Dagsavisens krimjournalist Nina Johnsrud er blitt omorganisert til å lage lokalavis i Drammen
Usikker på om hun blir med videre. - Dette føles helt bakvendt, sier Johnsrud. - Kommenterer ikke strategiske prioriteringer, svarer sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm.
- Folkens. Jeg skal visst til Drammen i et nytt organisasjonskart. Som lokalavisjournalist.
Slik forteller Nina Johnsrud (57), krimjournalist i Dagsavisen, på Facebook om sine nye arbeidsoppgaver.
Ifølge Johnsrud er hun nå «omorganisert» til å jobbe på Dagsavisens lokalkontor i Drammen, som under merkenavnet Dagsavisen Fremtiden gir ut et sonet utgave med lokale nyhetssider.
Johnsrud er en av landets mest anerkjente krimjournalister, og har blant annet jobbet tett med ekstremisme og islamister, gjengkriminalitet, rans- og torpedomiljøer.
Hun er tidligere hedret med blant annet Fritt Ords Honnør.
Det har også kostet: For ti år siden ble det løsnet skudd mot boligen hennes i Oppegård, noe Arfan Bhatti ble siktet for. Siktelsen ble imidlertid frafalt året etter.
I 2012 ble Johnsrud så truet av Ubaydullah Hussain, i forbindelse med omtale av hans gruppe Profetens Ummah. To år senere ble Hussain også dømt for disse truslene.
- Makan til personalbehandling! Men det er jo dessverre slik arbeidslivet - inkludert mediabransjen - er blitt. Vi kan være glad for at vi ikke er tjuefem år og skal begynne på en journalistisk løpebane.
Rådgiver Trond Idås i Norsk Journalistlag skriver:
- Ikke et stygt ord om Drammen - men dette er ikke greit. God sommer, Nina!
Mens SKUPs styreleder og Aftenposten-journalist Jan Gunnar Furuly er ganske klar i talen:
- What????
- Dette føles bakvendt
Det nye «organisasjonskartet» kommer som et ledd i Dagsavisens omorganisering og nedbemanning på forsommeren.
Til Medier24 sier Nina Johnsrud at hun nå har tatt en tenkepause og vil bruke sommerferien til å finne ut hva hun skal gjøre framover.
- Først og fremst skjønner jeg dette ikke. Det er veldig bakvendt at jeg skal komme inn dit med tog og lage en god lokalavis for Drammen, sier hun.
Enda mer bakvendt synes hun det er når det ifølge Johnsrud også skal flyttes en journalist fra Drammen og til Oslo. Det samme skjer med en journalist fra kontoret i Moss.
- Det sies at det skal satses mer på økonomi og arbeidsliv, men det er jo ikke slik at jeg ikke kan skrive om dette også. Og så er det heller ikke slik at Dagsavisen kan la være å skrive om krimanlitet, asyl, innvandring og terror.
30 år i Dagsavisen
- Du har vært lenge i Dagsavisen. Hvordan føles dette?
- Nei, hva skal jeg si - jeg har ikke lyst til å kalle dette trakassering, men jeg er uforstående til hvorfor dette gjøres. Jeg tror også Fremtiden-redaksjonen i Drammen egentlig har andre behov enn det jeg kan bidra med, sier Johnsrud.
På sin egen Facebook-profil kommenterer Johnsrud på spørsmål fra andre at hun «har integritet og ikke akkurat autoritetsangst. (...) Men det slår begge veier. Også internt.»
- Det er sikkert lettere å være sjef overfor noen som er nye og ferske, kommenterer Johnsrud.
- Men alle disse er også innmari flinke - jeg har ikke lyst til å snakke ned noen. Dette oppleves bare som en vanskelig, klønete og dum prosess, fortsetter hun.
Har ikke bestemt seg
Nina Johnsrud har nå altså gått på sommerferie og tar en tenkepause på hvordan hun håndterer saken videre. At hun nettopp har bygd hus i Son, helt på andre siden av Oslo enn Drammen, gjør ikke en jobbreise til Drammen noe mer fristende.
- Om jeg tar tog eller står i kø i Oslofjordtunnelen, vil det bli en fryktelig lang omvei for meg. Og hvis jeg først skulle ut fra Oslo, kunne jeg i det minste få jobbe i Moss - som er rett i nærheten for meg, sier Johnsrud.
Aller helst har hun lyst til å fortsette i avisa hun har jobbet for i over 30 år. 57-åringen har også egne prosjekter i tankene, men sier det ikke er bare å hoppe på det heller.
Et sentralt spørsmål vil bli om en slik flytting er «innenfor arbeidsgivers styringsrett», eller om det krever en endringsoppsigelse.
- Jeg har ikke bestemt meg, og har ikke lyst til å bruke tid på en konflikt om dette heller. Men jeg må tenke grundig gjennom situasjonen min, sier Johnsrud.
Dagsavisen-sjef Lysholm: «Kommenterer ikke våre personalvurderinger eller strategiske prioriteringer»
- Jeg kommer ikke til å kommentere våre personalvurderinger eller strategiske prioriteringer, ei heller enkeltmedarbeidere.
Slik svarer Dagsavisens sjefredaktør og administrerende direktør Eirik Hoff Lysholm på SMS, når Medier24 spør om en kommentar og intervju rundt denne saken. Han hadde ikke anledning til å snakke med oss på telefon mandag.
Lysholm skriver videre:
- Men kan bekrefte at vi er i mål med vår omstruktureringsprosess i Dagsavisen og RA. Vi har nå tegnet et offensivt organisasjonskart tilpasset våre to satsingsområder, nasjonal utgaveproduksjon og lokal, digital tilstedeværelse.
- Nedbemanning er løst gjennom frivillig avgang. Totalt 12 årsverk i Dagsavisen og Rogalands Avis. Viktigst er imidlertid at vi nå gir full gass i retning av USA Today-modellen, også i vår interne prioritering av ressurser.
- Det er likevel naturlig å spørre: Hvorfor flytter man en av Norges beste krimjournalister til lokalavisa i Drammen?
- Jeg kommenterer ikke våre prioriteringer eller samtaler med enkeltmedarbeidere. Men den mediebedrift som ikke endrer seg i takt med behovene, vil ha et betydelig problem i fortsettelsen, svarer Lysholm.
- Vi disponerer våre ressurser etter bedriftens fremtidige behov. At vi ønsker å satse mer digitalt og stoff tilpasset lokalmarkedet i Rogaland, Buskerud, Østfor og Oslo, handler om markedets etterspørsel.
- Men samtidig som dere flytter journalister fra Oslo til Drammen, flyttes det også journalister fra Drammen og Moss til Oslo?
- Satelittene, og da inkluderer jeg Oslo, skal ikke prioritere helt likt stoff. Her vil det være forskjeller fra sted til sted, basert på den lokale etterspørselen. Med det utgangspunktet har vi gjort våre prioriteringer. Som mediehus må vi tilpasse våre satsinger til markedets etterspørsel digitalt, skriver Eirik Hoff Lysholm.