Rainer Prang gir seg som redaktør i Halden24: – Det er grenser for hvor mye dugnad man kan jobbe

Etter snart ett år gir 60-åringen seg i Halden24. Årsaken? Dårlig helse og lite ressurser. – Jeg klarte det ikke mer, sier han.

Publisert

Den tidligere NRK-journalisten Rainer Prang startet Halden24 på dugnad i desember 2015 og det vokste raskt. Forrige måned hadde nettavisen 20.000 unike brukere og nå har de 10.000 følgere på Facebook.

Nettavisen inngikk samarbeid med Dagsavisen for noen måneder siden. Halden24 ble overført til Dagsavisen sin nettutgave og den samme avisa brukte Halden-stoffet i sin splitter nye Dagsavisen Østfold-utgave.

– Klarte ikke mer

Fra nyttår er det slutt – i alle fall for Rainer Prang sin del. Han forteller til Medier24 at han gir seg:

– Dette har blitt for svært for meg alene. Jeg hadde tenkt å ha dette som en hobby, men jeg klarte ikke mer. Det er grenser for hvor mye dugnad man kan jobbe, sier han og fortsetter:

– Selv om jeg hadde med meg frivillige, er de ute i arbeid andre steder og for oss alle blir det dugnad. Når saker skal inn i nettportalen, ut i sosiale medier, bilder skal redigeres, arrangementer skal besøkes og lignende – ble det for mye. Det har vært kjempemoro, men uten flere ressurser var det umulig å fortsette.

I en featurereportasje i Medier24 i oktober var Prang åpen om at han har en sykdom som hindrer han i å «kjøre på» hele tiden. Det er nettopp av hensyn til helsen at han nå gir seg. Men – noe kryptisk – forteller han også om en annen grunn:

– Fikk du for lite penger ut av Dagsavisen-samarbeidet?

– Nei, jeg har ikke vært opptatt av penger, det er ikke primært det det handler om, men jeg kunne tenkt meg flere ressurser. Halden24 hadde hatt godt av ett par hender til – det hadde vært helt strøkent.

– Hva gjør du videre nå?

– Nå skal jeg gjøre ferdig denne jobben, så slutter jeg på nyttårsaften. Da skal jeg skyte opp raketter og ønske meg selv et godt nytt år.

– Er det vemodig å slutte etter å ha bygd opp denne nettavisa?

– Nei. Jeg ser meg aldri bakover og heller ikke denne gangen. Jeg har noen nye tanker for 2017 og da høres vi kanskje igjen. Hvem vet, sier han kryptisk, uten å ønske å si noe mer konkret hva det handler om.

Legger ikke ned Halden24 - skal finne en løsning

Redaktør Morten Øby i Sarpsborg24 eier også Halden24. Foto: Privat.
Redaktør Morten Øby i Sarpsborg24 eier også Halden24. Foto: Privat.

Halden24 ble drevet på dugnad og eies eie og alene av Sarpsborg24 og Morten Øby. Prang har altså fakturert Øby for det stoffet han har brukt. Formelt sett har Dagsavisen kun en stoffutvekslingsavtale med Sarpsborg24 AS – som også distribuerer stoffet til Halden24.

Redaktør Morten Øby i Sarpsborg24 forteller til Medier24 at det er vemodig at redaktøren slutter.

– Han er en utrolig motor som produserer helt ekstremt mye stoff og har et veldig hjerte for Halden. Jeg synes det er synd at han slutter, men sånn er det.

– Legges Halden24 ned eller hva gjør dere nå?

– Det er ikke så lenge siden jeg fikk beskjed om det, så vi har ikke alt på plass ennå, men vi skal finne en god løsning. Det ser ut som at vi klarer å løse det på kort sikt – også jobber vi med en løsning på litt lengre sikt, sier Øby til Medier24.

Øby forteller at han har forstått det sånn at de andre som har bidratt med stoff til avisen også slutter. Sarpsborg24-redaktøren sier de må finne på noe.

– Prang la lista utrolig høyt

– Rainer Prang sier det var for mye dugnad og for lite ressurser. Hva er din kommentar til det?

– Jeg hadde selvfølgelig skulle ønsket meg 3-4-5 nye journalister til å dekke en såpass stor kommune som Halden, men det har vi ikke råd til. Rainer Prang har bygd opp Halden24 og lagt lista utrolig høyt for seg selv. Han har produsert ekstremt mye og fått Halden24 opp på et unormalt høyt nivå – for én mann. Vi klarer ikke å videreføre det, det sier seg selv.

– Ting må henge på greip, for vi må ha inntekter, for ingen av oss har en bunnløs sekk av penger og det er ikke muligheter for å hente ut nye ressurser. Vi må tenker som bonden her, tæring etter næring.

Dagsavisen: Aviskrig var aldri intensjonen

Sjefredaktør og direktør Eirik Hoff Lysholm i Mediehuset Dagsavisen opplyser til Medier24 at han er imponert over den jobben Rainer Prang har gjort.

LANSERTE AVIS: Lasse Hansen (t.h.), Elisabeth Skovly - og publisher Eirik Hoff Lysholm i september.
LANSERTE AVIS: Lasse Hansen (t.h.), Elisabeth Skovly - og publisher Eirik Hoff Lysholm i september.

Han forklarer også intensjonen med samarbeidsavtalen:

– Dagsavisen Østfold har hittil levert som forventet og budsjettert på papir siden oppstarten for tre måneder siden, og den satsingen vil fortsette med sider fra våre egne ansatte i Moss og Fredrikstad og innhold fra Sarpsborg og Halden gjennom samarbeidsavtalen med Morten Øby i Sarpsborg24 AS, opplyser Lysholm.

– Vi har aldri trodd at vi skulle kunne drive fullverdig lokalaviskrig i noen av byene, og det har heller aldri vært vår intensjon. Vårt mål er å lage den beste riksavisa for folk som bor i Østfold, og det synes jeg vi lykkes ganske godt med. 

– For øvrig har jeg latt meg imponere over det Facebook-engasjementet som både Halden24 og Sarpsborg24 har klart å bygge på relativt kort tid, siden de vel startet opp for ett års tid siden. Jeg tror ikke det er noen i Halden som ikke har lagt merke til den jobben Rainer har gjort, avslutter Eirik Hoff Lysholm.

Powered by Labrador CMS