Derek André Bjølgerud svarer Lars West Johnsen i Dagsavisen om snylting, pupper og bom på verandaen.
Derek André Bjølgerud svarer Lars West Johnsen i Dagsavisen om snylting, pupper og bom på verandaen.

Debatt

Snylt gjerne mer på TV2.no!

«Ja, det er tidvis irriterende at konkurrentene våre får en lissepasning av en klikkvinner med kun en liten sitering», skriver TV2.no-sjef Derek André Bjølgerud.

I mai 2019 ble TV 2 sitert 2371 ganger* av konkurrerende medier.

Jeg vil gratulere våre journalister med at historiene de har fortalt blir spredt til enda flere. Og gratulasjoner sendes til Dagsavisen for to knallgode saker som leverte leserrekorder hos dem.

Ja, det er tidvis irriterende at konkurrentene våre får en lissepasning av en klikkvinner med kun en liten sitering. Og vi har alle et ansvar for å gjøre dette på en skikkelig måte og eksempelvis være varsomme med å åpent spre innhold av mindre offentlig interesse som ligger bak betalingsmurer.

Bred mediedekning gjør det mer sannsynlig at en endring skjer eller en debatt løftes opp slik at flest mulig kan ta del i den. Om det så handler om toppløsbading eller forstyrrende bomringer. 

Det West Johnsen kaller pliktmessige disclaimere er dagens praksis i bransjen. Vi har alt å tjene på å være åpne for en debatt og revisjon av denne praksisen, gjerne gjennom redaktørforeningen og presseforbundet.

Jeg mener imidlertid at dagens praksis har positive effekter. At Dagsavisen, VG og NRKs lesere blir møtt med at «det var TV 2 som først omtalte saken» er for meg mer verdt enn en fancy promokampanje på sosiale medier. Det kan hende jeg angrer en dag, men jeg håper konkurrentene siterer oss enda mer i fremtiden.  

Et skille mellom nyheter og storyer er spennende og det er spennende å høre hvilke erfaringer NRK har med dette. Spesielt relevant er dette dersom det handler om åpen deling av innhold som ligger bak betalingsmur (ref. debatten rundt NRK og lokaljournalistikk). 

Et teoretisk skille mellom nyheter og storyer er etter min mening for lett å omgå. Begge de nevnte sakene – som først ble omtalt i Dagsavisen – kan løftes opp til å handle om nymoralisme og maktmisbruk. Samtidig er det relevant å publisere sakens utgangspunkt og aktualisering før man løfter tematikken.

For like riksmedier er nok en opplevelse flere enn West Johnsen opplever. Og dette er noe vi skal være obs på. Samtidig bør ikke vi i «mediebobla» forutsette at nordmenn flest leser alle nettsteder. Partipressen var i sin tid variert, men den store verdien ville bare utløses dersom man leste dem alle. 

* Kilde: Retrievers siteringsanalyse

Powered by Labrador CMS