Konsernet får over 100 millioner i pressestøtte - og slår tilbake mot dem som mener det er for mye

2014 endte i minus for Mentor Medier. Nå ruster både konsernet og Dagsavisen for videre vekst. Og nye slag om pressepolitikken.

Publisert Sist oppdatert

2014 endte med et resultat før skatt på minus 6 millioner for konsernet Mentor Medier AS. Av en omsetning på 501 millioner, 262.000 høyere enn 2013. 

Mer om det siden. Først om den evig aktuelle debatten om pressestøtte, senest med et utspill fra Landslaget for lokalaviser til støtte for et tak for hvor mye pressestøtte én avis kan motta.

Slik svarer Dagsavisen-publisher Eirik Hoff Lysholm: 

- Jeg tror det er ekstremt viktig at vi i bransjen står sammen i dette spørsmålet. Jeg skjønner lokalavisene, og det er sentralt at vi klarer å bevare deres posisjoner i lokalsamfunnene. Men vi får tilskudd innenfor vår kategori, og får mest fordi vi er størst. Det er viktig å presisere at vi ikke får mer per opplagsenhet enn andre i kategorien. Vi blir hele tida dratt inn i en diskusjon som bare handler om oss, i stedet for å diskutere hva som bør være framtidas pressestøtte, sier han.

FAKTA: Mentor Medier

  • Mentor Medier driver medier, publikasjoner og andre selskap i Norge og Sverige. 
  • De største avisene i konsernet er Vårt Land, Dagsavisen og Rogalands Avis i Norge, og Dagen i Sverige. I samarbeid med Dagsavisen utgis Dagsavisen Fremtiden i Drammen og Dagsavisen Moss Dagblad i Moss. I tillegg utgis avisen Klar Tale og magasinet Programbladet TV Guiden. I Sverige eier Mentor Medier forlaget Libris.
  • Utenom de publisistiske selskapene, er Mediaconnect en sentral leverandør av systemløsninger for mediebransjen med abonnements- og løssalgsservice, samt transport- og distribusjonstilbud. Mediesalg står for telemarketing-salg.
  • Mentor Medier AS eies av en rekke mindre aksjonærer, i stor grad verdibaserte og kristne organisasjoner og enkeltpersoner. Mentor eier 91 prosent av Dagsavisen AS. 
  • Konsernet ledes av konstituert konsernsjef Per Magne Tveiten. Eirik Hoff Lysholm er publisher for Dagsavisen, og direktør for «minikonsernet» Mediehuset Dagsavisen. Helge Simonnes gikk nylig av som konsernsjef, men sitter fortsatt som publisher i Vårt Land. 
  • SØKER PÅ JOBB: Konstituert konsernsjef Per Magne Tveiten bekrefter at han er en av søkerne til jobben som konsernsjef i Mentor Medier AS, etter Helge Simonnes. Stillingen har nylig vært lyst ut, og hodejegerbyrået Habberstad står for rekrutteringen.

100 millioner i tilskudd

Mentor Medier driver blant annet Vårt Land, Dagsavisen og Rogalands Avis. Og mottar til sammen over 100 millioner i pressestøtte. Det skaper reaksjoner.

- LLA med flere argumenterer at det er vanskelig å opprettholde pressestøttens legitimitet når noen får så mye. Hva sier dere til det?

- Det er i beste fall et følelsesmessig argument. Og tvert i mot - det vil ødelegge pressestøttens legitimitet hvis den blir konkurransevridende. Hvis vi fikk et tak på støtten slik ordningen er nå, ville Dagsavisen aldri kunne etablert seg i Moss eller Drammen. Da ville Klassekampen og Dagen, våre konkurrenter, fått mer mens vi fikk mindre per opplagsenhet. Det er konkurransevridende, mener konstituert konsernsjef Per Magne Tveiten i Mentor Medier AS. Han fortsetter:

- Det er jo ingen som har kommet opp med en idé om at VG bare skal et begrenset antall millioner i momsfordel, fordi de er så store. 

Tveiten og Lysholm understreker at de støtter en form for «dynamisk tak» som i dag, men forventer at pressestøtten er nøytral og ikke konkurransevridende.

Og: De søker en diskusjon som er større enn hvor mye Dagsavisen og Vårt Land skal få i støtte. Dagsavisen-sjef Lysholm sender følgende invitasjon: 

- Vi må ha en gjennomgang av hvordan fremtidens medier kan finansieres, i stedet for en diskusjon om enkeltaviser. Det inkluderer hvordan man skal forholde seg til betalt opplag, digital trafikk og andre parametere. Vi må gjøre det vi kan for å bevare lokalaviser, og samtidig legge til rette for meningsbrytning i de største byene.

- Men i stedet for omkamp om eksisterende ordninger - la oss frede dette i fire år og så tenker vi langsiktig sammen. En kan se for seg at nivå per opplagsenhet fryses på dagens nivå for alle. Når enkelte aviser faller fra eller opplag går ned, slik trenden tross alt er, vil det dermed bli penger til overs i ordningen. Disse pengene, gjerne pluss enda litt til, kan deretter være en pott som alle, og kanskje spesielt de minste lokalavisene, kan søke på for omstilling eller innovasjon. I stedet går vi nå fra den ene omkampen til den andre, uten forutsigbarhet og arbeidsro.

Kuttet seg til underskudd

Tirsdag morgen gikk informasjon ut til aksjonærer, markedet og andre om Mentor Mediers økonomiske resultater for 2014.

Som nevnt var omsetningen akkurat som 2013, men resultatet for konsernet ble noe dårligere: Et resultat før skatt på minus 6,1 millioner kroner.

  • Se regnskapstabeller nederst i saken.

- Resultatet er preget av at et år med store omstillinger og kostnader. En stor runde med kostnadsreduksjoner og nedbemanning av totalt 29 årsverk i hele konsernet, sier konstituert konsernsjef Per Magne Tveiten. 

- Er det et resultat dere kan være fornøyd med?

- Vel, vi kan ikke være fornøyd med det. Men sett i lys av de tiltakene vi har gjort, ser vi at det skaper grunnlag for en god resultatutvikling i 2015. Det ser så langt ut for at det vil gå langt bedre i år, sier han.

- Det kommer an på hvor mye vi satser i Dagsavisen, skyter kollega Eirik Hoff Lysholm inn muntert. 

Ser mot nye byer

Det koster nemlig å satse. Derfor får ikke Dagsavisen AS overskudd for tredje året på rad. Underskuddene er dog ikke som i «gamle dager»; avisa gikk med totalt 75 millioner kroner i minus fra slutten av 90-tallet til 2011. Siden den gang er personalkostnadene kraftig redusert.

Og drifta som sådan er god, mener Dagsavisen-publisher Eirik Hoff Lysholm.

- Hvis målet var å gå i pluss på kort sikt, hadde vi klart det. Men vi står i en overlevelseskamp på lang sikt, og det har kostet å etablere satelitter i Moss og Drammen, sier Lysholm.

I fjor kjøpte han også Rogalands Avis, som nå gis ut som en Dagsavis-hybrid med 50 prosent lokalt stoff. En lignende løsning vurderes nå i Trondheim. Spørsmålet er hvorvidt man skal etablere en redaksjon med et par-tre journalister og litt lokalt stoff, som i Moss og Drammen.

Eller gjøre omtrent som i Stavanger, ansette 15 medarbeidere og lage en nesten fullblods lokalavis i Trondheim. 

- Vi tror Trondheim er klar for konkurranse og et alternativ. Dog er det økonomisk og spesielt på trykkerisida tøffere enn i de andre byene. Så det kan også ende med at vi må fremskynde planen om digital satsing i Trondheim i stedet. Samtidig er det ikke nødvendigvis billigere; det er fortsatt papirøkonomien som finansierer personalkostnadene. Og papiravisenes synlighet gjør det enklere å lykkes også digitalt i markedet, sier Eirik Hoff Lysholm.

...og mot Skandinavia

Utover det, er målet for Dagsavisen å få Rogalands Avis enda bedre «opp og stå». Dagsavisen skal etablere en ny meningsportal for alle satelittene. Videreutvikle digitale satsinger som fotball-tv og lignende. Og: gjerne utvikle lokalaviser andre byer enn Trondheim.

- Vi kommer til å orientere oss mot alle steder vi tror at vår forretningsmodell kan styrke eksisterende aviser, sier publisher Lysholm. 

Den verdibaserte delen av Mentor-konsernet, satser også på vekst.

- Vi ønsker å styrke vår posisjon på det kristne mediemarkedet i Skandinavia. I dag eier vi en avis og et forlag i Sverige, og når tiden er moden for det ønsker vi både å styrke oss i Sverige og engasjere oss i Danmark, sier konstituert konsernsjef Per Magne Tveiten.

Vårt Land er en avis med en stabil lesergruppe, men også stabile lesergrupper blir eldre. Konsernsjefen slår fast at man også må styrke seg mot den oppvoksende generasjon:

- Vi står for svakt blant de yngre. Og har en del prosjekter på gang framover, sier Tveiten. 

Regnskap Mentor Medier 2014

(Alle tall i 1000 kr.)

Mentor Medier AS - konsern

2014 2013 Endring
Omsetning 501 327 501 065 262
Driftsresultat 4 242 10 311 -6 070
Avskrivinger 13 050 12 689 361
Resultat før skatt  -6 173 1 601 -7 775

Vårt Land AS

2014 2013 Endring kr
Omsetning 139 687 138 597 1 090
Driftsresultat 2 070 4 630 -2 560
Resultat før skatt 3 188 6 951 -3 763

Dagsavisen AS

2014 2013 Endring kr
Omsetning 140 270 143 176 -2 906
Driftsresultat -357 3 132 -3 489
Resultat før skatt -227 3 328 -3 555

Rogalands Avis AS

2014 2013 Endring kr
Omsetning 39 157 57 819 -18 662
Driftsresultat -4 698 -972 -3 726
Resultat før skatt -4 681 -910 -3 771
Powered by Labrador CMS