Fra mandag ruller NRK ut den nyeste utgaven av sin «lekegrind for politikere». Det mest kjente «radio på TV»-konseptet deres, Dagsnytt18, har fått flunkende nytt studio.
De grønne veggene er borte, «Norges mest kjente lysbryter» forsvinner, det har blitt luftigere og ikke minst har man montert glassvegg, slik at TV-seerne også kan se rett ut på NRKs nyhetsgulv, der mange av journalistene på Marienlyst sitter og jobber.
Vi møter programlederne i Nyhetsmorgen, som fra mandag også sendes direkte på NRK 1 fra det samme studioet, Ugo Fermariello og Ida Creed, sammen med redaksjonssjef Eva Mittun Leira i det rykende ferske studioet.
– Hva er dere mest nervøse for?
– Alt!
Leira ler, samtidig som Fermariello skyter inn:
– Jeg snakker når jeg får rødt lys, jeg, så jeg er ikke så veldig nervøs, sier han.
– God respons
Men det er ikke bare det visuelle som er oppdatert. Leira er svært fornøyd med den tekniske oppdateringen av studioet, ikke minst alle de nye tekniske funksjonene som finnes, og som skal gjøre det enklere å lage god TV av tradisjonell radio.
– Det forrige studioet var veldig gammelt, og stod ferdig i 1998. Da var det andre ting som gjaldt. I det gamle studioet hadde vi for eksempel ikke mulighet til å hente inn folk på FaceTime eller Skype, sier hun.
Det får de nå. Det kommer også gjestene til å merke.
– For gjestene blir det nytt. Vi har øvd oss på radio denne uka, både Nyhetsmorgen og Politisk kvarter har sendt fra dette studioet nå den siste uka, sier Leira.
Fra mandag er det alvor. Da skal også bildene av studio ut til publikum. Og det har ikke bare gått knirkefritt på testsendingene, selv om de hadde en feilfri gjennomføring torsdag. Under en av testsendingene oppdaget de plutselig at de sendte TV-bildene opp ned, noe som skapte både mye latter og litt forvirring, men som nå har ordet opp i.
– Hvordan har responsen fra gjestene vært?
– De er fornøyde, og synes det er åpent og fint. Og at det ser fresht ut, sier Leira.
– Uvant
For programleder Ugo Fermariello sin del, så blir det mest uvant å skulle tenke på at han faktisk er på TV – ikke bare når han selv snakker, men også under reportasjene. Det blir også uvant å ha programledermakker i studio, noe de ikke har hatt tidligere.
Det gjør at programlederne må bli mer bevisst på hvordan han ter ser, og om de for eksempel ler hvis det blir sagt noe morsomt i studio under en reportasje, hvor bildet fra studioet vises sammen med radiolyden.
– Det føles annerledes. Vi er vant til at radiostudioer er kompakte og tette, og har død lyd. Dette studioet er jo bygget helt annerledes, sier han og fortsetter:
– Kanskje det er en bra ting? At det ikke er så gravalvorlig, som det kunne føles i det gamle studioet.
Han er også glad for at man har åpnet opp mot nyhetsgulvet i NRK.
– Det fungerer også bra fra et redaksjonelt perspektiv. De ti menneskene som sitter nærmest studioet, jobber på en eller annen måte med denne sendingen. Nå kan jeg rope ut, spørre om hjelp og hente inn reporterne i studioet og spørre: «Blir dette riktig», hvis jeg er usikker på noe. Da vi satt 50 meter fra hverandre skjedde ikke dette, men nå skjer det og det er gøy, sier han.
– Vil ikke miste umiddelbarheten
For Nyhetsmorgen sin del, blir det en overgang fra å kun være på radio til å også være på TV. Leira er bestemt på at de skal holde på den nærheten og følelsen som radio har – og har gitt streng beskjed om at programlederne ikke skal begynne å gå i blazer, bare fordi de nå skal være på TV.
– Vi skal ikke miste den umiddelbarheten som radio har, sier Leira.
Tallenes tale er klar: Nyhetsmorgen er et populært radioprogram. Snittet for Nyhetsmorgen så langt i år ligger på 261.000 daglige lyttere, om man legger sammen lyttertallene fra NRK P2 og NRK Alltid Nyheter, ifølge Leira.
– Nå har vi muligheten til å nå enda flere med et gjennomarbeidet redaksjonelt produkt. Det er gøy, sier hun.
Lyttertallene har også økt, om man sammenlikner med 2017- eller 2018-tall. Leira tror det har sammenheng med at de har lagt om strategien, og nå fokuserer på å ha et språk tilpasset alle.
– Vi skal passe på at vi snakker til alle, slik at alle skjønner hva vi sier. Det har vi jobbet mye og lenge med, og ser at det har fungert og at lyttertallene våre øker måned for måned, sier hun.
Og svaret på det viktigste spørsmålet for mange: Får Dagsnytt18-gjestene sitte i studioet framover, eller må de stå?
Ja, det får de. Men stolene hadde torsdag ikke ankommet NRK, så man venter fremdeles i spenning på hvordan de ser ut.
Se hvordan det ser ut i dag og hvordan det blir:
Under torsdagens Dagsnytt18-sending så det slik ut: