediehalvår 2020?

– Det har vært et svært spesielt mediehalvår. Selv fikk jeg, som frilansjournalist, oppdragsstopp i tre måneder, men fulgte regelmessig med nyhetene både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Jeg tror og håper flere har fått øynene opp hvor viktige mediene egentlig er under en slik krise vi har stått overfor. Det har uten tvil vært et spesielt halvår, men jeg håper dette har fått flere til å få økt tillit til mediene og innse at vi virkelig trenger journalistikken, spesielt i framtiden.

– Hva er årets flause til nå? 

– Brasils president Jair Bolsonaro og storbritannias statsminister Boris Johnson, ingen av dem har tatt pandemien særlig på alvor og ender med å få påvist smitte selv. Det er rett og slett flaut når du skal lede et land i trygghet under en alvorlig pandemi, som har drept tusenvis av mennesker verden over. Som nordmann blir det hele satt i perspektiv hvor godt Norge og visse deler av Skandinavia har håndtert denne krisen. Det håper jeg vi fortsetter med.

– Hvilken bransjeperson har imponert deg i år?

–  Journalist Afua Hirsch. Hun har en utrolig god penn og tør å tak i ubehagelige temaer svært få journalister eller spaltister tør å ta opp. I The Guardian skriver hun om rasisme på en svært kunnskapsrik måte. Anbefaler å følge henne på sosiale medier eller lese hennes journalistiske verk. Du vil uten tvil lære noe.

– Hva gjør du i sommer?

– I sommer jobber jeg som magasinjournalist i Fædrelandsvennen i Kristiansand. Og har fått satt rasisme på dagsorden på Sørlandet denne sommeren. Dette er noe jeg har fått fortsette med i vikariatet, noe jeg er glad for at flere medier tør å sette på agendaen. Det er så viktig at sommervikarer får skrive om det de brenner for, det kommer som regel noe positivt ut av det.

– Hvilke medievaner tar du med deg på ferie?

– Jeg leser hver dag. På ferie blir det papiravis og magasiner, ellers leser jeg bøker hver kveld før jeg legger meg. I tillegg scroller jeg sosiale medier hver dag, plutselig finner du en idè eller en god kilde til en sak. Det er så viktig å holde seg oppdatert, da slipper du den "tomhetsfølelsen" når du er tilbake på jobb, og du har friske, nye ideer til morgenmøtet.

– Hva er den største tabben du har gjort som sommervikar? Om du aldri har vært sommervikar: Hva er den største tabben du har gjort på jobb?

–  Huff, det var en sommer jeg gjorde en større reportasje og trengte en politiker som kilde. Fikk tips om en som kunne uttale seg. På slutten av intervjuet spurte jeg hva slags stilling vedkommende hadde. Han lo litt og svarte heldigvis hyggelig. Da innså jeg at jeg hadde snakket med tidligere varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen (KrF). Jeg ble så flau og beklaget i etterkant.

– Hva er ditt beste råd til årets sommervikarer?

– Det er så lett å bare si vis engasjement, men det er flere ulike måter du kan gjøre det på: Forbered deg godt før morgenmøtene ved å tenke gjennom alle relevante kilder du trenger og ha en god "pitch" til hvorfor saken bør skrives. Vær en "ja"-person og si ja til saker du får tildelt av redaktør. Ikke vær redd for å spørre om det er noe du lurer på. Gjør research på sakene dine, også utenfor arbeidstiden. Om du ser at du må jobbe overtid, så gjør det. Vær selvfølgelig hyggelig kildene dine, men det er også viktig å ikke finne seg i alt. Og vær sosial med kolleger. Selv om du er sommervikar, så skal du likevel ha det gøy!

Powered by Labrador CMS