Vaktsjef Ragnar Auglænd i NRK Dagsrevyen foran hovedinngangen til Marienlyst.
Vaktsjef Ragnar Auglænd i NRK Dagsrevyen foran hovedinngangen til Marienlyst.

«Verdens beste vaktsjef» Ragnar Auglænd ledet i går Dagsrevyen for siste gang - etter 37 år i NRK

1. januar 1981 begynte Auglænd i Dagsrevyen og har vært vaktsjef i en årrekke. Nå blir bautaen hyllet av kollegene. – Bauta? Nei, jeg er mer som et gjenferd, for jeg har vært her så lenge!

Publisert

Onsdag kveld ledet vaktsjef Ragnar Auglænd sin aller siste sending i Dagsrevyen.

Det ble markert på flere måter, også på lufta foran det norske folk:

Teamet som lagde sendingen hadde også en annen overraskelse til den vaktsjefen, som var helt uvitende om markeringen.

Før vi takker for oss vil vi gjerne også få takke han som er vaktsjef for denne sendingen for aller siste gang, sa Jarle Roheim Håkonsen.

– Ja, Ragnar Auglænd takker av med denne sendingen etter 37 år i NRK. Ha en god kveld, avsluttet Nina Owing.

I sluttvignetten lagde de en noe annerledes tittel på Auglænd:

  

NRK Dagsrevyens sluttvignett 26. april 2017.
NRK Dagsrevyens sluttvignett 26. april 2017.

– Jeg er godt forsynt

Om kort tid blir Auglænd pensjonist. Men først skal han fullføre turnusen sin, som nå består av å lære opp sin etterkommer.

Etter det skal han ha ferie, før han formelt er ferdig i NRK 30. juni, sier han til Medier24.

– Dette har jeg vært innstilt på en stund allerede, så det har allerede gått opp for meg. Jeg er godt forsynt, som det heter så pent, for jeg har vært gjennom så mye spennende her.

En bauta. En mann jeg har lært svært mye av som vaktsjef lokalt i Trondheim, og på desken i Oslo i noen måneder i 1999-2000. Kommer til å savne samarbeidet vi har hatt i mine 20 år på desken. Håper noen kan overbringe min hilsen til en av de beste vaktsjefene. Dagens revy ble avsluttet med en fortjent takk av programlederne.

Hans Martin Hauge, vaktsjef NRK Trøndelag

– Hvordan oppsummerer man 37 år i NRK?

– Det har vært en voldsom utvikling, for jeg husker da vi enda holdt på med fremkalling av filmruller eller da vi jobbet med lydruller. Dermed har jeg fått med meg hele utviklingen og sett hvordan moderne fjernsynsnyheter har kommet til. Dagsrevyen i dag er noe helt annet enn det var på 80-tallet. Det har vært en revolusjon, sier han.

– Hva betyr Dagsrevyen for deg?

– Det har vært mer enn halve livet mitt. Men det er viktig å ha et liv utenom Dagsrevyen også, for det er så altoppslukende at man blir gal i hodet hvis man ikke kobler av.

– Jobben har vært fantastisk den. Noen ganger er det veldig spennende å lage sendingene, eller det kan være et slit fra start til slutt.

Vaktsjef Ragnar Auglænd leder sin siste sending som vaktsjef i NRK Dagsrevyen.
Vaktsjef Ragnar Auglænd leder sin siste sending som vaktsjef i NRK Dagsrevyen.

Selv begynte 69-åringen i et vikariat i NRK Opplysningsavdelingen på radio i 1980.

Det var først i januar 1981 at han havnet i Dagsrevyen og der har han vært siden, med noen få avbrekk.

Ledet TV-sendinger under dramatiske hendelser

Auglænd sier til Medier24 at han har opplevd utrolig mange historiske hendelser.

Blant annet var han vaktsjef under terroren 11. september 2001.

Vi kommer til å savne ham - en vaktsjef som har betydd mye for meg som reporter - med en varme og en nyhetsteft - en sjelden kombinasjon - og en veldig god kollega som har hatt tro på meg og gitt meg mange spennende oppdrag

Marianne Rustad Carlsen, reporter Dagsrevyen

– Jeg husker det som om det var i går. Vi satt og planla sendingen, for det var dagen etter stortingsvalget og vi plutselig ser bilder fra CNN på skjermen. «Bang», så kjørte flyet inn i tårnet. Vi trodde det var et filmtriks, men så ser vi at det går direkte. Vi kjørte uavbrutt etter det og jeg husker ingenting før jeg drar hjem før halv to på natten.

Han var også vaktsjef under terrorangrepet mot en skole i Beslan i Russland, da 338 mennesker ble drept, hvorav 155 barn.

Slike hendelser glemmer man ikke, forteller Auglænd.

Alt som kunne gå galt - gikk galt

Som vaktsjef i Dagsrevyen skal man ta store og viktige avgjørelse på kort tid. Og det går ikke like bra hver gang, ler han. Auglænd er opptatt av å ikke bare fremstå som ufeilbarlig heller.

Og det er spesielt én sending som ligger langt fram i pannebrasken - som han aller helst ikke vil huske.

En oktoberdag i 1998 skal NRK ha direktesending når nye Gardermoen flyplass åpnes. 

– Alt som kunne gå galt, gikk galt. Det er den verste sendingen jeg har hatt og den vil jeg aller helst ikke se igjen. Men man må tape og vinne med samme sinn, ler han.

69-åringen forteller at han har hatt mange spennende oppgaver i NRK - alt fra å lede valgsendinger til VM på ski i 1997 i Trondheim, til å få møte de aller største stjernene innen musikk som verden har å by på. Paul Mccartney, Keith Richards, David Bowie, Leonard Cohen, for å nevne noen. 

– Sånn var TV-verdenen på 80-tallet, men det får man ikke lenger. Sikkerhetsopplegget rundt stjernene har blitt helt enormt. Mye strengere. Men da vi var alene på TV-markedet var det veldig tilgang på det vi selv ønsket, husker han.

Vaktsjef Ragnar Auglænd i NRK Dagsrevyen går av med pensjon.
Vaktsjef Ragnar Auglænd i NRK Dagsrevyen går av med pensjon.

Ikke kastet til ulvene

Ettersom det er noen uker igjen til han formelt er ferdig i NRK, så blir det en markering først da. Men med onsdagens avslutning på Dagsrevyen, så ble det neste litt for mye, sier Auglænd ydmykt.

– Det kom som en stor overraskelse. Jeg fikk beskjed om å følge ekstra nøye med på sluttvignetten og da Nina og Jarle annonserte det i studio, så er det selvfølgelig hyggelig. Jeg er jo heller ikke på Facebook, men det er kona mi og jeg fikk se hva kolleger og venner skrev. Det var særdeles hyggelig.

– Og nå lærer du opp din etterfølger?

– Hehe, ja. Jeg ble spurt av sjefen min om å lære opp nestemann, så fremtiden er sikret den. Han blir ikke bare kastet ut til ulvene.

Powered by Labrador CMS