Oslo Høyre sitt nominasjonsmøte på Høyres Hus i Oslo mandag kveld. Fabian Stang tapte nominasjonskampen om tredjeplassen på Oslo Høyres stortingsliste.
Oslo Høyre sitt nominasjonsmøte på Høyres Hus i Oslo mandag kveld. Fabian Stang tapte nominasjonskampen om tredjeplassen på Oslo Høyres stortingsliste.

Debatt:

Det er oppsiktsvekkende at NRK tillater «brønnpissing» og anonym bakvaskelse mot Fabian Stang i beste sendetid

- Burde være et minstekrav til folk som karakteriserer andre som «tidvis lat» og «en politisk lettvekter» at de har mot til å stå for sine meninger offentlig, skriver Gunnar Stavrum.

Oslo Høyres fremste stemmesanker, tidligere ordfører Fabian Stang, ble vraket etter en stygg kampanje.

Mandag kveld valgte nominasjonsmøtet i Oslo Høyre stortingsrepresentant Michael Tetzchner på den «trygge» tredjeplassen.

Det kom etter en stygg, anonym kampanje som toppet seg i NRK Dagsrevyen.

Med angivelig anonyme kilder fortalte reporteren at Fabians Stangs motstandere karakteriserer ham som «en politisk lettvekter, tidvis lat og lite synlig i lokalpartiet».

 

Det er oppsiktsvekkende at NRK Dagsrevyen gjengir slike uttalelser fra politiske motstandere som er for feige til å stå frem i åpent lende.

Sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen.
Sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen.

Og det er karakteristikker det er nesten umulig å forsvare seg mot. Hva er en politisk lettvekter? Og er det sannsynlig at en statssekretær, tidligere ordfører og mangeårig advokat er «tidvis lat»?

- Det vakte oppsikt da Fabian Stang i januar prioriterte lunsj på Theatercafeen fremfor å delta i debattene på fylkesårsmøtet, la NRK Dagsrevyen til, fortsatt ifølge anonyme kilder.

Du kan se innslaget her (kommer etter cirka 25 minutter): NRK Dagsrevyen

 

I går valgte nominasjonsmøtet i Oslo Høyre stortingsrepresentant Michael Tetzchner på den «trygge» tredjeplassen.

Statssekretær Fabian Stang tapte avstemningen, selv om han var blant de mest populære kandidatene i uravstemningen blant medlemmene.

Og ved siste kommunevalg fikk den avgående ordføreren nesten 44.000 personstemmer - soleklart mer enn noen andre.

Likevel valgte altså nominasjonsmøtet Michael Tetzchner på tredjeplassen.

Høyre fikk seks mandater i Oslo ved siste stortingsvalg, men risikerer å få fem hvis oppslutningen på gallupene fortsetter frem mot valget.

Årets nominasjon har vært spennende helt fra nominasjonskomiteen leverte en delt innstilling.

Ingen har utfordret Ina Eriksen Søreide og Nikolai Astrup på de to øverste plassene, men allerede nominasjonskomiteen hadde dissens mellom Heidi Nordby Lunde og Kristin Vinje på 4. plassen og Stefan Heggelund og Fabian Stang på 6. plassen.

 

- Det er en stor styrke for Oslo Høyre å ha mange dyktige kandidater. At det er dissens i nominasjonskomiteen om fjerde og sjetteplassen er først og fremst et uttrykk for at vi har flere dyktige kandidater som kan representere Oslo Høyre på Stortinget på en god måte. Det er grunn til å merke seg at en samlet komité ønsker Nordby Lunde, Vinje, Heggelund og Stang blant de første åtte plassene, uttalte nominasjonskomiteens leder, Eirik Lae Solberg.

Det var et godt forsøk på å stagge gemyttene, men det var likevel oppsiktsvekkende at lederen selv støttet Fabian Stang.

I urnominasjonen fikk Fabian Stang mest stemmer av kandidatene det var kamp om. 

I den avstemningen kunne alle medlemmer av Oslo Høyre, Oslo Unge Høyre, Oslo Senior Høyre og Den Konservative Studentforening delta.  

I tiden var urnominasjonen i slutten av november og til mandagens nominasjonsmøte har det pågått en intens valgkamp og kampanje.

Utfallet er altså at både statssekretær Fabian Stang og stortingsrepresentant Kristin Vinje tapte avstemningen på nominasjonsmøtet, og begge trakk seg fra listen.

 

Å tape politiske avstemninger er en del av gamet, men det hører til sjeldenhetene at motstanderne får slippe til med anonym «brønnpissing» i NRK Dagsrevyen.

Det burde være et minstekrav til folk som karakteriserer andre som «tidvis lat» og «en politisk lettvekter» at de har mot til å stå for sine meninger offentlig - og ikke drive med bakvaskelser i kulissene.

Det fremgår for øvrig av pressens etiske regelverk, Vær varsom-plakaten, at kilden for informasjon skal som hovedregel identifiseres, og at man skal være spesielt aktsom ved behandling av informasjon fra anonyme kilder.

 

Fabian Stang har vært en populær politiker i mange år, og har skaffet Oslo Høyre titusenvis av stemmer. Han er populær blant Høyre-medlemmene, men det holdt ikke til sikker plass på Stortinget.

Flertallet ville ha Michael Tetzchner, og det er deres demokratiske rett.

Men anonyme bakvaskelser i beste sendetid er feigt.

  

Powered by Labrador CMS