Fra tirsdag begynner rettssaken mellom Dagens Næringsliv og medieovervåkningstjenesten Retriever.
Førstnevnte saksøker selskapet for 28,5 millioner kroner og ønsker å forby Retriever å bruke innholdet deres, heter det i saksdokumentene.
Striden handler om at DN mener selskapet bedriver systematisk snylting på deres journalistikk - og trakk alt sitt innhold fra tjenesten allerede i 2017 - etter to år med forhandlinger. Retriever svarte med å begynne å sitere avisen og lage et eget DN-resymé til sine kunder.
Seks krav
Dagens Næringsliv har i alt seks krav når partene nå møtes i Oslo tingrett:
DN vil forby Retriever Norge AS å bruke innholdet deres «i noen form og på noe annet måte».
DN vil forby Retriever å bruke deres varemerker
Mediehuset vil ha erstatning på 28.474.806 kroner pluss renter.
Dagens Næringsliv ber om en midlertidig forføyning slik at Retriever ikke kan bruke deres innhold i påvente av en rettskraftig dom
DN ber også om en midlertidig forføyning mot at Retriever kan bruke deres merkevarer til dommen kommer.
DN krever sakskostnadene dekt.
I sakspapirene står følgende: «Saken gjelder spørsmål om Retrievers utnyttelse av DNs journalistiske og redaksjonelle innhold i de nevnte tjenestene er i strid med åndsverkloven §§ 3 og 24 og markedsføringsloven § 25».
I tillegg står det «slik Retrievers sammendragstjeneste fungerer, vil også varemerket kunne lide skade, og det foreligger derfor brudd på varemerkeloven § 4 første ledd».
– Påstand om ulovlig medieovervåking
Daværende Retriever-sjef Espen Viskjer uttalte i 2017 at deres praksis var «langt innenfor loven».
Den gang skrev sjefredaktør Amund Djuve i DN følgende i en e-post:
– DN har stevnet Retriever med påstand om at de bedriver ulovlig medieovervåking, distribusjon av medieinnhold, mediearkiv og medieanalyse av DNs innhold.
Etter at Retriever ikke fikk på plass noen ny avtale med DN, gikk de over til en ny form for medieovervåking, som Viskjer mente bygger på «langvarig bransjepraksis».
– Retriever har i mange år hatt en samarbeidsavtale med DN om medieovervåking, men DN valgte å si opp den avtalen og har nektet Retriever en ny avtale på like vilkår som konkurrentene etter en lang kommersiell forhandling, skrev Viskjer.
– Som en følge av det har Retriever gått over til en form for medieovervåking som ikke krever avtale med DN. Denne formen er avklart rettslig og bygger på langvarig bransjepraksis. Vi beklager at det er oppstått en rettslig prosess, men føler oss veldig trygge på utfallet, skrev han i en e-post til Medier24.
– Dobbeltspill for å sverte en konkurrent
Dagens Næringsliv er eid av konsernet NHST, som også eier medieovervåkingtjenesten Mynewsdesk.
Viskjer uttalte at de opplever at Dagens Næringsliv bedriver et dobbeltspill.
–Det sagt så opplever vi at Dagens Næringsliv bedriver et dobbeltspill for å sverte en konkurrent og fremme egne næringsinteresser. Blant annet har ett selskap som er en del av samme konsern som Dagens Næringsliv fått en avtale som de fortsatt nekter å inngå med Retriever, skrev han.
Djuve avviste at søksmålet har sammenheng med at Retriever og Mynewsdesk er i direkte konkurranse med hverandre.
– Nei. Overhodet ikke. Vi mener Retriever har gått fra å være en medieovervåker til å bli en mediedistributør og nyhetsformidler. Retriever har utnyttet vårt innhold uten avtale og til egen vinning. De funn vi har avdekket er alvorlige, og vi er overbevist om at det Retriever driver med, er en systematisk snylting på DNs materiale som er beskyttet av lov, skrev han i en e-post.
– Ser frem til å få dette behandlet av retten
Retriever-sjef Guro Lindebjerg skriver i en e-post til Medier24 at de ser frem til å få disse viktige spørsmålene behandlet av retten.
«Som en medieeid aktør har vi gjennom alle våre år vært opptatt av å betale for det innholdet vi forvalter. Dette er en bærebjelke i vår virksomhet og derfor har vi også alltid hatt avtaler med mediene, store så vel som små. Derfor har det også vært ubehagelig for oss å stå i denne saken, og vi ser nå frem til å få disse viktige spørsmålene behandlet av retten», skriver Lindebjerg.
Den nåværende Retriever-sjefen mener, i likhet med forrige Retriever-sjef Viskjer, at metoden de bruker er lovlig.
«Vi har hele veien ønsket en kommersiell avtale med Dagens Næringsliv. Men så lenge dette ikke har vært mulig å få til, har vi benyttet oss av en annen form for medieovervåkning kjent som resymé eller sammendrag».
Lindebjerg fortsetter:
«Vi mener dette er en fullt ut lovlig metode, juridisk og kommersielt. DN, hvis datterselskap er vår konkurrent MyNewsDesk, er uenige i dette og vil møte oss i retten for å få spørsmålet avklart der».
Medier24 har ikke lyktes i å få en kommentar fra sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv.